Αγαπημένα οινοποιεία προτείνουν τα κρασιά των Χριστουγέννων

Οι ειδικοί μίλησαν κι εμείς ήπιαμε υπέροχα κρασιά στην υγειά τους, φέρνοντας στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι εκλεκτούς οίνους από όλη την Ελλάδα.

Αγαπημένα οινοποιεία προτείνουν τα κρασιά των Χριστουγέννων

Βρισκόμαστε μια ανάσα πια μακριά από τα Χριστούγεννα και οι περισσότερες συζητήσεις αφορούν τα επερχόμενα ρεβεγιόν αλλά και τα γιορτινά τραπέζια που θα γεμίσουν με μπόλικα καλούδια λόγω των ημερών. Ανάμεσα στα λουκούλλεια γεύματα και τις πιατέλες με τα γλυκά, ξεχωριστή θέση θα έχουν τα κρασιά που θα συνοδέψουν το δείπνο μας, τα οποία λόγω της περίστασης θα είναι πιο premium. Με αυτή την αφορμή επικοινωνήσαμε με κάποια από τα καλύτερα οινοποιεία της χώρας ώστε να μας στείλουν τις προτάσεις τους για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, κι όπως μάλλον καταλαβαίνεις η φάση έγινε γρήγορα μεθυστική.

Άγιος Χρόνος από το Κτήμα Αβαντίς

O Άγιος Χρόνος είναι το γευστικό αποτέλεσμα του παντρέματος δύο ευγενών ποικιλιών, Syrah και Voignier που ξεκίνησε από τον βόρειο Ροδανό. Η κομψότητα και η φινέτσα δηλώνουν αισθητά την παρουσία τους σε αυτό το κομψοτέχνημα οινοποίησης. Υπέροχο κρασί με βαθύ ρουμπινί χρώμα, μύτη με έντονο πολύπλοκο bouquet, αρώματα μαύρων ώριμων φρούτων, βιολέτας, γλυκόριζας, βερίκοκου και στο φόντο αρώματα από την ωρίμανση στο βαρέλι. Ο Άγιος Χρόνος έχει στόμα πλούσιο με πολύπλοκη, φρουτώδη μπαχαρένια αίσθηση  με πολύ κομψές βελούδινες τανίνες, ισορροπημένη οξύτητα και φινέτσα. Αντίστοιχα έχει βελούδινη υφή και μακριά επίγευση που ταιριάζει γάντι σε μια medium rare καλοψημένη μοσχαρίσια. Η τιμή του ξεκινά από 21,20€. 

Τhema κόκκινο από το Κτήμα Παυλίδη

Ένας εξαιρετικός συνδυασμός Syrah κι Αγιωργίτικου με βαθύ, λαμπερό ρουμπινί χρώμα. Στη μύτη θα βρεις κυρίως μικρά κόκκινα φρούτα με απαλές νότες φρυγανισμένου ψωμιού και βανίλιας. Στόμα γεμάτο, λιπαρό, με ικανοποιητική αίσθηση φρεσκάδας. Ώριμες τανίνες αφομοιωμένες στο σύνολο. Φρουτώδης επίγευση διαρκείας. Αν θες τη γνώμη μας κράτα το 1-2 χρόνια πριν το καταναλώσεις για να απογειωθεί η γεύση του. Ταιριάζει υπέροχα με μια χοιρινή τηγανιά. Ενδεικτική τιμή λιανικής στα 16€.

Evil Eye από Nico Lazaridi

To Evil Eye (Μάτι) , ένα παντοδύναμο φυλαχτό, γίνεται γούρι ομορφιάς και γεύσης! Eδώ έχουμε τη δημιουργία ενός rosé οίνου από μία ελληνική ποικιλία, η οποία θα συνδέεται με τη Βόρεια Ελλάδα. Το Evil Eye είναι ένας premium ροζέ οίνος από 100% Ξινόμαυρο που  μπορεί να απολαύσει κάποιος με το γεύμα αλλά και μόνο του, ως απεριτίφ. Πολύπλοκο και ιδιαίτερο στην μύτη, με αρώματα από μανταρίνι, πεπόνι, φύλλα ντομάτας, που πλαισιώνονται από βοτανικές και ανθικές νότες. Ταιριάζει ιδανικά με μια πιατέλα θαλασσινών ώστε να αναδυθούν τα πλούσια αρώματά του.  Η τιμή του ξεκινά από τα 22€ 

Θύμισες από LimnosWines

Oι Θύμισες έρχονται για να επιτελέσουν ακριβώς αυτό που ορίζει το όνομά τους: να ανακαλέσουν στο νου αναμνήσεις του παρελθόντος, να συνδέσουν γεγονότα και στιγμές με γεύσεις κι εμπειρίες, να δημιουργήσουν μνήμες. Τα προσεκτικά επιλεγμένα σταφύλια Μοσχάτου Αλεξανδρείας και Λημνιού, η παλαίωση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και ο περιορισμένος αριθμός φιαλών, κάνουν τις θύμισες το ιδανικό κρασί για τους έμπειρους οινόφιλους αλλά και όσους απλά αγαπούν το εκλεκτό κρασί. Oι Θύμισες έχουν ένα ρουμπινί χρώμα με πολύπλοκα αρώματα κόκκινων φρούτων κι έντονη επίγευση κι αν θες να απογειώσεις το food pairing συνδύασε το κρασί με ένα κοκκινιστό μοσχαράκι. Ενδεικτική τιμή στα 13,10€ 

Trilogia από το Κτήμα Δύο Ύψη

Εδώ έχουμε μια ωδή στο ελληνικό Cabernet Sauvignon καθώς μιλάμε για ένα πληθωρικό κρασί με αρώματα φραγκοστάφυλου και βατόμουρου που δένουν αρμονικά με  νότες μπαχαρικών, κέδρου, σοκολάτας, γάλακτος και βανίλιας. Η παλέτα είναι τυπική της ποικιλίας, επομένως πλούσια, περίπλοκη, με γεμάτο σώμα, στιβαρές τανίνες και μακρά επίγευση. Συνδυάζεται υπέροχα με μια σιγοψημένη μοσχαρίσια πικάνια. Η τιμή του ξεκινά από 34,67€.

Όβηλος Ερυθρός από το Κτήμα Βιβλία Χώρα

Αυτό το υπέροχο κρασί προέρχεται από την ποικιλία Cabernet Sauvignon και συγκεκριμένα από το πρώτο αμπέλι του Κτήματος  που φυτεύτηκε στους πρόποδες του Παγγαίου. Η μύτη του χαρακτηρίζεται από αρώματα μαρμελάδας βατόμουρο, κόκκινων φρούτων, φραγκοστάφυλου και βιολέτας που δένουν αρμονικά µε αρώματα κέδρου, καπνού και σοκολάτας γάλακτος. Η γεύση του είναι πλούσια και ισορροπημένη, µε εντυπωσιακή δομή, οξύτητα, πληθωρικές τανίνες και μακρά επίγευση. Αν είσαι έξτρα μερακλής θα το συνδυάσεις με αρνάκι σούβλας και θα το καταευχαριστηθείς. Η τιμή του ξεκινά από 33,87€. Εξαιρετική επιλογή για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και ο ερυθρός ξηρός του Κτήματος με την τιμή του να ξεκινά από 15€.

Μορφέας από τους Αμπελώνες Κ. Αντωνοπούλου

Περνάμε τώρα σε μια συγκλονιστική ξηρή μαυροδάφνη που μας έρχεται από τη λατρεμένη Αχαΐα κι έχει ερυθρό χρώμα με ιώδεις ανταύγειες. Κυριαρχούν τα αρώματα βύσσινου, δαμάσκηνου μαύρου μούρου με νότες κρέμας ζαχαροπλαστικής, κακάο και καρύδας. Στο στόμα το κρασί είναι μαλακό, μεσαίου όγκου, με φρουτώδη επίγευση που θα συνδυαστεί εξαιρετικά με ένα γλυκόξινο χοιρινό. Η τιμή του ξεκινά από 22€.

Αvaton από το Κτήμα Γεροβασιλείου

Το Avaton παράγεται από τις ελληνικές γηγενείς ποικιλίες Λημνιό, Μαυρούδι και Μαυροτράγανο. Διαθέτει λαμπερό βαθυπόρφυρο χρώμα, σύνθετο μπουκέτο μπαχαρικών με ώριμα μαύρα φρούτα (βατόμουρο), σταφίδα, καφέ και κακάο. Στο στόμα ευγενικές τανίνες υποστηρίζονται από άφθονο φρούτο, δημιουργώντας δύναμη και ισορροπία. Η επίγευσή του είναι διαρκής με επανάληψη των μπαχαρικών. Αν το συνδυάσεις με σιγομαγειρεμένο αγριογούρουνο θα τερματίσεις το food pairing. H τιμή του ξεκινά από 20€.

Mantinia από το Κτήμα Semeli

Η Mantinia έρχεται από το αγαπημένο μας κτήμα Semeli κι ενθουσιάζει έμπειρους αλλά κι άπειρους wine lovers χάρη στο ζωντανό, κιτρινοπράσινο χρώμα. Εδώ θα συναντήσεις φίνα αρώματα λουλουδιών με άνθη λεμονιάς, εσπεριδοειδών και ρόδων, χαρακτηριστικά της ποικιλίας Μοσχοφίλερο. Στο στόμα αντίστοιχα αυτό το υπέροχο κρασί είναι πλούσιο και φρουτώδες με μακρά αρωματική επίγευση. Προτίμησε μια γαριδομακαρονάδα για να το ταιριάξεις ιδανικά. Ενδεικτική τιμή στα 10,50€. 

Akakies Sparkling Rose από το Κτήμα Κυρ Γιάννη

Πάμε τώρα σε ένα κρασί με ταμπεραμέντο και βαθύ έντονο τριανταφυλλί στην όψη. Εδώ συναντάμε πληθωρικές φυσαλίδες που αναδεικνύουν τον ποικιλιακό χαρακτήρα του κρασιού και τα υπέροχα αρώματα του Ξινόμαυρου. Άγρια φράουλα, ώριμα κεράσια και κατακόκκινη ντομάτα. Πλούσιο στο στόμα με ζωηρή οξύτητα και μακράς διάρκειας γλυκιά επίγευση, με κάθε φυσαλίδα σαν έκρηξη να αναδεικνύει τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Μοναδικά νόστιμο, με έξυπνη ισορροπία μεταξύ οξύτητας και σακχάρων. Εδώ θα κάναμε τη διαφορά και θα το συνδυάζαμε με βιετναμέζικη κουζίνα, αντί της ασφαλούς κι εξαιρετικής επιλογής πιάτων της μεσογειακής κουζίνας. Ενδεικτική τιμή στα 13,60€.

Μαντηλάρι Πλακούρα από το Οινοποιείο Λυραράκης

Το Μαντηλάρι Πλακούρα είναι ένα κρασί με φρεσκάδα, ζωηρότητα, βαθυκόκκινο χρώμα, αρώματα κόκκινων ώριμων φρούτων και νότες καπνού, τανικό σε όλη του τη διάρκεια με κυρίαρχες γεύσεις αυτές του ώριμου δαμάσκηνου και  του βατόμουρου. Έχει μακρά και έντονη επίγευση κι είναι ιδανικό για ένα πικάντικο cheese and wine. Η τιμή του στα 22,30€. Μια πολύ καλή και value for money επιλογή για χριστουγεννιάτικο κρασί είναι και το ερυθρό του οινοποιείου με την τιμή του στα 11,80€.

Inima από το Κατώγι Αβέρωφ

Πάμε τώρα στο λατρεμένο Μέτσοβο για να δοκιμάσουμε ένα διαλεχτό sauvignon blanc με λαμπερό έντονο κίτρινο χρώμα. Στην μύτη του κυριαρχούν πρωτογενή αρώματα της ποικιλίας στη ώριμη εκδοχή τους. Τα αρώματά του πλούσια, συνδυάζουν αυτό του καλογινομένου αχλαδιού, του λεμονιού κονφί και του περγαμόντου μαζί με έντονες νότες λουλουδιών και βοτάνων, όπως γιασεμί και αρμπαρόριζα. Στο στόμα είναι πληθωρικό, με καλή οξύτητα, πλούσια γεύση και πιπεράτη επίγευση. Το συνδυάσαμε με φιλετάκια κοτόπουλου με λευκή σως με κρέμα γαλάκτος γιατί σαν το food pairing δεν έχει. Η τιμή του ξεκινά από 11€

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v