Τα κρασιά του πασχαλινού τραπεζιού

Κάποια από τα καλύτερα οινοποιεία της χώρας κερνάνε τα κρασιά του πασχαλινού τραπεζιού κι εμείς τα πίνουμε στην υγειά τους.

Τα κρασιά του πασχαλινού τραπεζιού

Έχουμε μπει στην τελική ευθεία για το Πάσχα κι η ανυπομονησία μας είναι πράγματι μεγάλη αφού δεν έχουν βγει ακόμη οι άδειες κι έναν φόβο τον έχουμε μην τυχόν το πενθήμερο δεν γίνει εννιαήμερο. Παράλληλα τρέχουμε και τις προετοιμασίες για το πασχαλινό τραπέζι, στοκάροντας εκτός από λαμπάδες, τσουρέκια κι αυγά, κι όλα όσα θα συνοδέψουν το τσιμπούσι μας εκείνη τη μέρα (και τις επόμενες).

Αν βρίσκεσαι κι εσύ στην ίδια ακριβώς φάση με εμάς ίσως εκτιμήσεις το γεγονός ότι και φέτος θα αναλάβουμε την επιλογή των καλύτερων κρασιών για το πασχαλινό τραπέζι. Σε συνεργασία με τα καλύτερα οινοποιεία της χώρας, σου παρουσιάζουμε επτά γλυκόπιοτες προτάσεις που θα καλύψουν τα γούστα και του πλέον ιδιότροπου wine lover.

Terre De Zeus Xinomavro 2022 από το Navitas Winery

Aπό το Λιτόχωρο Πιερίας και το Navitas Winery μάς έρχεται ένα κρασί που έχει κλέψει τις καρδιές των οινολατρών. Το Terre De Zeus έχει ένα λαμπερό ρουμπινί χρώμα, στη θέα του οποίου μέχρι κι ο Δίας θα ενθουσιαζόταν. Στη μύτη θα βρεις τα τυπικά αρώματα ντομάτας και πατέ ελιάς να συνοδεύονται από νότες αποξηραμένης βιολέτας και γλυκό μπαχάρι. Στο στόμα προστίθεται το κόκκινο κεράσι και η οξύτητα, που μαζί με τις καλά ενσωματωμένες τανίνες εξισορροπούν τη λιπαρότητα. Το κρασί έχει μακρά επίγευση με κόκκινο φρούτο, ενώ συνδυάζεται ιδανικά με μαγειρίτσα αν είσαι έξτρα μερακλής. Μπορείς να το αγοράσεις από 16,5€.

Νostos Alexandra’s από το Οινοποιείο Μανουσάκης

Από την Κρήτη μάς έρχεται το Νostos Alexandra’s του Οινοποιείου Μανουσάκης κι αλήθεια είναι πως θα θέλαμε να έχουμε ταλέντο στη δημιουργία μαντινάδων να γράψουμε μία για πάρτη του. Εδώ συνυπάρχουν αρμονικά τρεις ποικιλίες (Syrah 40%, Mourvedre 20%, Grenache Rouge 40%) που του χαρίζουν ένα διαυγές, βαθύ ρουμπινί χρώμα με πλούσια δάκρυα. Η μύτη δίνει έμφαση στο φρούτο (φράουλα, μαύρο κεράσι, μούρο) που εμφανίζεται πυκνό μα συνάμα φρέσκο, ενώ θα συναντήσεις επίσης λίγες νότες καπνού και μπαχαρικών. Το στόμα ξηρό με γεμάτο σώμα, μέτριες αλλά βελούδινες τανίνες και φρέσκο φρούτο. Η επίγευση έχει έναν μπαχαρένιο χαρακτήρα που σίγουρα θα εκτιμήσεις. Ταιριάζει εξαιρετικά με τα ψητά που θα υπάρχουν άπλετα στο πασχαλινό τραπέζι, ενώ η τιμή του ξεκινά από 18,90€ .

Chardonnay – Μαλαγουζιά Λευκός Οίνος από τους Αμπελώνες Μπελίδη

Η Κοζάνη είναι γνωστή κι αγαπημένη κρασομάνα δίνοντας κάποιες από τις καλύτερες ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει και το Chardonnay – Μαλαγουζιά των Αμπελώνων Μπελίδη που θα ξυπνήσει τον σομελιέ μέσα σου. Πρόκεται για ένα κρασί με μέτριο λεμονί χρώμα και μύτη λευκών λουλουδιών και πράσινων χλωρών βοτάνων, με λευκόσαρκα και εσπεριδοειδή, καθώς και νότες μπαχαρικών. Στο κρασί υπάρχει γεμάτος όγκος, με την υφή των άσπρων ανθέων να συνεχίζεται σε κάθε γουλιά.  Δημιουργεί μια λιπαρότητα στο στόμα, αλλά γενικώς όχι ιδιαίτερα υψηλή ένταση, με ορυκτότητα στο τελείωμα, αφήνοντας ένα ζωντανό και τραγανό γευστικό αποτέλεσμα. Μπορείς να το αγοράσεις από 11,90€. Για δυνατό food pairing συνδύασε το με μια ποικιλία ήπιων στη γεύση κίτρινων τυριών πριν περάσεις στην ψητοκατάσταση.

Nautilus Drink Pink από το La Tour Melas

Από τις ποικιλίες Αγιωργίτικο, Syrah και Grenache ο «Ναυτίλος» μάς έρχεται από τη Στυλίδα της Φθιώτιδας, για να επιβεβαιώσει ότι τα ροζέ της άνοιξης είναι η καλύτερη ίσως επιλογή για το πασχαλινό σου τραπέζι. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ροζέ κρασί, ανοιχτόχρωμο και λαμπερό στην όψη, με με πορτοκαλί ανταύγειες. Το χρώμα του είναι ανοιχτό ροζέ . Το άρωμα του είναι φρέσκο και γεμάτο κεράσια, ρόδια, τριαντάφυλλο και φλούδες εσπεριδοειδών. Στο στόμα είναι νόστιμο με οξύτητα, παραπάνω από μέτριο σώμα και διαρκή επίγευση που εστιάζει τα φρέσκα φρούτα. Οι ψαροφάγοι μπορούν να το απολαύσουν με μια δροσερή σαλάτα ή με κόκκινο κρέας σε medium well ψήσιμο. Η τιμή του ξεκινά από 7,30€.

Κλέφτρα Κίσσα από Kokotos Estate

Η Κίσσα, που τσιμπολογά με περισσή αναίδεια τα σταφύλια του αμπελώνα έδωσε το όνομά της ως: «Κλέφτρα Κίσσα» Ροζέ του κτήματος Kokotos, από Merlot και Cabernet Sauvignon. Πρόκειται για ένα φινετσάτο κρασί –που μας έρχεται από την Σταμάτα Αττικής- με απαλό αλλά λαμπερό ροζέ χρώμα, και αρώματα τροπικών φρούτων και άγριας φράουλας. Ευχάριστο και ισορροπημένο στο στόμα, με χαρακτηριστική φυτικότητα και μακρά, πικάντικη επίγευση θα ενθουσιάσει τους λάτρεις των ροζέ κι όχι μόνο, ειδικά αν συνδυαστεί με κάποιο σουφλέ λαχανικών για να φάνε οι βίγκαν –και μη- της παρέας του πασχαλινού τραπεζιού. Ενδεικτική τιμή στα 14,50€.

Δύο Ελιές από το Κτήμα Κυρ Γιάννη

Πάμε τώρα σε ένα από τα αγαπημένα μας κρασιά από το Κτήμα Κυρ Γιάννη στη Νάουσα. Οι Δύο Ελιές έχουν βαθύ κόκκινο ρουμπινί χρώμα, ενώ στη μύτη συναντάς πολύπλοκα αρώματα πιπεριάς, καραμέλας και νότες σοκολάτας και καπνού, πάνω σε μια βάση ώριμων κόκκινων φρούτων. Εξίσου πολυεπίπεδο και το στόμα, γεμάτο και πλούσιο, με εξαιρετική δομή και μια αναζωογονητική αίσθηση φρεσκάδας. Στο τέλος το υπέροχο αυτό κόκκινο κρασί ( δύο ποικιλιών: Syrah 70% και merlot 30%) αφήνει μακρά επίγευση με πικάντικες νότες. Συνδυάζεται εξαιρετικά με τα κρεατοεδέσματα του πασχαλινού τραπεζιού. Η τιμή του ξεκινά από 15,40€.

Elixir από το Κτήμα Σεμέλη

Το Elixir του Kτήματος Σεμέλη είναι ένας λευκός ξηρός οίνος (ποικιλίας Gewürztraminer) με κρυστάλλινο κιτρινόξανθο χρώμα με πράσινες αποχρώσεις. Η μύτη του είναι ελκυστική και σαγηνευτική με ώριμα λευκόσαρκα φρούτα όπως αχλάδια «Comise» και εξωτικά φρούτα σε ανθώδη φόντο, με τη βιολέτα και το γιασεμί να κάνουν έντονα την εμφάνισή τους.

Αντίστοιχα το στόμα είναι σφριγηλό, όμορφα δομημένο με την οξύτητα να εκφράζεται ευχάριστα μέσα από την παρουσία των εσπεριδοειδών αρωμάτων και οδηγεί τον ουρανίσκο σε μια ευχάριστη λιπαρή αίσθηση που ολοκληρώνεται με μακρά αρωματική επίγευση η οποία σε κάνει να ξαναγεμίζεις αναπόφευκτα το ποτήρι Συνδυάζεται υπέροχα με κίτρινα τυριά ωρίμανσης ενώ η τιμή του ξεκινά από 13,12€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v