Πώς να ξεκινήσεις να καλλιεργείς μυρωδικά στο σπίτι (ακόμα κι αν δεν έχεις μπαλκόνι);

Δεν χρειάζεται να έχεις κήπο ή μπαλκόνι για να απολαμβάνεις φρέσκο δυόσμο, βασιλικό ή θυμάρι κι εμείς σου εξηγούμε τα καθέκαστα.

Πώς να ξεκινήσεις να καλλιεργείς μυρωδικά στο σπίτι (ακόμα κι αν δεν έχεις μπαλκόνι);

Είναι ωραίο να έχεις βασιλικό στο περβάζι. Ή δυόσμο για το mojito σου. Ή δεντρολίβανο για τις πατάτες φούρνου που μοσχοβολάνε σαν κυριακάτικο μεσημέρι στη Σικελία. Δεν χρειάζεσαι κήπο, ούτε τετραγωνικά, ούτε πράσινο αντίχειρα. Μόνο διάθεση, φως –και λίγη σωστή πληροφόρηση. Αν έχεις σκεφτεί έστω και μια φορά «πόσο θα ήθελα να έχω φρέσκο μαϊντανό για το φαγητό μου», τότε είσαι ήδη έτοιμος να ξεκινήσεις. Πάμε να δούμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να μετατρέψεις την κουζίνα (ή το σαλόνι, ή την είσοδο, ή το μπάνιο σου αν έχει παράθυρο) σε μικρό βοτανόκηπο.

Ποια μυρωδικά να διαλέξεις για αρχή;

Ξεκίνα με τα εύκολα, τα ανθεκτικά, τα «συγχωρητικά». Αυτά που δεν θα σου κρατήσουν κακία αν ξεχάσεις να τα ποτίσεις μια μέρα. Κι αυτά που χρησιμοποιείς συχνά στο μαγείρεμα – γιατί έχει και πρακτική αξία το θέμα.

Οι καλύτερες επιλογές για αρχάριους:

Δυόσμος: Ανθεκτικός, γρήγορος και ευωδιαστός.

Βασιλικός: Λατρεύει το φως, μυρίζει καλοκαίρι.

Μαϊντανός: Δεν απαιτεί πολλά, ταιριάζει παντού.

Δεντρολίβανο: Θέλει λίγο περισσότερο ήλιο, αλλά αν πιάσει, γίνεται μικρό δεντράκι.

Θυμάρι: Μικρό, αρωματικό και μεσογειακό μέχρι το κόκκαλο.

Μπορείς να ξεκινήσεις με σπόρους (αν νιώθεις περιπετειώδης) ή με έτοιμα φυτά από φυτώριο ή σούπερ μάρκετ (αν προτιμάς άμεσο αποτέλεσμα). Καμία επιλογή δεν είναι λάθος.

Πού θα τα βάλεις, αφού δεν έχεις μπαλκόνι;

Κανένα πρόβλημα. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι φως – ιδανικά 6 ώρες φυσικού φωτός την ημέρα. Αν έχεις ένα ηλιόλουστο παράθυρο, είσαι καλυμμένος. Αν όχι, μπορείς να επενδύσεις σε λάμπες καλλιέργειας (grow lights), που είναι φτηνές, χαμηλής κατανάλωσης και κάνουν τη δουλειά. https://www.skroutz.gr/s/36475769/Epitrapezio-Grow-Light-me-40-LED-kai-Ischy-20W-M68xV12xY7ek-00019241.html

Ιδανικά σημεία στο σπίτι:

Περβάζι κουζίνας με φως

Πάγκος κοντά σε παράθυρο

Ράφι μπάνιου (αν έχει φυσικό φως)

Τραπεζάκι δίπλα σε μπαλκονόπορτα

Κρεμαστά κασπώ με φωτισμό πάνω από τον νεροχύτη

Το μόνο που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις είναι να τα κλείσεις σε ντουλάπι. Χωρίς φως, κανένα μυρωδικό δεν ευδοκιμεί – ούτε καν ο δυόσμος που κάνει σχεδόν ό,τι θέλει.

Τι γλάστρες και τι χώμα χρειάζεσαι;

Μικρές γλάστρες με τρύπες αποστράγγισης. Μη σε ξεγελάσει το μέγεθος του φυτού – ακόμα κι ένα μικρό γλαστράκι έχει ανάγκη να «αναπνέει» το χώμα του. Αν πάρεις πλαστική γλάστρα, βεβαιώσου ότι έχει τρύπες στο κάτω μέρος. Αν όχι, φτιάξε εσύ με ένα σουβλί ή κατσαβίδι.

Χώμα: πάρε φυτόχωμα γενικής χρήσης, κατά προτίμηση για λαχανικά ή βότανα. Όχι χώμα για κάκτους, ούτε για γαρδένιες. Τα μυρωδικά θέλουν αφράτο, ελαφρύ χώμα που στραγγίζει καλά.

Ένα tip: βάλε λίγη άργιλο ή περλίτη (είναι ηφαιστειακό πέτρωμα διάχυτο, μεταβλητού χρώματος μεταξύ γκρι και ροζ) στον πάτο της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση. Αν δεν βρεις, μερικά βότσαλα κάνουν την ίδια δουλειά.

Πότισμα και φροντίδα: λιγότερο απ’ όσο νομίζεις

Τα περισσότερα μυρωδικά πεθαίνουν από υπερβολικό πότισμα, όχι από έλλειψη. Το χώμα πρέπει να είναι ελαφρώς υγρό, ποτέ μούσκεμα.

Κανόνας: βύθισε το δάχτυλό σου 2 εκατοστά στο χώμα. Αν βγει στεγνό, πότισε. Αν είναι υγρό, άφησέ το ήσυχο.

Επιπλέον φροντίδα:

Κόψε τακτικά τα φύλλα, ακόμα κι αν δεν τα χρειάζεσαι. Αυτό ενισχύει τη νέα ανάπτυξη.

Μην τα αφήνεις να ανθίσουν, ειδικά ο βασιλικός και ο δυόσμος. Όταν ανθίζουν, μειώνεται η γεύση τους.

Περίστρεφε τις γλάστρες κάθε λίγες μέρες, για να δέχονται φως ομοιόμορφα.

Και τι γίνεται τον χειμώνα;

Αν το σπίτι σου έχει σταθερή θερμοκρασία και φως, μπορείς να τα έχεις μέσα όλο τον χρόνο. Το φως είναι ο μόνος κρίσιμος παράγοντας. Αν το φυσικό φως μειώνεται, μπορείς να το ενισχύσεις με τεχνητό.

Αν κάποιο μυρωδικό σου μαραθεί, μην το πάρεις προσωπικά. Πειραματίζεσαι, δοκιμάζεις, μαθαίνεις. Και δεν υπάρχει τίποτα πιο ανακουφιστικό από το να ξεκινήσεις πάλι από την αρχή με ένα καινούριο φυτό, λίγο πιο σοφός αυτή τη φορά.

Γιατί να μπεις στον κόπο;

Γιατί μυρίζει υπέροχα. Γιατί είναι οικονομικό. Γιατί κάνει την κουζίνα σου πιο ζωντανή. Γιατί μειώνει το άγχος σου. Γιατί το να βλέπεις κάτι να μεγαλώνει από τα χέρια σου σου δίνει μια γλυκιά αίσθηση ελέγχου – χωρίς το στρες του «πρέπει».

Και γιατί το pesto από βασιλικό του σουπερμάρκετ απλώς δεν συγκρίνεται με εκείνο που φτιάχνεις με τα δικά σου φύλλα.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v