Τα καλύτερα μικρασιάτικα γλυκοστέκια της πόλης

Μπακλαβάς ή κανταΐφι; Γαλακτομπούρεκο ή καζάν ντιπί; Στα καλύτερα πολίτικα ζαχαροπλαστεία της πρωτεύουσας δεν υπάρχουν ευτυχώς ψευδοδιλήμματα.

Τα καλύτερα μικρασιάτικα γλυκοστέκια της πόλης

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε υποκλιθεί μπροστά στο καλύτερα γαλακτομπούρεκα, κανταΐφια, καζάν ντιπί και πάει λέγοντας της πόλης. Τα περισσότερα εξ αυτών ετοιμάζονται με τον παραδοσιακό πολίτικο τρόπο καθημερινά σε λατρεμένα ζαχαροπλαστεία που έχουν γίνει τα απόλυτα γλυκοστέκια για όλους εμάς τους sweet lovers. Με καταγωγή από την Πόλη και τη Μικρά όλοι αυτοί οι γλυκοναοί συνεχίζουν να εξασκούν την τέχνη των ξακουστών και κολασμένα νόστιμων εδεσμάτων τους που –ας μην κοροϊδευόμαστε- ποτέ μας δεν πρόκειται να ξεπεράσουμε.

Πετέκ

3ης Σεπτεμβρίου 81, τηλ.: 21 0822 3955

Αν ρωτήσεις στα πέριξ της περιοχής πού βρίσκεται το Πετέκ θα σου πουν «θα το καταλάβεις από τις ουρές» και θα έχουν δίκιο αφού πολλοί ψάχνουν αφορμή να επισκεφθούν αυτό το λατρεμένο πολίτικο ζαχαροπλαστείο που φημίζεται για το γαλακτομπούρεκό του με τραγανό φύλλο, φρέσκο βούτυρο γάλακτος κι αρωματισμένη με βανίλια κρέμα. Στις σπεσιαλιτέ του θρυλικού αυτού ζαχαροπλαστείου που πρωτοάνοιξε το 1964 θα βρεις πέρα από το γαλακτομπούρεκο, τα λαχταριστά μπακλαβαδάκια, τις δίπλες, αλλά και τα μελομακάρονα που τα Χριστούγεννα εξαφανίζονται πιο γρήγορα κι από τις τραπεζικές σου καταθέσεις την ίδια περίοδο.

Saray

Λευκωσίας 45, πλατεία Αμερικής, τηλ: 21 0861 3489

Με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, οι γονείς των ιδιοκτητών αυτού του παραδοσιακού ζαχαροπλαστείου άνοιξαν το 1968 τον χώρο, φέρνοντας μαζί τους μυστικά και γεύσεις. Τιμώντας τις παλιές του δόξες αυτό το ζαχαροπλαστείο προσφέρει ακόμη μυρωδάτο και αγνό καζάν ντιπί, κι εθιστικά μπακλαβαδάκια -που ποτέ δεν μπορείς να φας μόνο ένα- και βάζει πάνω απ’ όλα την αυθεντικότητα των γεύσεων και την αγνότητα των πρώτων υλών.

Maxim

Τσακίρογλου 23, Πλατεία Βασ. Γεωργίου Β΄, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 2109324603

Πολίτικο οικογενειακό ζαχαροπλαστείο που άνοιξε τις πύλες του το μακρινό 1983 στη Νέα Σμύρνη το Maxim χαρίζει αμέτρητες στιγμές απόλαυσης σε όσους συρρέουν από το πρωί στην πόρτα του. Εδώ, καθημερινά αποθεώνεται το κλασικό πολίτικο τσουρέκι που μοσχομυρίζει σε όλη την γειτονιά, ενώ οι μερακλήδες ας σπεύσουν για το λατρεμένο γεμιστό με φυστικόπαστα αυθεντικό τσουρέκι. Υπέροχα και τα μπακλαβαδάκια του  (η γέμιση με το κελυφωτό φιστίκι από το Γκαζιαντέπ χρήζει άμεσης γονυκλισίας και υπόκλισης), τα χαλκαδάκια (νηστίσιμα στρογγυλά κουλουράκια με λάδι και κρασί), οι χαλβάδες του και τα κανταΐφια.

Τα Γιούλια

Αναγεννήσεως 49-51 και Αλέκου Παναγούλη 74 και Μεσολογγίου 24, Νέα Ιωνία, τηλ.: 210 27 91 538

Ο ήχος από το ιδανικά σιροπιασμένο, τραγανό φύλλο Βηρυτού όταν σπάει, αποτελεί τη ναυαρχίδα λατρείας των ανατολίτικων γλυκισμάτων. Αυτόν κι άλλους τέτοιους τραγουδιστούς σιροπιάστους ηχούς ακούς στα Γιούλια καθημερινά αφού στα μέρη τους σερβίρονται υπέροχα πολίτικα γλυκά που στέλνουν διατροφολόγους στο ταμείο ανεργίας. Από το πλεκτό κανταΐφι μέχρι τα πιο αφράτα πεθαίνεις τσουρέκια κι από τον μπακλαβά που λιώνει στο στόμα μπουκιά, μπουκιά μέχρι τις τραγανιστές δίπλες, εδώ θα βρεις ότι λαχταρά η γλυκοψυχή σου.

Anatolia Sweets

Γρυπάρη 128, Καλλιθέα, τηλ.: 211 4205553

Ένα Πολίτης ζαχαροπλάστης πάντοτε ξέρει και για αυτό πρέπει να τον εμπιστεύεσαι και να δοκιμάζεις ευλαβικά όσα σου προτείνει. Αν τώρα δεν εμπιστεύεσαι ούτε αυτόν αλλά κι ούτε εμάς –που είμαστε τα καλύτερα παιδιά της πιάτσας-μια βόλτα στο Anatolia Sweets είναι αρκετή για να σου αλλάξει τη γνώμη. Εδώ ο μπακλαβάς μπαίνει πρώτη μούρη στη βιτρίνα κι ακολουθούν κατά πόδας τα κανταϊφάκια, το κιουνεφέ, τα σαραγλάκια κι οι χαλβάδες τους οποίους μπορείς να απολαύσεις σε τεράστια ποικιλία.

Πελίτ

Ρόδου 9 & Μιλτιάδου, Μαρούσι, τηλ.: 210 8068 696

Από το όνομα και μόνο καταλαβαίνεις ότι κι εδώ γίνεται του πολίτικου γλυκού το καταβρόχθισμα. Το Πελίτ του Μαρουσιού (γιατί έχει και άλλο στην πλατεία του Αγίου Ανδρέα, στα Πατήσια) φημίζεται για το τσουρέκι του που είναι πλεξουδωτό, υπέροχα μαστιχωτό καιστρωμμένο με φιλεταρισμένο αμύγδαλο. Αλλά οι εθιστικές λιχουδιές του δεν σταματούν εδώ. Must εδώ είναι και τα κανταΐφια, τα μπακλαβαδάκια και το πολίτικο εκμέκ που θα σε στείλει αδιάβαστο αναφωνώντας: «ευχαριστώ που με αξίωσες να το φάω, Θέε μου».

Tillas

Αγίας Τριάδος 2, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ.:21 0251 4077

Νεοφιλαδελφειώτικο πολίτικο γλυκοστέκι ο Tillas φημίζεται για το περίφημο πολίτικο εκμέκ  – κανταΐφι, το ταούκ κιοκσού, το γνήσιο καζάν ντιμπί, το κολασμένο παγωτό με καϊμάκι με μαστίχα Χίου και σαλέπι, τις μελωμένες τουλούμπες (βγαίνουν και σε τουλουμπάκια γιατί ένα ποτέ δεν είναι αρκετό). Από το 1964 όταν και πρωτοήρθαν οι ιδιοκτήτες του στην περιοχή ο Tillas φτιάχνει εξαιρετικά γλυκά τιμώντας την παράδοση των ζαχαροπλαστών που ακολουθούσαν κατά γράμμα τις αυθεντικές μικρασιάτικες και κωνσταντινουπολίτικες συνταγές.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v