Τι θέλει να σου πει η γάτα σου;

Θες να επικοινωνήσεις αποτελεσματικά με τον χνουδωτό σου σύντροφο; Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη γλώσσα του γατο-σώματος.

Τι θέλει να σου πει η γάτα σου;

Οι γάτες είναι μυστηριώδη πλάσματα, όμως στην προσπάθεια ανά τους αιώνες να αποκωδικοποιήσουμε τη συμπεριφορά τους κάτι έχουμε καταφέρει οι δόλιοι οι άνθρωποι.

Αν προσπαθείς να τα βάλεις σε μια τάξη κι εσύ, δες παρακάτω τι σημαίνουν οι πιο συνηθισμένες γατο-συμπεριφορές και κινήσεις.

Τι θέλει να σου πει;

Το νιαούρισμα είναι γενικής χρήσης. Η γάτα σου μπορεί να το χρησιμοποιεί ως χαιρετισμό, εντολή, ένσταση ή ανακοίνωση. Αρκετοί γατογονείς μάλιστα, έχουν παρατηρήσει τις γάτες τους να περπατούν στο σπίτι νιαουρίζοντας… στον εαυτό τους. Άγνωσται αι βουλαί τους.

Τα «κελαηδήματα» και οι τρίλιες είναι ο τρόπος με τον οποίο η μητέρα γάτα λέει στα γατάκια της να την ακολουθήσουν. Αν έχουν εσένα ως στόχο, πιθανότατα σημαίνει ότι η γάτα σου θέλει να την ακολουθήσεις, συνήθως στο μπολ με το φαγητό της. Εάν έχεις περισσότερες από μία γάτες, ίσως να τις ακούσεις συχνά να συνομιλούν μεταξύ τους με αυτόν τον τρόπο.

Το γουργούρισμα είναι συνήθως σημάδι ικανοποίησης. Οι γάτες γουργουρίζουν όποτε είναι χαρούμενες, ακόμα και όταν τρώνε. Μερικές φορές, ωστόσο, μια γάτα μπορεί να γουργουρίζει όταν είναι ανήσυχη ή άρρωστη, χρησιμοποιώντας το γουργούρισμα της για να παρηγορηθεί, όπως ένα παιδί που πιπιλάει τον αντίχειρά του.

Το γρύλισμα τύπου «χχχχχ» δείχνει ότι η γάτα σου είναι ενοχλημένη, φοβισμένη, θυμωμένη ή επιθετική. Άσε την ήσυχη, εν ολίγοις.

Ένα ουρλιαχτό (ακούγεται σαν δυνατό, «τραβηγμένο» νιαούρισμα) σημαίνει ότι η γάτα σου βρίσκεται σε κάποιο είδος αγωνίας—μπορεί να έχει φυλακιστεί σε μια ντουλάπα, να σε ψάχνει ή να πονάει. Σε μη στειρωμένες γάτες, ωστόσο, οι ήχοι αυτοί αποτελούν… τραγούδι ζευγαρώματος. Αν η γάτα σου είναι ηλικιωμένη, μπορεί να ουρλιάζει επειδή είναι αποπροσανατολισμένη, ειδικά εάν πάσχει από κάποια γνωστική διαταραχή, όπως η άνοια.

Το περίφημο «εκεκεκεκε» ή… τιτίβισμα, είναι ήχος που κάνουν οι γάτες όταν αράζουν στο παράθυρο και παρακολουθούν πουλιά. Συνήθως δηλώνει ενθουσιασμό ή και απόγνωση, αφού το θήραμα τους δεν είναι άμεσα… προσβάσιμο.

Τι θέλει να σου δείξει;

Σηκώνει την πλάτη της προς τα πάνω για να συναντήσει το χέρι σου όταν τη χαϊδεύεις; Τότε απολαμβάνει αυτή την επαφή μαζί σου. Μαζεύεται κάτω από το παραμικρό σου άγγιγμα; Άσε το χάιδεμα για αργότερα, δεν ενδιαφέρεται φίλε.

Σε κάθε περίπτωση, δώσε βάση στα μάτια, τα αυτιά, το σώμα και την ουρά της γάτας σου - όλα «λένε» κάτι. Ακολουθούν ορισμένες βασικές (αν και μερικές φορές αντιφατικές) ενδείξεις:

Αυτιά

Προς τα μπρος: Σε εγρήγορση, ενδιαφέρον ή χαρούμενη

Πίσω, πλάγια, επίπεδα ("αυτιά του αεροπλάνου"): Ευερέθιστη, θυμωμένη ή φοβισμένη

Περιστρεφόμενα: Συγκεντρωμένη

Μάτια

Κόρες περιορισμένες: Επιθετική, αλλά πιθανώς ικανοποιημένη

Κόρες διεσταλμένες (μεγάλες): Νευρική ή υποτακτική (αν είναι κάπως διεσταλμένες), αμυντικά επιθετική (αν είναι πλήρως διεσταλμένες), αλλά πιθανώς απλά παιχνιδιάρα

Ουρά

Όρθια, τρίχωμα επίπεδο: Σε εγρήγορση, περίεργη ή χαρούμενη

Τρίχωμα όρθιο: Θυμωμένη ή φοβισμένη

Κρατημένη πολύ χαμηλά ή σφιγμένη ανάμεσα στα πόδια: Ανασφαλής ή ανήσυχη

Κίνηση μπρος-πίσω: Ταραγμένη, όσο πιο γρήγορη είναι η κίνηση, τόσο πιο θυμωμένη είναι

Ευθεία, τρεμάμενη: Ενθουσιασμένη, πραγματικά χαρούμενη ή, αν δεν έχει στειρωθεί μπορεί να ετοιμάζεται να ψεκάσει κάτι, καλή τύχη με τη μυρωδιά

Σώμα

Πλάτη τοξωτή, τρίχωμα όρθιο: Φοβισμένη ή θυμωμένη

Πλάτη τοξωτή, τρίχωμα επίπεδο: Ανοιχτή στο άγγιγμά σου

Ανάσκελα, γουργουρίζοντας: Πολύ χαλαρή

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v