Πώς θα καταλάβω ότι έσπασα το δάχτυλό μου;

Πώς ξεχωρίζεις το απλό χτύπημα από το κάταγμα στα δάχτυλα; Σου συγκεντρώσαμε τα συμπτώματα που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις.

Πώς θα καταλάβω ότι έσπασα το δάχτυλό μου;

Δεν είναι κάθε χτύπημα στο δάχτυλο σπάσιμο. Μερικά όμως είναι, και καλό θα ήταν να μπορείς να τα διακρίνεις, για να τα φροντίσεις έγκαιρα και να θεραπετούν γρήγορα. Ποια είναι λοιπόν τα συμπτώματα που θα σου πουν ότι το δάχτυλό σου πονάει επειδή, πράγματι, το έσπασες; Σου τα συγκεντρώσαμε για να ξέρεις.

1. Άμεσος Πόνος

Το πιο ενδεικτικό σύμπτωμα ενός σπασμένου δακτύλου είναι ο άμεσος πόνος μετά τον τραυματισμό. Εάν ο πόνος και το πρήξιμο εμποδίζουν την κίνηση ή τη χρήση των δακτύλων, υπάρχει θρυμματισμένος ιστός ή εκτεθειμένο οστό, τότε θα πρέπει να αναζητήσεις ιατρική βοήθεια.

2. Μπορείς λιγάκι να το κουνήσεις

Στην αρχή, παρά τον πόνο, ένα σπασμένο δάχτυλο έχει ακόμα κάποια –έστω περιορισμένη– δυνατότητα κίνησης, κι αυτό είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια του σπασίματος.

3. Μώλωπες και Πρήξιμο

Συνήθως, μετά από πέντε έως δέκα λεπτά, θα υπάρχουν μώλωπες και πρήξιμο. Το πρήξιμο μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τα παρακείμενα δάχτυλα.

4. Μούδιασμα

Μπορεί να παρατηρήσεις μούδιασμα των δακτύλων είτε από τον τραυματισμό, είτε επειδή το πρήξιμο πιέζει τα νεύρα του δακτύλου. Εάν το κάταγμα είναι στο άκρο του δακτύλου, το οποίο ονομάζεται κάταγμα περιφερικής φάλαγγας, θα υπάρχει επίσης μοβ χρώματος αίμα κάτω από το νύχι, γνωστό ως υπογόνιο αιμάτωμα.

5. Εκτεθειμένο οστό

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το τραύμα μπορεί να είναι τόσο σοβαρό που το οστό μπορεί να εκτεθεί μέσω των μαλακών ιστών. Αυτό ονομάζεται σύνθετο κάταγμα και θα πρέπει να αναζητήσεις αμέσως ιατρική βοήθεια.

Πηγή.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v