Η AstraZeneca παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως το εμβόλιο της έχει παρενέργειες

Ο βρετανικός φαρμακευτικός κολοσσός παραδέχτηκε ότι το εμβόλιο του Covid-19 μπορεί να προκαλέσει ανοσοθρομβοπενία και θρόμβωση.

Η AstraZeneca παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως το εμβόλιο της έχει παρενέργειες

Η AstraZeneca παραδέχτηκε για πρώτη φορά πως το εμβόλιο της για τον κορωνοϊό, μπορεί να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες, όπως μια ασθένειας που ονομάζεται ανοσοθρομβοπενία και θρόμβωση (σύνδρομο VITT). Πρόκειται για τη δημιουργία θρόμβου στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου ή αλλού, σε συνδυασμό με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Είναι γνωστό ότι εμφανίζεται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μετά από ορισμένους τύπους εμβολίων ενώ προκαλείται και από άλλες αιτίες. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ιδιαίτερα τα εμβόλια με φορείς αδενοϊού έχουν σπάνια συσχετιστεί με αυτήν την πάθηση.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ιδιαίτερα τα εμβόλια με φορείς αδενοϊού έχουν σπάνια συσχετιστεί με αυτήν την πάθηση. Αν και τα εμβόλια κατά του COVID έχουν αποτρέψει πολλούς θανάτους, αναφορές για αυτά τα εξαιρετικά σπάνια αλλά δυνητικά σοβαρά συμβάντα που προκαλούνται από το ανοσοποιητικό έχουν επίσης δημοσιευθεί σε πολλά επιστημονικά περιοδικά.

Η AstraZeneca, η οποία συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την ανάπτυξη του εμβολίου, αντιμετωπίζει δεκάδες αγωγές από τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Μια τέτοια περίπτωση αφορά τον Τζέιμι Σκοτ, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος κινήθηκε νομικά αφού υπέστη θρόμβο αίματος που τον άφησε ανίκανο να εργαστεί. Ο Σκοτ ισχυρίζεται ότι μετά τον εμβολιασμό του τον Απρίλιο του 2021, ανέπτυξε "θρόμβο αίματος και αιμορραγία στον εγκέφαλό του", με αποτέλεσμα μια μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο, η φαρμακευτική εταιρεία προτίθεται να αντιμετωπίσει στο δικαστήριο τις εις βάρος της κατηγορίες αλλά έχει παραδεχτεί σε νομικό έγγραφο, το οποίο κατατέθηκε στο δικαστήριο τον Φεβρουάριο, πως το εμβόλιο της «ενδέχεται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TTS - θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας αν και ο αιτιολογικός μηχανισμός δεν είναι γνωστός».

Μέχρι στιγμής, 51 οικογένειες έχουν καταθέσει ομαδική αγωγή κατά της AstraZeneca και οι αποζημιώσεις που ζητούν συνολικά υπολογίζονται στα 100 εκατ. λίρες.

Με πληροφορίες από Telegraph, Daily Mail, Economic Times

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v