Αβοκάντο: Πώς να το φάω; 5 τρόποι να φας το αβοκάντο
Σαν το αβοκάντο δεν έχει κι αν θες να απογειώσεις τη γεύση του, σου έχουμε τους κατάλληλους συνδυασμούς για να το εντάξεις άμεσα στη διατροφή σου.

Σαν το αβοκάντο δεν έχει κι αν θες να απογειώσεις τη γεύση του, σου έχουμε τους κατάλληλους συνδυασμούς για να το εντάξεις άμεσα στη διατροφή σου.
Το κοιτάς λίγο καχύποπτα. Είναι πράσινο, βουτυρένιο, μοιάζει με φρούτο αλλά δεν είναι ακριβώς, και δεν έχει καθόλου γλυκιά γεύση – τι είναι τέλος πάντων το αβοκάντο και πώς τρώγεται χωρίς να νιώθεις ότι τρως... ωμή βιολογική μάσκα προσώπου;
Και όμως, αυτός ο μικρός καρπός (ναι, τεχνικά είναι φρούτο, και μάλιστα μούρο) δεν είναι μόνο τρομερά θρεπτικός, αλλά και απίστευτα ευέλικτος. Αν μάθεις να τον αξιοποιείς σωστά, θα γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα υλικά στην κουζίνα σου. Πάμε να το γνωρίσουμε καλύτερα και να δούμε πέντε νόστιμους τρόπους να το απολαύσεις.
Κατάγεται από το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, αλλά πια καλλιεργείται σε πολλές γωνιές του κόσμου – ναι, και στην Κρήτη. Το πιο γνωστό είδος είναι το Hass, με σκούρο, τραχύ φλοιό και κρεμώδη σάρκα. Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, βιταμίνες (K, E, C, B5, B6), φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
Και όχι, δεν παχαίνει. Τα λιπαρά του είναι μονοακόρεστα – τα ίδια που βρίσκεις και στο ελαιόλαδο. Είναι χορταστικό, βοηθά στον έλεγχο της χοληστερίνης και κάνει καλό στον εγκέφαλο και την καρδιά σου.
Το πιο δύσκολο κομμάτι με το αβοκάντο είναι να πετύχεις τη σωστή στιγμή. Αν είναι πολύ σκληρό, είναι άγουρο και δεν έχει γεύση. Αν είναι υπερβολικά μαλακό, έχει περάσει η ώρα του και θα βρεις μέσα καφετιές ίνες. Ψάξε για ένα φρούτο που όταν το πιέζεις απαλά υποχωρεί ελαφρώς – σαν ώριμο ροδάκινο. Αν το αγόρασες σκληρό, άφησέ το για 2-3 μέρες έξω, ιδανικά δίπλα σε μπανάνες ή μήλα (εκκρίνουν αιθυλένιο και το βοηθούν να ωριμάσει).
Και για να το κόψεις; Με μαχαίρι, γύρω-γύρω από το κουκούτσι. Στρέφεις ελαφρώς τα δύο μισά για να αποκολληθούν και χρησιμοποιείς κουτάλι για να βγάλεις τη σάρκα. Ή, αν είσαι λίγο πιο τολμηρός, χαράζεις το εσωτερικό και το "ξεφλουδίζεις" σαν μάνγκο.
Το θρυλικό avocado toast δεν έγινε διάσημο κατά λάθος. Λιώνεις το αβοκάντο με ένα πιρούνι, το απλώνεις σε φρυγανισμένο ψωμί και προσθέτεις ό,τι σου αρέσει: αλάτι, πιπέρι, λίγη λεμονόφλουδα, ντοματίνια, φέτα, ένα αυγό ποσέ από πάνω… Είναι ένα πλήρες, χορταστικό και πανεύκολο πρωινό.
Λιώνεις δύο ώριμα αβοκάντο, προσθέτεις λίγο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, χυμό λάιμ (ή λεμονιού), ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή μαϊντανό, αλάτι, ντομάτα και αν αντέχεις, λίγο τσίλι. Είναι τέλειο με νάτσος, αλλά και ως ντιπ για λαχανικά ή ακόμα και ως επάλειψη σε σάντουιτς.
Κόβεις το αβοκάντο σε κυβάκια και το προσθέτεις σε οποιαδήποτε σαλάτα: με ρόκα και ντοματίνια, με κινόα και καλαμπόκι, με φασόλια και πιπεριές ή απλώς με ντομάτα και αγγούρι. Του πάει πολύ το λεμόνι, το λάδι και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού. Μην ξεχνάς, κόβεις πάντα τελευταία στιγμή, γιατί οξειδώνεται γρήγορα.
Ναι, μπορείς να το πιεις. Το αβοκάντο δίνει βελούδινη υφή στα smoothies χωρίς να «φωνάζει» γεύση. Δοκίμασε: αβοκάντο, μπανάνα, γάλα αμυγδάλου και κακάο. Ή: αβοκάντο, σπανάκι, αγγούρι και μήλο. Θες και κάτι πιο γλυκό; Χτύπα το στο μπλέντερ με λίγο μέλι, κακάο και γάλα καρύδας και έχεις ένα υγιεινό μους σοκολάτας.
Αν νιώθεις λίγο πιο δημιουργικός, κόψε το αβοκάντο στα δύο, βγάλε λίγη σάρκα για να μεγαλώσεις τη «φωλιά» και σπάσε ένα αυγό μέσα. Ψήσε στους 180°C για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει το ασπράδι. Πασπάλισε με αλάτι, πιπέρι και λίγη καπνιστή πάπρικα. Πρωινό του πρωταθλητή.
Για να μην μαυρίζει, πρόσθεσε πάντα λεμόνι ή λάιμ.
Αν έχεις περισσέψει μισό αβοκάντο, φύλαξέ το με το κουκούτσι, σε τάπερ με λίγη σταγόνα λαδιού και μεμβράνη. Ιδανικά, καταναλώνεται εντός 24 ωρών.
Δεν χρειάζεται πάντα να το λιώνεις. Κόψ’ το σε φέτες, κύβους, κάν’ το ρολάκια, παίξε με την υφή.