Το Μάζι της Βοιωτίας είναι η μονοήμερη του σωστού καλοφαγά

Μία ώρα και κάτι από την Αθήνα, στο Μάζι της Βοιωτίας θα φας την καλύτερη προβατίνα της ζωής σου… και μετά θα κάνεις βόλτα σε έναν ονειρεμένο καταρράκτη.

Το Μάζι της Βοιωτίας είναι η μονοήμερη του σωστού καλοφαγά

Το Μάζι της Βοιωτίας είναι από τα χωριά εκείνα που αν δεν πας συστημένος, δύσκολα θα τα πιάσει το μάτι σου. Τρία χιλιόμετρα έξω από την Αλίαρτο, το τοσοδούλι χωριό της Βοιωτίας κρύβει μια μεγάλη έκπληξη: Την ταβέρνα Οινο-Πνεύματα, για το φαγητό της οποίας αξίζει να ξεκουνηθείς ένα κυριακάτικο μεσημέρι από την Αθήνα. Θα μας θυμηθείς.

Μίλα μου για προβατίνα

Τιμώντας στο έπακρο τη ρουμελιώτικη παράδοση, τα Οινο-Πνεύματα είναι η παραδοσιακή, χωριάτικη ταβέρνα που σέβεται την καταγωγή της. Λίγα πράγματα και καλά θα βρεις στο μενού, κι αυτό το «καλά» εδώ σημαίνει βασικά άψογα: Παϊδάκια προβατίνας που δεν έχεις δοκιμάσει αλλού, λουκάνικο να γλείφεις τα δάχτυλά σου, σπιτικό τυροπιτάρι με στριφτό φύλλο λες και το έφτιαξε η γιαγιά στο χωριό, καλοτηγανισμένες πατάτες κομμένες στο χέρι, ολόφρεσκες σαλάτες και χειροποίητο τζατζίκι για ατελείωτες βούτες. Εδώ θα πιάσεις τραπεζάκι στην υπερυψωμένη αυλή, ή στο γλυκύτατο εσωτερικό με τους πέτρινους τοίχους, αν πετύχεις καμιά ξαφνική ανοιξιάτικη ψύχρα, και θα παραγγείλεις στα ευγενέστατα και σούπερ φιλικά παιδιά στο σέρβις ένα γεύμα που θα θυμάσαι για καιρό. Οι δε τιμές είναι ωραιότατες, δύσκολα θα ξεφύγεις από τα 15-17€ το άτομο, με ωραίο γλυκόπιοτο κρασί.

Και τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ;

Σχεδόν δίπλα στα Οινο-Πνεύματα, το Βινύλιο είναι ένα γλυκύτατο café που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό πέτρινο κτίριο με μεγάλη, ηλιόλουστη αυλή, ό,τι πρέπει για ένα καφεδάκι ή μερικές μπύρες μετά το φαγητό. Ακριβώς απέναντι, θα δεις το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου με την ασυνήθιστη αρχιτεκτονική του, ενώ από την άλλη πλευρά της αυλής η θέα φτάνει στις απέναντι βουνοκορφές από το (μικρό στο μάτι) υψόμετρο των 240 μέτρων στα οποία είναι χτισμένο το χωριό.

Για τον καταρράκτη, καλά πάμε;

Ακριβώς 5 χιλιόμετρα έξω από το Μάζι, ή 12 λεπτά οδήγησης αν προτιμάς, οι καταρράκτες της Πέτρας είναι από τους πιο εύκολα προσβάσιμους καταρράκτες που έχουμε κοντά στην Αθήνα: Ένα 5λεπτο θα περπατήσεις από το πλάτωμα στο οποίο αφήνεις το αυτοκίνητο μέχρι τον μεγάλο καταρράκτη, που πέφτει από ύψος 20 μέτρων και έχει αυτή την εποχή άφθονο νερό. Το μονοπάτι είναι χωμάτινο και ολόισιο, βατό ακόμα και για πιτσιρίκια, ενώ στη διαδρομή θα συναντήσεις διάσπαρτα παγκάκια στη σκιά των πλατανιών αν θέλεις να αράξεις δίπλα στο ρυάκι και να χαζεύεις το φαντασμαγορικό τοπίο.

Περισσότερα και αναλυτικότερα έχουμε εδώ - Μια τέλεια μονοήμερη στους καταρράκτες της Πέτρας 

Μια ακόμα στάση πριν πάρεις τον δρόμο της επιστροφής

Είναι ακριβώς πάνω στο δρόμο σου, οπότε είναι κρίμα να μην την κάνεις: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας απέχει από το Μάζι 23 χιλιόμετρα, ή ένα 20λεπτο οδήγησης, και είναι –όπως σου έχουμε ξαναπεί– ένα από τα ωραιότερα, πιο ενδιαφέροντα και πιο κατανοητά αρχαιολογικά μουσεία που έχουμε στην Ελλάδα. Εδώ θα μάθεις όσα νόμιζες πως ξέρεις αλλά σου διέφευγαν οι λεπτομέρειες για τον Οιδίποδα, την Σφήκα και την πανάρχαια ιστορία της Θήβας, που πηγαίνει πολύ πιο πίσω από τα γνωστά οικογενειακά δράματα, και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα από τα αρχαιότερα αλφάβητα που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα και τοιχογραφίες που θα σου φέρουν στο νου τη Μινωική Κρήτη.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Ιστορία που αφηγείται το Μουσείο της Θήβας απλώνεται σε πέντε (ναι, πέντε) χιλιάδες χρόνια, ξεκινώντας με αινιγματικές σφήκες - αγαλματίδια και καταγραφές τροφίμων του παλατιού γραμμένες σε Γραμμική Β’, και φτάνοντας στους πύργους Καταλανών και Ναβαρραίων που (στοίχημα ότι δεν ήξερες πως) ζούσαν και βασίλευαν, στην κυριολεξία, εδώ τον 14ο αιώνα.

Διαβάστε περισσότερα - Το Μουσείο της Θήβας είναι σκέτη αφορμή για μονοήμερη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v