Value for money ελληνικά λευκά κρασιά να τα πιούμε στην υγειά σου

Κάποια από τα καλύτερα οινοποιεία της χώρας, μας κερνούν οίνο λευκό και γλυκόπιοτο κι εμείς κάνουμε πρόωρα Χριστούγεννα.

Value for money ελληνικά λευκά κρασιά να τα πιούμε στην υγειά σου

Τα ελληνικά κρασιά είναι κάποια από τα καλύτερα στον κόσμο κι αυτό πλέον δεν χωρά αμφισβήτηση είτε ανήκεις στην ευγενή κάστα των σομελιέ της χώρας, είτε απλά απολαμβάνεις ένα ποτήρι με γλυκόπιοτο οίνο συνοδεία φαγητού ή/και καλών φίλων. Ωστόσο οι καιροί δεν είναι οικονομικά ανθηροί και το μπάτζετ μας συχνά πυκνά περιορίζεται, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να απολαύσουμε premium οινικές επιλογές. Εμείς πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας και ψάξαμε και βρήκαμε κάποια από τα καλύτερα οινοποιεία της χώρας, που έχουν στα κελάρια τους εξαιρετικά value for money λευκά κρασιά για να τα πιούμε στην υγειά μας.

Κτήμα Βιβλία Χώρα λευκός

Σαν την Καβάλα και το Κτήμα Βιβλία Χώρα δεν έχει και μια οινογευσία είναι αρκετή για να επιβεβαιωθεί του λόγου το αληθές. Ο λευκός οίνος του Κτήματος παράγεται από το συνδυασμό της κοσμοπολίτικης ποικιλίας Sauvignon Blanc και του δικού µας πληθωρικού Ασύρτικου. Ο χυμός των σταφυλιών μετά από προζυμωτική εκχύλιση λίγων ωρών ζυμώνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε χαμηλή θερμοκρασία. Το χρώμα του είναι απαλό πρασινοκίτρινο, µε έντονη διαύγεια. Η μύτη του χαρακτηρίζεται από έντονα αρώματα τροπικών φρούτων που εναλλάσσονται µε νότες εσπεριδοειδών, όπως λεμονιού και γκρέιπφρουτ. Η γεύση του είναι πλούσια και αρμονική, µε εξαιρετική δομή, δροσιστική οξύτητα και μεγάλη αρωματική επίγευση. Εμείς το συνοδέψαμε με μια ποικιλία λευκών τυριών σε μια αξέχαστη cheese and wine εμπειρία, οι πιο μερακλήδες ίσως το συνδυάζανε με γαρίδες σαγανάκι.

Η τιμή του ξεκινά από 13€ ενώ ο ορισμός της value for money επιλογής είναι και ο λευκός Dialogos –ένας συνδυασμός πελοποννησιακής Κυδωνίτσας και Ασύρτικου- από το Κτήμα Δύο Ύψη με την τιμή του στα 11,56€.

Σαμαρόπετρα από το Κτήμα Κυρ Γιάννη

Η Σαμαρόπετρα είναι μια από τις πιο αγαπημένες μας ετικέτες του Κτήματος Κυρ Γιάννη στο Αμύνταιο. Έχει λαμπερό ανοικτό λεμονί χρώμα με πράσινες ανταύγειες, ενώ τα σύνθετα αρώματά του δομούν την αίσθηση φρεσκάδας. Η μύτη είναι τυπική της ποικιλίας με έντονο χαρακτήρα πιπεριάς, κομμένου γρασιδιού, ακτινίδιου και πεπονιού. Η αρωματική παλέτα συνεχίζει με αρώματα φρέσκων λουλουδιών και εσπεριδοειδών. Το στόμα πλούσιο με διάρκεια και αρωματική επιστροφή στην επίγευση. Ιδανικά ταιριάζει με γραβιέρα Νάξου, ή κάποιο ψητό ψαράκι.

Η τιμή του ξεκινά από 9,87€ 

Άρωμα Λόφου από την Achaia Clauss

Ορισμός του value for money λευκού κρασιού το Άρωμα Λόφου παρασκευάζεται από το Achaia Clauss και διακρίνεται για τη φρεσκάδα, τα λεπτά αρώματα που θυμίζουν ροδοπέταλα και εσπεριδοειδή, καθώς και για το ελαφρύ σώμα του. Η φρουτώδης γεύση του συνδυάζεται με επιτυχία με την τραγανή οξύτητα δημιουργώντας έναν ευχάριστο οίνο, με ισορροπημένη επίγευση. Δένει γευστικά με θαλασσινά ή ψημένα ψάρια με χόρτα, ενώ αποτελεί και ιδανικό συνοδό διαφόρων εδεσμάτων οστρακοειδών, πουλερικών, ελαφρά αλατισμένων τυριών και φρούτων.

Η τιμή του στα 6,80€ 

Αrmonia από το Κτήμα Σεμέλη

To κτήμα Semeli είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα μας με πλήθος ετικετών που διεγείρουν τον ουρανίσκο κάθε wine lover εκεί έξω. H Armonia τους είναι ένα λευκό ξηρό κρασί που αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν μια φίνα οινική επιλογή για το τραπέζι τους με υπέροχα αρώματα και ισορροπημένη γεύση. Ιδανικό για ένα γεύμα με sashimi και sushi, καρπάτσιο θαλασσινών ή ψαριών, ψητά πουλερικά σχάρας, ψαρονέφρι με κάρι, κουνέλι τηγανητό, ζυμαρικά θαλασσινών, ριζότο με σπαράγγι, ψητές πιπεριές και πράσινες σαλάτες με αρωματικά βότανα.

Η τιμή του ξεκινά από τα 6,82€ 

Ασύρτικο Βόιλα Λυραράκης

Πάμε τώρα στη λεβεντογέννα Κρήτη και στο Οινοποιείο Λυραράκης για ένα υπέροχο 100% Ασύρτικο που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις της συγκεκριμένης ποικιλίας με τη γεύση του και το λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα. Στη μύτη, θα αισθανθείς σύνθετα αρώματα εσπεριδοειδών και λευκών φρεσκοκομμένων φρούτων με νότες τζίντζερ. Γεμάτο σώμα, τραγανό, ισορροπημένο με αναζωογονητική οξύτητα και μακρά, με ορυκτές νότες επίγευση.

Πολύ θα σου πουν να το συνδυάσεις με όστρακα, θαλασσινά ή ψάρια και μπόλικο στυμμένο λεμονάκι, όμως εμείς λόγω Κρήτης, ψηφίζουμε ασυζητητί κατσικάκι στον φούρνο.

Η τιμή του ξεκινά από 8,63€ ενώ μια ακόμη value for money επιλογή λευκού κρασιού από το ίδιο οινοποιείο είναι το Λευκό Ξηρό του, η τιμή του οποίου ξεκινά από τα 6,68€.

Ιστορία Λευκή από το Κτήμα Αβαντίς

Ένας υπέροχος συνδυασμός Viognier - Ασύρτικο  μάς έρχεται από το Κτήμα Αβαντίς με έντονα αρώματα κίτρινων φρούτων αχλαδιού και πεπονιού. Εδώ θα συναντήσεις στόμα με αναζωογονητική λεμονάτη φρεσκάδα, πλαισιωμένη από άφθονο φρούτο βερίκοκου και ροδάκινου. Η χαρακτηριστική φρουτώδης επίγευσή του σε συνδυασμό με τη δίχρονη παλαίωση, σου δίνει ένα υψηλής ποιότητας γευστικό αποτέλεσμα. Αν θες να κρατήσεις και food pairing σημειώσεις καλό είναι να γνωρίζεις πως συνδυάζεται υπέροχα με όστρακα, ανάμικτες σαλάτες λαχανικών, φρέσκο λευκό τυρί μαλακό, ελαφρύ λευκό τυρί σκληρό.

Η ενδεικτική τιμή του ξεκινά από 7,48€ Μια ακόμη value for money επιλογή από το ίδιο οινοποιείο είναι το Sauvignon Blanc με την τιμή του να ξεκινά από τα 9,50€.

Άρωμα Λήμνου από Limnos Wines

Υπέροχο αιγιοπελαγίτικο κρασί από Μοσχάτο Αλεξανδρείας βιολογικής καλλιέργειας του νησιού με έντονο φρουτώδες άρωμα σε τριανταφυλλένιο φόντο. Στη δοκιμή του θα συναντήσεις αρώματα λουλουδιών και μια ευχάριστη οξύτητα που θα κάνει το Άρωμα Λήμνου, ιδανική συντροφιά για φρέσκα θαλασσινά, που θα κάνουμε διπλή χαρά αν προέλθουν από το νησί του Βορείου Αιγαίου. Ενδεικτική τιμή στα 5,45€. 

Λευκός οίνος από το Κτήμα Γεροβασιλείου

Πάμε τώρα προς συμπρωτεύουσα μεριά και συγκεκριμένα στην Επανομή της Θεσσαλονίκης για μια πρόταση από το Κτήμα Γεροβασιλείου. Το κρασί έχει λαμπερό αχνόξανθο χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες. Η μύτη του είναι εκφραστική με εναλλασσόμενες εντυπώσεις, καθώς δίπλα στα εξωτικά φρούτα περνούν νότες πιπεριάς, γιασεμιού, πορτοκαλιού, πεπονιού, βοτάνων και λεμονιού.

Η πρώτη επαφή στο στόμα αποπνέει ευγένεια, ενώ η συνολική παρουσία χαρακτηρίζεται από πλούτο, αρμονία, ευχάριστη ζωντάνια και λεμονάτο τελείωμα. Εμείς το ήπιαμε με μοσχαράκι γάλακτος με λευκή σάλτσα και μανιτάρια, τερματίζοντας το food pairing. H τιμή του ξεκινά από τα 12,90€

Thema λευκό από το Κτήμα Παυλίδη

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα γλυκόπιοτο κρασί που είναι συνδυασμός Ασύρτικου κατά 50% και Sauvignon Blanc κατά 50%. Το λευκό Thema έχει απαλό κιτρινοπράσινο χρώμα κι έντονη μύτη με αρώματα εσπεριδοειδών και λευκόσαρκων φρούτων και νύξεις φυτικότητας, που με τον καιρό θα αποκτήσει περισσότερη ορυκτότητα. Στο στόμα είναι γεμάτο, με κυρίαρχη την οξύτητα, δίνει αίσθηση φρεσκάδας, ενώ ταυτόχρονα ο ικανοποιητικός όγκος ισορροπεί το αποτέλεσμα δίνοντας πολλές δυνατότητες για αρμονία με φαγητό. Η επίγευσή του είναι φρουτώδης με μακρά διάρκεια που το μετατρέπει σε ιδανική επιλογή για τηγανιτό γαύρο ή αθερινούλα.

Η τιμή του ξεκινά από τα 12€ 

The Château Nico Lazaridi λευκό 2023

Η καινούργια εσοδεία του εμβληματικού οίνου της Nico Lazaridi είναι εδώ με νέα ετικέτα φιλοτεχνημένη από τον Γιάννη Γιγουρτάκη η οποία μας ενθουσίασε σχεδόν  όσο και το αγαπημένο μας κρασί.  Το χαρμάνι προβάλει την αρωματική πολυπλοκότητα του Sauvignon Blanc, δίνοντας έμφαση σε τροπικά και εσπεριδοειδή φρούτα, τα οποία συνδυάζονται με τον πλούτο και την οξύτητα του Ασύρτικου και με τις ευχάριστες ανθικές νότες της Μαλαγουζιάς. Ένας οίνος με έντονη μύτη και αρώματα μάνγκο, παπάγιας, ανανά, κίτρου, λεμονόχορτου, τσακμακόπετρας καθώς και λευκά άνθη. Στόμα γεμάτο με ευχάριστη τραγανή οξύτητα και μακρά αρωματική επίγευση. Ιδανική για σπιτίσιο γεύμα, με μια γρήγορη μακαρονάδα al pesto για να πάνε κάτω τα φαρμάκια.

Η τιμή του ξεκινά από 13€ 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v