Γιατί το Γαλαξίδι είναι η τέλεια ανοιξιάτικη εκδρομή

Θα είναι σαν να είσαι σε νησί… αλλά δεν θα έχεις πληρώσει ακτοπλοϊκά. Κι αυτός είναι μόνο ένας από πολλούς λόγους να οργανώσεις εκδρομή στο Γαλαξίδι.

Γιατί το Γαλαξίδι είναι η τέλεια ανοιξιάτικη εκδρομή

Τρεις ώρες μακριά από την Αθήνα, με την θάλασσα στα πόδια του και τις πλαγιές του Παρνασσού σε απόσταση μικρότερη από αυτή που οδηγείς για να πας από το σπίτι στη δουλειά σου, το Γαλαξίδι τα έχει όλα… και μάλιστα σε νησιώτικη συσκευασία, χωρίς να μπλέκεις με ακτοπλοϊκά. Και αν αυτοί δεν είναι λόγοι αρκετοί για να οργανώσεις μια ανοιξιάτικη εκδρομή, σου έχουμε κι άλλους.

Για να βολτάρεις στα γραφικά σοκάκια του

Δεν είναι σχήμα υπερβολής αυτό που διαβάζεις και ξαναδιαβάζεις παντού, ότι το Γαλαξίδι μοιάζει με νησί: Τα ανηφορικά σοκάκια του στολίζουν αρχοντικά καπετανόσπιτα με χρωματιστές προσόψεις, μαρμάρινες αψίδες, βοτσαλωτές αυλές γεμάτες πολύχρωμα λουλούδια και πέτρινα μπαλκόνια επάνω στα οποία ισορροπούν τα παλιά ακρόπρωρα των πλοίων στα οποία η πόλη αυτή χρωστά τη ναυτική της παράδοση. Όταν χορτάσεις βόλτες στα ενδότερα, θα κατηφορίσεις προς τη μεγάλη παραλιακή περαντζάδα που ξεκινά από την ακτή Οιάνθης και συνεχίζει απέναντι, στους πρόποδες του πευκόφυτου λόφου, για μια χορταστική παραθαλάσσια βόλτα –στην επιστροφή, εννοείται πως θα πιάσεις τραπέζι για ουζάκια και θαλασσινά σε κάποιο από τα φημισμένα ουζερί της.

Για να κάνεις τις πρώτες διστακτικές βουτιές της χρονιάς

Στα πόδια του λόφου που λέγεται Πέρα Πάντα σχηματίζονται μικρές, πριβέ παραλιούλες, με κρυστάλλινα νερά και ωραία αμμουδιά. Το εννοούμε το «πριβέ», δεν είναι σχήμα λόγου: Είναι τόσο μικρές που όποιος φτάσει πρώτος τις έχει ολόκληρες για πάρτη του, αλλά αν δεν προλάβεις καμία ελεύθερη, μην στεναχωρηθείς: Εξίσου διάφανα νερά, και πολύ περισσότερο χώρο να απλώσεις τις πετσέτες σου έχει η παραλία Γιαννάκη, στην πίσω πλευρά του λόφου. Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Γαλαξίδι, ο Άγιος Βασίλειος έχει σούπερ νερά και μεγάλα βότσαλα μέσα κι έξω από το νερό. Είναι καλά προστατευμένος από τον αέρα, και βλέπει και σε ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα. Ξαπλώστρες και ομπρέλες να χαλάνε το τοπίο εδώ δεν θα βρεις, αλλά μια καντίνα πάνω από την παραλία φροντίζει να μη σου λείψει τίποτα.

Για να περπατήσεις τα φαντασμαγορικά μονοπάτια του Παρνασσού

Είναι κοινό μυστικό στους πεζοπορικούς κύκλους, ότι καλύτερη εποχή από τα τέλη της άνοιξης για τις πεζοπορίες σου δεν υπάρχει. Στα 20 λεπτά οδήγησης από το Γαλαξίδι, ο Παρνασσός έχει ένα σωρό μονοπάτια για κάθε γούστο και αντοχή –είτε θέλεις να περπατήσεις ένα δίωρο, είτε ένα οχτάωρο, όσο αρχάριος ή προχωρημένος πεζοπόρος και αν είσαι. Ένα από τα ευκολότερα, και αγαπημένα των αρχαρίων, είναι αυτό που συνδέει τον Έλατο με το Βαρκό, διασχίζοντας τρία χιλιόμετρα μέσα στο ελατοδάσος. Αναλυτικά η συγκεκριμένη διαδρομή στον χάρτη εδώ, και πολλές ακόμα διαδρομές στον Παρνασσό εδώ

Για να επισκεφθείς τον υπέροχο αρχαιολογικό χώρο των Δελφών

Ακόμα και αν δεν είσαι φανατικός λάτρεις των αρχαιολογικών χώρων, οι Δελφοί είναι ιδιαίτερη περίπτωση: Έτσι όπως μοιάζουν να κρέμονται από την πλαγιά του Παρνασσού, με την θέα γύρω τους να κόβει την ανάσα, αξίζουν μια επίσκεψη και μόνο για τη βόλτα. Στην οποία βόλτα βέβαια, θα περπατάς τα ίδια εκείνα πλακόστρωτα δρομάκια που περπατούσε κόσμος πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια, και θα χαζεύεις αρχιτεκτονικά αριστουργήματα σαν τον Θησαυρό των Αθηναίων και τον Ναό του Απόλλωνα. Μην παραλείψεις και μια επίσκεψη στο πολύ ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο, ακριβώς δίπλα, για να δεις αν μη τι άλλο, τουλάχιστον τον Ηνίοχο των Δελφών, ένα από τα ωραιότερα γλυπτά της ελληνικής αρχαιότητας.

Για να τσουγκρίσεις τα πρώτα ουζάκια πλάι στο κύμα

Επιστρέφοντας μετά από όλα αυτά στο Γαλαξίδι, θα πιάσεις οπωσδήποτε τραπεζάκι στην Ωραία Ελλάς, για θαλασσινά να γλείφεις τα δάχτυλά σου (μην χάσεις το γεμιστό καλαμάρι και το ξυδάτο χταποδάκι) και στο Ab Ovo, που απογειώνει γεύσεις στεριάς και θάλασσας με δημιουργικές πινελιές –σκέψου θράψαλο ψητό με βινεγκρέτ μαύρου σκόρδου, μυλοκόπι φρικασέ με ταρτάρ κάπαρης και ντοματίνια, και φιλέτο κοτόπουλο με νιόκι σε κρέμα παρμεζάνας και λάδι πάπρικας. Σε αμφότερα θα υπολογίσεις γύρω στα 30€ το άτομο, με τα ουζάκια σου. Για κάτι πιο οικονομικό, θα πεταχτείς στη διπλανή Ιτέα, για να πιάσεις κι εδώ παραθαλάσσιο τραπέζι για στεριανούς ή θαλασσινούς μεζέδες στο Καρέ του Μεζέ (περί τα 17-20€ το άτομο).

Και τέλος, γιατί τα δωμάτια δεν θα σου κοστίσουν ακριβά

Από 53€ ξεκινούν για τον Μάιο τα δίκλινα στο Porto Lourba, από 74€ στις φανταστικές Νηρηίδες, από 72€ στην Pension Hirolakas και από 78€ στο πανέμορφο Archontiko Art Hotel

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v