Vegan και πρωταθλητισμός: Γίνεται; Η αλήθεια πίσω από το μεγάλο διατροφικό debate
Μπορεί ένας αθλητής υψηλού επιπέδου να στηριχθεί αποκλειστικά σε φυτικά τρόφιμα; Ρωτήσαμε έναν διατροφολόγο και ιδού τι μας είπε.

Μπορεί ένας αθλητής υψηλού επιπέδου να στηριχθεί αποκλειστικά σε φυτικά τρόφιμα; Ρωτήσαμε έναν διατροφολόγο και ιδού τι μας είπε.
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι αθλητές υιοθετούν φυτικές διατροφικές συνήθειες. Αλλά μπορεί κάποιος να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο απόδοσης ακολουθώντας αυστηρά vegan διατροφή;
Για να απαντήσουμε, απευθυνθήκαμε στον Ανδρέα Ζουρδό, Διατροφολόγο με εμπειρία (και) στον χώρο της αθλητικής διατροφής. Οι απαντήσεις του ήταν αποκαλυπτικές.
Από την θεωρία στην πράξη: τα «ναι μεν αλλά» της vegan απόδοσης
Αν και θεωρητικά είναι δυνατόν κάποιος να στηρίξει την απόδοσή του σε μια vegan διατροφή, στην πράξη κάτι τέτοιο απαιτεί υπερβολικά πολλές παρεμβάσεις: συνεχή παρακολούθηση, συμπληρώματα και προσεκτικούς συνδυασμούς τροφίμων.
«Δεν γνωρίζω κανέναν αθλητή που έφτασε σε ελίτ επίπεδο χωρίς να περιλαμβάνει ζωικά προϊόντα στη διατροφή του», μας λέει χαρακτηριστικά. Κι αυτό διότι οι vegan αθλητές ξεκινούν ήδη από μια βάση διατροφικών ελλείψεων που πρέπει πρώτα να καλύψουν, πριν καν περάσουν στο επίπεδο των επιδόσεων.
Τα «μπαλώματα» των φυτικών πρωτεϊνών
Το μεγαλύτερο εμπόδιο δεν είναι οι υδατάνθρακες – που μπορούν να καλυφθούν εύκολα – αλλά οι πρωτεΐνες. Η βιολογική αξία των φυτικών πρωτεϊνών είναι χαμηλότερη, με αποτέλεσμα οι απαιτήσεις σε ποσότητα να αυξάνονται. Χρειάζονται μπλεντς πηγών, πρόσθετη λευκίνη και αρκετά μεγάλος όγκος τροφής.
«Αν δεν πάρεις 800 γρ. φακές, για παράδειγμα δεν βγαίνουν τα νούμερα», μας λέει με χιούμορ ο ειδικός. Ακόμα και τότε, για να πετύχεις την βελτιστοποίηση (λέξη-κλειδί για τον πρωταθλητισμό), σχεδόν πάντα απαιτείται συμπληρωματική πρωτεΐνη.
Τα μικροθρεπτικά συστατικά που κάνουν τη διαφορά
Η Β12, το ασβέστιο, ο σίδηρος και η βιταμίνη D είναι συστατικά που δύσκολα καλύπτονται επαρκώς χωρίς ζωικά προϊόντα. Και, ναι, τα συμπληρώματα υπάρχουν. Αλλά, όπως λέει ο διατροφολόγος, «το γεγονός ότι βασίζεσαι στα συμπληρώματα είναι από μόνο του παραδοχή ότι η διατροφή σου δεν επαρκεί».
Η ανάγκη για συνεχή ενίσχυση με χάπια και σκόνες δεν ταιριάζει σε έναν τρόπο ζωής που υποτίθεται πως βασίζεται στη φυσικότητα και την υγεία.
Είναι η vegan διατροφή εργογενική;
Ορισμένα στοιχεία της, όπως η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, μπορεί να προσφέρουν αντιφλεγμονώδη οφέλη. Όμως, μια ισορροπημένη μη-βίγκαν διατροφή μπορεί επίσης να περιλαμβάνει επαρκή ποσότητα από φρούτα και λαχανικά. Συνεπώς, το πλεονέκτημα αυτό δεν είναι αποκλειστικό στους vegan.
Η τελική ετυμηγορία: vegan και ελίτ αθλητής – γίνεται;
Η απάντηση είναι… πολύ δύσκολα. Μπορεί κάποιος να είναι vegan και να ασχολείται με τον αθλητισμό; Ναι. Μπορεί να γίνει ελίτ πρωταθλητής χωρίς να ενσωματώσει ζωικά προϊόντα ή συμπληρώματα; Σπάνια.
Σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη ελίτ επιπέδου απόδοσης με αυστηρά φυτική διατροφή είναι εφικτή, αλλά παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν με επαγγελματική καθοδήγηση και συνεχή παρακολούθηση.