Τι πρέπει να τρώω όταν έχω υψηλό κάλιο: Διατροφικές οδηγίες

Μάθε ποιες τροφές να προτιμάς και ποιες να αποφεύγεις για να διαχειριστείς αποτελεσματικά τα υψηλά επίπεδα καλίου στον οργανισμό σου.

Τι πρέπει να τρώω όταν έχω υψηλό κάλιο: Διατροφικές οδηγίες

 

Το κάλιο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού σου, όμως όταν τα επίπεδά του ανεβαίνουν επικίνδυνα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως καρδιακές αρρυθμίες. Αν σου έχουν διαγνώσει υψηλό κάλιο (υπερκαλιαιμία), η διατροφή σου παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Τι είναι το κάλιο και γιατί έχει σημασία

Το κάλιο είναι ένας βασικός ηλεκτρολύτης που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της λειτουργίας των μυών και της καρδιάς σου. Τα νεφρά αποβάλλουν την περίσσεια καλίου από τον οργανισμό. Αν δεν λειτουργούν σωστά, το κάλιο συσσωρεύεται στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως μυϊκή αδυναμία, αίσθημα παλμών ή ακόμα και καρδιακή ανακοπή.

Τροφές χαμηλές σε κάλιο

Αν σου έχουν συστήσει να περιορίσεις το κάλιο στη διατροφή σου, υπάρχουν πολλές νόστιμες επιλογές που μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς να ανησυχείς. Οι τροφές που περιέχουν έως 200 mg καλίου ανά μερίδα (ως μερίδα ορίζουμε συνήθως ½ φλιτζάνι, εκτός αν αναφέρεται παρακάτω κάτι διαφορετικό) θεωρούνται χαμηλές σε κάλιο και είναι κατάλληλες για σένα.

Από φρούτα, μπορείς να φας άφοβα ένα μέτριο μήλο ή να πιείς χυμό μήλου, ενώ εξίσου καλές επιλογές είναι τα βατόμουρα, τα μύρτιλα, οι φράουλες, τα κεράσια, τα σταφύλια και ο χυμός τους, τα κράνμπερι και ο χυμός τους, ο ανανάς (ή ο χυμός του), τα μανταρίνια, το γκρέιπφρουτ (μισό φρούτο), το καρπούζι (1 φλιτζάνι), καθώς και ένα δαμάσκηνο, ένα μανταρίνι ή ένα μικρό ροδάκινο.

Όσον αφορά τα λαχανικά, καλές επιλογές με χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο είναι τα φασολάκια, τα μπιζέλια, οι φύτρες αλφάλφα, το λάχανο (πράσινο ή κόκκινο), τα λευκά ωμά μανιτάρια, το αγγούρι, η μελιτζάνα, το kale, το μαρούλι, το κρεμμύδι, οι πιπεριές, ο μαϊντανός, το ραβέντι, το ραπανάκι, το κάρδαμο, το κολοκύθι, τα σπαράγγια (6 κομμάτια), το σέλερι (1 κοτσάνι) και το φρέσκο καλαμπόκι (μισό καλαμπόκι).

Για πρωτεΐνη, μπορείς να επιλέξεις έως 3 μεγάλα αυγά, κονσέρβα τόνου (περίπου 85 γρ. στραγγισμένου), και κάποια τυριά σε ποσότητα έως 45 γραμμάρια. Όσον αφορά τους υδατάνθρακες, προτίμησε λευκό ρύζι, λευκό ψωμί, ζυμαρικά από λευκό αλεύρι, καθώς και προϊόντα καλαμποκιού όπως η πολέντα.

Από ροφήματα και σνακ, μπορείς να πιείς καφέ (ως 240 ml), τσάι (έως 480 ml) και ανθρακούχο νερό. Για γλυκό, διάλεξε κέικ ή πίτες χωρίς σοκολάτα ή φρούτα με υψηλό κάλιο (δες παρακάτω ποια είναι αυτά), και μπισκότα χωρίς σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγεις αν έχεις υψηλό κάλιο

Ορισμένες τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και είναι καλό να τις περιορίσεις ή να τις αποφύγεις:

Φρούτα: Μπανάνες, πορτοκάλια, αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, δαμάσκηνα)

Λαχανικά: Πατάτες, ντομάτες, σπανάκι

Άλλα: Γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηροί καρποί, σοκολάτα, προϊόντα ολικής άλεσης

Επίσης, απόφυγε τα υγρά από κονσέρβες και πρόσεχε τα υποκατάστατα αλατιού – πολλά περιέχουν χλωριούχο κάλιο αντί για νάτριο.

Συμβουλές για τη μείωση του καλίου στη διατροφή σου

Μαγείρεμα: Βράζε τα λαχανικά σου και πέτα το νερό – έτσι μειώνεις το κάλιο.

Επιλογή προϊόντων: Διάλεγε φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά, αντί για κονσερβοποιημένα.

Διάβασε τις ετικέτες: Έλεγξε προσεκτικά τη διατροφική αξία και την περιεκτικότητα σε κάλιο που αναγράφουν οι συσκευασίες.

Ζήτα συμβουλή: Μίλα με διαιτολόγο ή γιατρό για πιο εξατομικευμένες οδηγίες.

Με πληροφορίες από Medical News Today 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v