Πάμε μια βόλτα εκεί ψηλά στον Υμηττό

Μονοπάτια, μονές, λίμνες και πικ νικ στη φύση. Υπάρχει κάτι καλύτερο για να υποδεχτείς την άνοιξη;

Πάμε μια βόλτα εκεί ψηλά στον Υμηττό

Μια όαση καθαρού αέρα και φυσικής ομορφιάς βρίσκεται κυριολεκτικά δίπλα μας. Ο Υμηττός είναι εύκολα προσβάσιμος, πέρα για πέρα ανοιξιάτικος και κρύβει σε κάθε του γωνιά και ξέφωτο έναν ακόμα λόγο για να συνειδητοποιήσεις πως η φύση είναι ο καλύτερος γιατρός.

Fun Fact: Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών ονόμαζαν τον Υμηττό «Τρελό», εξαιτίας της αστάθειας των νεφών στην κορυφή του, που αποτελούσε και δείκτη των καιρικών μεταβολών σύμφωνα με την εμπειρική μετεωρολογία της εποχής.

Τρελός ή όχι, εμείς δεν χάνουμε ευκαιρία κάθε που ανοίγει ο καιρός να ανηφορίζουμε στα μονοπάτια του, για να πάρουμε ατόφιες τζούρες παρθένου φυσικού τοπίου και γι’ αυτό σου προτείνουμε τα «οπωσδήποτε» που χρειάζεσαι για να τον χορτάσεις.

Από την Καλοπούλα στη Μονή Καισαριανής

Σταθερή δυάδα για όσους θέλουν να γνωρίσουν το βουνό ξεκινώντας από τα… SOS. Η Καλοπούλα είναι το δημοφιλές Αναψυκτήριο στους πρόποδες του βουνού, εύκολα προσβάσιμο με αυτοκίνητο, από το οποίο μπορείς να πάρεις το καφεδάκι σου για να ξεκινήσεις τον περίπατο.

Από εδώ, μπορείς να προσεγγίσεις την εντυπωσιακή από αρχιτεκτονικής άποψης Μονή Καισαριανής, μέσα από μια όμορφη και προσβάσιμη διαδρομή, και από εκεί αν σε παίρνει ο χρόνος να συνεχίσεις μέχρι τον λόφο των Ταξιαρχών και το ερειπωμένο αλλά επιβλητικό Φραγκομονάστηρο, που χτίστηκε κατά την περίοδο της φραγκοκρατίας.

Η πεζοπορία μέχρι εδώ απαιτεί περίπου μία ώρα, η θέα στην Αθήνα και τον Σαρωνικό από πολλά σημεία είναι φαντασμαγορική, ενώ το άρωμα του πεύκου μπλέκεται με τη μυρωδιά του χώματος και του κέδρου καθώς κατευθύνεσαι από τα ξέφωτα προς το δάσος – αναλυτική διαδρομή εδώ

Ένας Πύργος… αγνώστου προέλευσης

Έτερο αξιοθέατο και must για τους επισκέπτες του βουνού, ο Πύργος της Ανθούσας ερειπωμένος ήδη από το 1722. Δεν είναι βυζαντινός, ούτε και φράγκικος. Τι είναι όμως; Πρόκειται πιθανότατα για πυργίσκο των Οθωμανών και μπορείς να τον προσεγγίσεις με αφετηρία και πάλι την Καλοπούλα, προχωρώντας προς το ανοιξιάτικα ντυμένο πευκοδάσος του δυτικού Υμηττού και περνώντας από το δημοφιλές μονοπάτι 10. Το αρχικό του ύψος ήταν γύρω στα 8 με 9 μέτρα και είχε τρία επίπεδα εκ των οποίων έχουν σωθεί τα δύο, το ισόγειο και ο… πρώτος όροφος. 

Αν συνεχίσεις περί τα 20 λεπτά περπάτημα, μπορείς να επισκεφτείς και την Μονή Αστερίου, ένα μικρό μοναστήρι, σκέτο ησυχαστήριο μέσα στο βουνό, με όμορφο εξωτερικό χώρο για να κάτσεις στα πέτρινα παγκάκια και να απολαύσεις στιγμές απόλυτης ηρεμίας με σάουντρακ το κελάηδισμα των πουλιών. Μπορείς επίσης να μπεις και στο εσωτερικό του και να σε κεράσει γλυκάκι ο συμπαθέστατος πάτερ με την αγιορείτικη μορφή.

Αν δεν εμπιστεύεσαι τις ικανότητές σου στον προσανατολισμό, οργανωμένες πεζοπορίες στον Υμηττό κάνουν τακτικά η Trekking Hellas, η Περιπατητική Ομάδα Υμηττού και η Xtreme Greece.

Ναι, αλλά να φάμε και τίποτα ε;

Ωραία και τα μονοπάτια και οι βόλτες και τα συναφή, αλλά τι γίνεται αν πεινάσεις; Ή αν δεν θες να περπατήσεις πολύ; Κανένα πρόβλημα.

Στο προαναφερθέν αναψυκτήριο της Καλοπούλας θα βρεις ένα ωραιότατο μέρος για να αράξεις και να τσιμπολογήσεις μεζεδάκια όπως κεφτεδάκια και χωριάτικες πίτες, καγιανά, χωριάτικη σαλάτα και γίγαντες, σε σκηνικό που θυμίζει σχολική εκδρομή, με παρέα τις φιλικές αλεπούδες και διάφορα ενδιαφέροντα πτηνά που δύσκολα θα δεις στον αστικό ιστό. Αν έχεις έρθει εξοπλισμένος, στην ευρύτερη περιοχή του Αναψυκτηρίου θα βρεις και αρκετά ξύλινα τραπέζια για να στρώσεις αυτοσχέδια πικ νικ με την παρέα, αλλά και μια ωραιότατη λιμνούλα με χελωνίτσες και χρυσόψαρα.

Τις ημέρες αιχμής το παρκάρισμα είναι δύσκολη υπόθεση, και σε κάποια σημεία κόβουν και κλήσεις, οπότε για να είσαι ασφαλής, μπορείς να παρκάρεις πριν την Μονή Καισαριανής και να το προσεγγίσεις με τα πόδια. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v