Morning routine: Πού βοηθά και πώς να το αποκτήσεις

Τι είναι η «πρωινή ρουτίνα», σε τι ακριβώς θα σε βοηθήσει και πώς μπορείς να την φτιάξεις έτσι ώστε να ταιριάζει ακριβώς στις προσωπικές σου ανάγκες; Απαντήσεις εντός.

Morning routine: Πού βοηθά και πώς να το αποκτήσεις

Όχι, δεν θα σου πούμε να βάλεις το ξυπνητήρι να χτυπήσει στις 5.00 τα χαράματα και να βγεις στο μπαλκόνι να χαιρετίσεις τον ήλιο παίρνοντας βαθιές ανάσες. Η πρωινή ρουτίνα, αυτό το morning routine που βλέπεις να φοριέται πολύ τελευταία σαν όρος στο ίντερνετ, είναι κάτι απολύτως προσωπικό για τον καθένα: Μπορεί να θέλεις να ακούσεις μουσική, να φας ένα ωραίο πρωινό, να διαβάσεις in2life στο κινητό (να παινέψουμε και το σπίτι μας) ή να κάνεις δέκα λεπτά διατάσεις. Το θέμα είναι να βρεις τη ρουτίνα που θα σου φτιάξει την ημέρα, και μετά να την ακολουθήσεις, βλέποντας τα επίπεδα κεφιού και ενέργειάς σου να απογειώνονται μέρα με τη μέρα.

Πού ακριβώς βοηθά το morning routine;

Η πρωινή ρουτίνα δεν είναι απλώς ένα τικ στη λίστα των «καλών συνηθειών». Είναι μια επένδυση στον εαυτό σου, που μπορεί να σε βοηθήσει σε πολλά επίπεδα. Καταρχάς, δημιουργεί αίσθηση σταθερότητας: Όταν ξεκινάς τη μέρα σου με κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις ή δραστηριότητες, το μυαλό σου νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια και λιγότερο άγχος. Ξέρει τι να περιμένει.

Επιπλέον, ένα καλό morning routine μπορεί να σε κάνει πιο παραγωγικό/η. Αντί να χάνεις την πρώτη ώρα της ημέρας λιώνοντας στο κινητό ή προσπαθώντας να αποφασίσεις τι να (πρωτο)κάνεις, ξεκινάς οργανωμένα και με καθαρό μυαλό. Και, φυσικά, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τη διάθεση: Όταν αρχίζεις τη μέρα σου με κάτι που σου δίνει χαρά, είτε είναι ένας καφές στο μπαλκόνι είτε δέκα λεπτά διαλογισμού, γεμίζεις τις «μπαταρίες» σου για να αντέξεις όλα τα υπόλοιπα.

Τέλος, ένα σωστά στημένο πρωινό τελετουργικό μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή σου. Όταν αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου, του λες με πράξεις ότι τον σέβεσαι και τον φροντίζεις —και αυτό δεν περνάει απαρατήρητο από την ψυχολογία σου.

Πες μου μερικά παραδείγματα να πάρω ιδέες

Λίγο stretching ή γιόγκα: Δεν χρειάζεται να κάνεις ολόκληρο πρόγραμμα. Ακόμα και πέντε λεπτά ήπιων διατάσεων αρκούν για να ξυπνήσει το σώμα σου.

Καφές ή τσάι με... τελετουργικό: Αντί να πιεις τον καφέ σου στο πόδι, αφιέρωσε λίγο χρόνο να τον ετοιμάσεις όπως σου αρέσει και να τον απολαύσεις ήρεμα.

Διάβασμα λίγων σελίδων από ένα βιβλίο ή newsletter: Όχι τα μέιλ της δουλειάς, όχι social media —κάτι που θα σε εμπνεύσει και θα σου φτιάξει τη διάθεση.

Γρήγορο journaling: Γράψε τρεις προτάσεις για το πώς νιώθεις ή τι ελπίζεις από τη μέρα σου. Δεν χρειάζεται να γίνεις συγγραφέας, ένα λεπτό αρκεί.

Σύντομη βόλτα στη γειτονιά: Αν έχεις λίγο χρόνο, λίγα λεπτά περπάτημα στον καθαρό αέρα μπορούν να κάνουν θαύματα για το μυαλό και το σώμα σου.

Πρωινό playlist: Φτιάξε μια λίστα με τραγούδια που σε ανεβάζουν και βάλε τα να παίζουν όσο ετοιμάζεσαι.

Το πιο σημαντικό είναι να επιλέξεις πράγματα που σου αρέσουν εσένα και όχι αυτά που «πρέπει» να κάνεις. Το morning routine είναι κάτι που κάνεις για τον εαυτό σου, όχι μια ακόμα υποχρέωση στη λίστα.

Πώς να αποκτήσεις πρωινή ρουτίνα (και να μην την παρατήσεις)

Το να ξεκινήσεις είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι να συνεχίσεις. Ευτυχώς, υπάρχουν μικρά tips για να αποκτήσεις μια πρωινή ρουτίνα που θα κρατήσει.

Ξεκίνα με μικρά βήματα: Μην προσπαθήσεις να χωρέσεις πέντε διαφορετικές δραστηριότητες στο πρωινό σου από την πρώτη μέρα. Διάλεξε ένα ή δύο πράγματα και χτίσε σιγά-σιγά.

Φτιάξε ένα περιβάλλον που σε εμπνέει: Ένα καθαρό κομοδίνο, ένα ωραίο φλυτζάνι για τον καφέ, μια χουχουλιάρικη κουβέρτα για το διάβασμα. Οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν διαφορά.

Κάν’ το εύκολο: Αν πρέπει να τρέχεις να βρεις τα παπούτσια για τη βόλτα ή να θυμηθείς πού παράτησες το βιβλίο σου, θα βαρεθείς γρήγορα. Ετοίμασε τα βασικά από το βράδυ.

Δώσε στον εαυτό σου άδεια να προσαρμόζεται: Δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Κάποιες μέρες μπορεί να κάνεις ολόκληρο το morning routine σου και κάποιες άλλες απλώς να πιεις έναν καφέ στο κρεβάτι —και αυτό είναι ΟΚ.

Κράτα το ευχάριστο: Αν το morning routine σου καταλήξει να μοιάζει με τιμωρία, δεν θα το συνεχίσεις. Φρόντισε να επιλέγεις πράγματα που σε γεμίζουν.

Θυμήσου: Η πρωινή ρουτίνα δεν είναι στόχος να κατακτήσεις. Είναι δώρο που κάνεις στον εαυτό σου, για να ξεκινάς κάθε μέρα με χαρά, φροντίδα και λίγο χρόνο αποκλειστικά για σένα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v