Τα πιο δροσερά ελληνικά κρασιά της άνοιξης

Ξύπνησε ο σομελιέ μέσα μας και δοκιμάσαμε υπέροχες δροσερές κρασάρες από κάποια εκ των καλύτερων οινοποιείων της χώρας.

Τα πιο δροσερά ελληνικά κρασιά της άνοιξης

Διανύουμε πλέον ημερομηνιακά το δεύτερο μισό της άνοιξης με την ελπίδα ο καιρός να μην πάρει καυσωνικές διαστάσεις και να τελειώσει επιτέλους κάπου αυτό το κακό αστείο με την σκόνη που μας αναγκάζει να χαλάμε μισό βδομαδιάτικο στα πλυντήρια αυτοκινήτων.

Είμαστε έξαλλοι γιατί η άνοιξη δεν θέλει τέτοια παιδιά. Θέλει ανθισμένα λουλουδάκια για χάρη των οποίων λες χαλάλι και τα αντισταμινικά, θέλει παραθαλάσσιες βόλτες και πικνίκ σε πάρκα φορώντας τζιν μπουφάνακια. Θέλει όμως και δροσερά κρασάκια γιατί σαν το ανοιξιάτικο wine tasting δεν έχει. Κι αν για τα προηγούμενα δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά για τα δροσερά κρασάκια θα επιληφθούμε άμεσα καταρτίζοντας λίστα που θα ζήλευαν κοτζάμ σομελιέ.

Ροζέ

La Vie En Rose από το Κτήμα Παλυβού

Μπορεί να ξέρεις και να αγαπάς τη Νεμέα για το Αγιωργίτικο της ωστόσο το Κτήμα Παλυβού έχει από τα ωραιότερα ροζέ όχι μόνο της Νεμέας αλλά ολόκληρης της χώρας. Ο λόγος για το La Vie En Rose ένα αγαπημένο ξηρό ροζέ με τριανταφυλλί χρώμα με χρυσές ανταύγειες. Εδώ θα συναντήσεις λουλουδένια μύτη τριαντάφυλλο, γιασεμί και βιολέτες. Το στόμα είναι εκλεκτικό με φινετσάτο σώμα και δίνει την αίσθηση του γλυκού τριαντάφυλλου, με δροσερή επίγευση. Συνόδεψέ το με γαρίδες ή ψητά χτένια και θα το λατρέψεις.

H τιμή του ξεκινά από 13,30€

Nautilus Drink Pink από το La Tour Melas

Από τις ποικιλίες Αγιωργίτικο, Syrah και Grenache ο «Ναυτίλος» μάς έρχεται από τη Στυλίδα της Φθιώτιδας, για να επιβεβαιώσει ότι τα ροζέ είναι η ενδεδειγμένη κι ίσως η πιο αγαπημένη ανοιξιάτικη οινική επιλογή. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ροζέ κρασί, ανοιχτόχρωμο και λαμπερό στην όψη, με πορτοκαλί ανταύγειες. Το χρώμα του είναι ανοιχτό ροζέ . Το άρωμα του είναι φρέσκο και γεμάτο κεράσια, ρόδια, τριαντάφυλλο και φλούδες εσπεριδοειδών. Στο στόμα είναι νόστιμο με οξύτητα, παραπάνω από μέτριο σώμα και διαρκή επίγευση που εστιάζει τα φρέσκα φρούτα. Οι ψαροφάγοι μπορούν να το απολαύσουν με μια δροσερή σαλάτα ή με κόκκινο κρέας σε medium well ψήσιμο. Η τιμή του ξεκινά από 8,30€.

Λευκά

Σαμαρόπετρα από το Κτήμα Κυρ Γιάννη

Καλωσορίζουμε και πίνουμε στην υγειά της Σαμαρόπετρας, μιας εκ των πιο αγαπημένων μας ετικετών του Κτήματος Κυρ Γιάννη στο Αμύνταιο. Έχει λαμπερό ανοικτό λεμονί χρώμα με πράσινες ανταύγειες, ενώ τα σύνθετα αρώματά του δομούν την αίσθηση φρεσκάδας. Η μύτη είναι τυπική της ποικιλίας με έντονο χαρακτήρα πιπεριάς, κομμένου γρασιδιού, ακτινίδιου και πεπονιού. Η αρωματική παλέτα συνεχίζει με αρώματα φρέσκων λουλουδιών και εσπεριδοειδών. Το στόμα πλούσιο με διάρκεια και αρωματική επιστροφή στην επίγευση. Ιδανικά ταιριάζει με γραβιέρα Νάξου, ή κάποιο ψητό ψαράκι.

Η τιμή της ξεκινά από 11,20€

Τρεις Παράδες από το Κτήμα Κοκοτού

Tο τιτίβισμα του κρασοπουλιού που προσομοιάζει ηχητικά με τρεις, τρεις, τρεις… κι αναφέρεται σ΄ ένα δημοτικό ποίημα για ένα φτωχό αμπελουργό που ο Θεός τον μετέτρεψε σε πουλί έδωσε το όνομα σε αυτό το γλυκόπιοτο Gewürztraminer του Κτήματος Κοκοτού. Εδώ συναντάμε απαλό λεμονί χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες κι έντονα ανθικό προφίλ στη μύτη, όπου κυριαρχεί το τριαντάφυλλο, ο ανανάς και τα ώριμα εξωτικά φρούτα. Φινετσάτο στο στόμα, με ισορροπημένη οξύτητα και μία ευχάριστη επίγευση, με έντονο χαρακτήρα γλυκού τριαντάφυλλου το συγκεκριμένο λευκό κρασί τερματίζει το food pairing μαζί με καπνιστό σολωμό ή sushi.

Η τιμή του στα 14€

Κόκκινα

Γιορτή από το Κτήμα Σεμέλη

Πάμε τώρα σε ένα από τα αγαπημένα μας κόκκινα κρασιά που απογειώνεται η γευστική δοκιμή τους όταν τα πίνεις παγωμένα. Ο λόγος για τη Γιορτή από το Κτήμα Σεμέλη που θα σου ξυπνήσει εορταστική διάθεση και λόγω ονόματος και λόγω οινικού χαρακτήρα. Εδώ συναντάμε ζωηρό κόκκινο χρώμα με πορφυρές ανταύγειες. Αντίστοιχα σε κάθε γουλιά εντοπίζεις πυκνά και έντονα αρώματα φράουλας, κερασιού και φρέσκων φρούτων του δάσους αλλά και μεταξένια και επίμονη αίσθηση στο στόμα, ισορροπημένη οξύτητα και στρογγυλές τανίνες, με μακρά επίγευση. Όσο καλοκαιριάζει τόσο το καλύτερο να το κρατάς στο ψυγείο ώστε να το σερβίρεις κρύο και να το συνδυάσεις με μια κοκκινιστή μακαρονάδα, ή με μπάρμπεκιου αν είσαι πιο μερακλής.

Η τιμή του ξεκινά από 7,10€

Αρμονία Γης από το Κτήμα Αβάντις

Συνεχίζουμε την ανοιξιάτικη οινική περιήγησή μας με μια στάση στη Στερεά Ελλάδα για χάρη της Αρμονίας Γης από το Κτήμα Αβάντις που είναι ένα Βραδιανό – Merlot που αξίζει να δοκιμάσεις παγωμένο αυτή την περίοδο και να απολαύσεις τη δροσιά του. Εδώ θα συναντήσεις αρώματα φρέσκων κόκκινων και μαύρων φρούτων με νύξεις γλυκών μπαχαριών, ενώ αντίστοιχα το στόμα αναδεικνύει γεύσεις κόκκινων φρούτων με ίχνη αρωμάτων βανίλιας, ελαφριές, απαλές τανίνες και μια φρουτώδη επίγευση που ταιριάζει γάντι με αρνίσια παϊδάκια ή παραδοσιακές κρεατόπιτες.

Η τιμή του ξεκινά από 6,35€

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v