Καλοκαιρινά κοκτέιλ: 5 δροσερές προτάσεις για τα βράδια σου
Από φρουτένια σανγκρία μέχρι παγωμένη margarita με μάνγκο, συγκεντρώνουμε πέντε εύκολες και απολαυστικές συνταγές για να απογειώσεις τις καλοκαιρινές σου νύχτες.

Από φρουτένια σανγκρία μέχρι παγωμένη margarita με μάνγκο, συγκεντρώνουμε πέντε εύκολες και απολαυστικές συνταγές για να απογειώσεις τις καλοκαιρινές σου νύχτες.
Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και τα βράδια τραβούν μέχρι αργά στο μπαλκόνι ή την αυλή, ένα δροσιστικό κοκτέιλ είναι ό,τι καλύτερο για να χαλαρώσεις και να απολαύσεις τη στιγμή. Φτιάχνονται εύκολα, δεν χρειάζονται σπάνια υλικά ή επαγγελματικό εξοπλισμό, και σε ταξιδεύουν με τη γεύση τους.
Διάλεξε το αγαπημένο σου, γέμισε το ποτήρι με πάγο και... στην υγειά μας!
Δροσερή, φρουτώδης και άκρως καλοκαιρινή, η κλασική ισπανική σανγκρία φτιάχνεται εύκολα στο σπίτι και προσαρμόζεται στις γεύσεις σου.
Υλικά:
750 ml κόκκινο ξηρό κρασί (ιδανικά ισπανικό Tempranillo ή Garnacha), 1 πορτοκάλι (κομμένο σε λεπτές φέτες και μετά σε τέταρτα), 1 μήλο (σε κυβάκια), 1 λεμόνι ή λάιμ (σε λεπτές φέτες), 120 ml φρέσκα raspberries, 60 ml brandy ή πορτοκαλί λικέρ (Cointreau, Grand Marnier ή triple sec), 180 ml φυσικός χυμός πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
Βάλε τα κομμένα φρούτα (πορτοκάλι, μήλο, λεμόνι/λάιμ, raspberries) σε μια μεγάλη κανάτα.
Ρίξε μέσα το κόκκινο κρασί, το λικέρ και τον χυμό πορτοκαλιού.
Ανακάτεψε καλά και βάλε την κανάτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες ή όλο το βράδυ.
Σέρβιρε τη σανγκρία σε ποτήρια με πάγο. Αν θέλεις, μπορείς να την ολοκληρώσεις με λίγο ανθρακούχο νερό για extra δροσιά.
Φρουτένιο, αφρώδες και δροσερό, το Bellini είναι το απόλυτο κοκτέιλ για brunch, καλοκαιρινά απογεύματα ή όποτε θες κάτι ελαφρύ και κομψό.
Υλικά:
2 ώριμα ροδάκινα (λευκά ή κίτρινα, φρέσκα ή κατεψυγμένα – αν είναι κατεψυγμένα, άφησέ τα να ξεπαγώσουν), 120 ml δροσερό Prosecco ανά ποτήρι.
Για το σερβίρισμα: λεπτές φέτες ροδάκινου, φύλλα δυόσμου.
Εκτέλεση:
Καθάρισε τα ροδάκινα με έναν αποφλοιωτή (αν χρησιμοποιείς φρέσκα) ή στράγγισέ τα (αν είναι κατεψυγμένα).
Πολτοποίησέ τα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν «πουρές». Αν δεν τα έχεις ξεφλουδίσει, μπορείς να περάσεις τον πουρέ από σίτα για πιο βελούδινη υφή.
Ρίξε περίπου 60 ml πουρέ σε ένα ψηλό ποτήρι σαμπάνιας (flute).
Πρόσθεσε αργά 120 ml παγωμένο Prosecco – πρόσεξε γιατί φουσκώνει. Ανακάτεψε απαλά.
Γαρνίρισε με φέτες ροδάκινου και φύλλα δυόσμου.
Κρεμώδης, παγωμένη και απολαυστικά εξωτική, αυτή η mango margarita είναι ό,τι πρέπει για καλοκαιρινά πάρτι και ηλιόλουστες μέρες.
Υλικά:
2 φλιτζάνια κατεψυγμένο μάνγκο, 60 ml φρέσκος χυμός λάιμ, 60 ml τεκίλα (λευκή/silver), 30 ml Cointreau ή άλλο λικέρ πορτοκαλιού, 1 φλιτζάνι πάγος, αλάτι για το χείλος του ποτηριού.
Εκτέλεση:
Αν θέλεις, τρίψε το χείλος του ποτηριού με μια φέτα λάιμ και βούτηξέ το σε θαλασσινό αλάτι.
Βάλε το μάνγκο, τον χυμό λάιμ, την τεκίλα και το Cointreau σε δυνατό μπλέντερ και χτύπα μέχρι να γίνει λείος πολτός.
Πρόσθεσε τον πάγο και χτύπα ξανά μέχρι να γίνει παγωμένο και αφράτο.
Δοκίμασε και προσαρμόσου: αν το θέλεις πιο γλυκό, πρόσθεσε λίγο ακόμα λικέρ ή λίγο σιρόπι αγαύης.
Σέρβιρε αμέσως σε ποτήρια με αλάτι στο χείλος.
Κλασικό, δροσερό και αναζωογονητικό, το Mint Julep είναι το signature cocktail του Κεντάκι και ένας τέλειος τρόπος να απολαύσεις bourbon τις ζεστές μέρες.
Υλικά:
10–12 φύλλα φρέσκου δυόσμου, 15–20 ml σιρόπι ζάχαρης, 60 ml bourbon, τριμμένος πάγος (crushed ή shaved), φύλλα δυόσμου για το γαρνίρισμα.
Εκτέλεση:
Για το σιρόπι ζάχαρης: Ζέστανε ίσα μέρη ζάχαρης και νερού — για παράδειγμα, 100 ml ζάχαρη και 100 ml νερό — σε μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Μόλις γίνει διάφανο και ομοιόμορφο, απομάκρυνε από τη φωτιά και άφησέ το να κρυώσει. Φύλαξέ το σε γυάλινο μπουκάλι στο ψυγείο για έως και δύο εβδομάδες.
Για το κοκτέιλ: Σε μεταλλικό julep cup ή χαμηλό ποτήρι, λιώσε ελαφρά τα φύλλα δυόσμου με το σιρόπι ζάχαρης. Μην τα τρίψεις έντονα για να μη βγάλουν πικρά έλαια.
Πρόσθεσε το bourbon και γέμισε το ποτήρι με τριμμένο πάγο.
Ανακάτεψε καλά μέχρι να παγώσει εξωτερικά το ποτήρι.
Συμπλήρωσε με λίγο ακόμα πάγο για να σχηματιστεί «θόλος» και γάρνιρε με φρέσκο δυόσμο. Μπορείς να τον «χτυπήσεις» ελαφρά με την παλάμη για να απελευθερώσει το άρωμά του.
Ανάλαφρο, δροσιστικό και αρωματικό, αυτό το mojito με λεμονόχορτο και βασιλικό είναι ιδανικό για απογευματινές καλοκαιρινές στιγμές.
Υλικά (για 2 ποτήρια):
2 κοτσάνια λεμονόχορτου (συν επιπλέον για το γαρνίρισμα), περίπου 15 φύλλα φρέσκου δυόσμου (συν 2 κλαδάκια για γαρνίρισμα), 8 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα, 2 κ.γ. φυσικό γλυκαντικό, 75 ml φρέσκος χυμός λάιμ (περίπου 5 κ.σ.), 90 ml λευκό ρούμι, τριμμένος πάγος, 120 ml ανθρακούχο νερό (ή περισσότερο, ανάλογα με το ποτήρι), φέτες λάιμ για το σερβίρισμα.
Εκτέλεση:
Καθάρισε τα κοτσάνια λεμονόχορτου αφαιρώντας τη ρίζα και τα σκληρά εξωτερικά φύλλα, και κόψε το τρυφερό εσωτερικό. Χτύπα το ελαφρά με το πίσω μέρος μαχαιριού για να απελευθερώσει τα έλαια και ψιλόκοψέ το (θα σου δώσει περίπου 3 κ.σ.).
Σε σέικερ βάλε το λεμονόχορτο, τον δυόσμο, τον βασιλικό και το γλυκαντικό. Λιώσε τα με ένα muddler ή το πίσω μέρος ενός κουταλιού.
Πρόσθεσε τον χυμό λάιμ, το ρούμι και λίγο πάγο και ανακίνησε καλά.
Ετοίμασε 2 ποτήρια με τριμμένο πάγο, σούρωσε το περιεχόμενο του σέικερ και μοίρασέ το.
Συμπλήρωσε με ανθρακούχο νερό, λίγα από τα πολτοποιημένα μυρωδικά και γάρνιρε με φέτες λάιμ, ένα κομμάτι λεμονόχορτο (περίπου 10 εκ.) και φρέσκο δυόσμο.
Τις συνταγές τις βρήκαμε εδώ