Πού να φας καλά στον Υμηττό

Πού να φας καλά στον Υμηττό

 

Εκεί… χαμηλά στον Υμηττό, έχει ωραίους μεζέδες και μερακλίδικες ταβέρνες για να φας χορταστικά και ποιοτικά.

Από μερακλίδικους μεζέδες και πλούσια μαγειρευτά μέχρι καλοψημένα κεμπάπ και τίμιο σουβλάκι, ο Υμηττός έχει φαγάδικα που τιμούν την ελληνική κουζίνα όπως πρέπει.

Βρήκαμε τις πιο νόστιμες στάσεις της γειτονιάς, για να φας ποιοτικά, χορταστικά και χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία.

Αλάργα
Αμισού 1, τηλ: 21 0762 2392



Στον κατάλογο του Αλάργα θα βρεις εκλεκτά πιάτα και μεζέδες που ξεκινούν από την Κρήτη, αλλά δεν μένουν εκεί. Ο Γιώργος Γκούμας και η ομάδα του αντλούν έμπνευση από τα νησιώτικα μεζεδοπωλεία και τα καλά ρακάδικα, στήνοντας έναν χώρο φιλικό, χαλαρό και γεμάτο μυρωδιές. Στον κατάλογο θα βρεις τραγανές άγριες αγκινάρες από την Κρήτη και μαύρους γίγαντες από τις Πρέσπες – ιδανικά για την πρώτη τσικουδιά. Θα βρεις και πρασινωπή ρεγκοσαλάτα με μαϊντανό και κόλιανδρο, παρέα με εφτάζυμο παξιμάδι, καθώς και θράψαλο στην σχάρα με σαλάτα από ασπρομάτικα φασόλια. Η «κουκουβάγια» (σαν ντάκος) με την τριμμένη ντομάτα και τη γαλομυζήθρα πάνω σε παξιμάδι ψημένο σε ξυλόφουρνο ξεχωρίζει, όπως επίσης και η πίτα με κρεατένιο, πικάντικο βοδινό σουτζούκι, γραβιέρα και φέτα. Από τα μαγειρευτά, ο κοκκινιστός κόκορας με ξινόχοντρο, μελιτζάνα και φέτα είναι τρυφερός και γενναιόδωρος. Λογαριασμός στα 20-25€ το άτομο για ένα πλήρες γεύμα, με τσικουδιά.

Ταβέρνα του Βαρδή
Καισαρείας 9, τηλ: 21 0762 9972



Στον Βαρδή θα βρεις ό,τι αγαπάμε στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα: αυθεντικές γεύσεις, γενναιόδωρες μερίδες και φιλικό σέρβις, σαν να τρως σπίτι σου (σχεδόν). Ο χώρος είναι ζεστός, λαϊκός και κομψός στην απλότητά του, με διακόσμηση που τιμά τη λαϊκή παράδοση. Αν ο καιρός το επιτρέπει, αξίζει να καθίσεις στα τραπέζια έξω στο ήσυχο στενάκι, όπου το περιβάλλον είναι ήρεμο. Χόρτα εποχής, κολοκυθοκεφτέδες, μελιτζάνες με φέτα, σφακιανή μυζηθρόπιτα, φάβα, αρμύρα με ανθότυρο, και ντοματοκεφτέδες ξεχωρίζουν στα ορεκτικά, ενώ από κυρίως επιβάλλεται να πάρεις τσιγαριαστό, κεφτεδάκια, λουκάνικο μαύρου χοίρου και το σνίτσελ που εδώ το κάνουν… κρασάτο και μπράβο τους. Αν δυσκολεύεσαι να διαλέξεις, υπάρχει και ποικιλία κρεατικών για τρεις με κεμπάπ, μπριζόλα, κεφτεδάκια, πατάτες και πιτούλες που είναι χορταστική και τίμια. Λογαριασμός περί τα 20€ κατ’ άτομο, με κρασί και κέρασμα στο τέλος γιαούρτι με κυδώνι και λικέρ μαστίχα.

Ελίν γεύσεις
Πλ. Υμηττού 6, τηλ: 21 0761 0226


Στο Ελίν, στην Πλατεία Υμηττού, γνωστό στους ντόπιους ως «η Πόπη», θα δοκιμάσεις καλομαγειρεμένα πιάτα, σε γενναιόδωρες μερίδες και καλές τιμές. Η κουζίνα είναι παραδοσιακή Ελίν-ικη, με έμφαση στα σπιτικά μαγειρευτά και στα μερακλίδικα κρεατικά. Ανάμεσα στα πιάτα που ξεχωρίζουν είναι το σοφρίτο, σωστά σβησμένο, με λεπτή σάλτσα και τρυφερό κρέας, και οι λαχανοντολμάδες. Από τα ορεκτικά, η φάβα είναι κρεμώδης και πλούσια, η τυροκαυτερή φτιάχνεται χειροποίητα, όπως και το τζατζίκι και η σκορδαλιά, ενώ ο καγιανάς με φρέσκα αυγά και ντομάτα είναι νοστιμότατος. Μην παραλείψεις τα κολοκυθοκεφτεδάκια ή τα παστουρμαδοπιτάκια, ό,τι πρέπει για τσιμπολόγημα. Για πιο πλούσια εμπειρία, η ποικιλία κρεατικών για δύο άτομα (με μπιφτέκια, φιλέτα, μπριζολάκια, λουκάνικα, πατάτες, πίτες και BBQ σως) είναι ιδανική για να δοκιμάσεις λίγο απ’ όλα, ενώ το ψαρονέφρι μενταγιόν ξεχωρίζει με άνεση στα κυρίως. Λογαριασμός στα 20€ το άτομο, με κρασί.

Κάτι τι στον Υμηττό
Αλ. Παναγούλη 2, τηλ: 21 0762 0006



Αν λαχταράς σουβλάκι τότε μην ψάχνεις αλλού. Το «Κάτι τι» ξεχωρίζει για τον καθαρό, ποιοτικό γύρο, χωρίς λίπη και βαριά μπαχαρικά, αλλά και για την προσεγμένη πρώτη ύλη σε κάθε πιάτο. Το μάθαμε τυχαία περπατώντας στη γειτονιά, και δεν μετανιώσαμε. Στον κατάλογο θα βρεις όλα τα κλασικά αλλά φτιαγμένα σωστά: γύρο χοιρινό ή κοτόπουλο σε πίτα, καλαμάκια χειροποίητα, μπιφτέκια, κεμπάπ, κοτομπέικον, φαλάφελ και χαλούμι – όλα σε πίτα ή σάντουιτς με υλικά της επιλογής σου. Από τα συνοδευτικά, οι πατάτες τηγανητές είναι φρεσκοκομμένες και μπορείς να τις δοκιμάσεις με cheddar, μπέικον ή ροκφόρ, ενώ στα ορεκτικά ξεχωρίζουν η φάβα με κάππαρη και καραμελωμένα κρεμμύδια, το χούμους και οι μυζηθρένιες κρητικές καλτσούνες. Στις σαλάτες, η Χωριάτικη με κάππαρη και ελιές και η δροσερή Caesar’s με γύρο κοτόπουλο είναι σταθερές αξίες. Λογαριασμός στα 15€ το άτομο για ένα τίμιο σουβλακογεύμα με μπίρα.

Αγλέουρας
Λεωφ. Χρυσοστόμου Σμύρνης 15-17, τηλ: 21 0762 0999


Κοντά και αυτό στην πλατεία Υμηττού, σε μια ήσυχη γειτονιά, ο Αγλέουρας αγαπά τις μικρασιατικές γεύσεις, αλλά και την ποιότητα και τη φρεσκάδα της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας. Το σέρβις είναι ευγενικό, φιλικό και επαγγελματικό, το περιβάλλον άνετο, φωτεινό και καλαίσθητο. Οι μερίδες είναι μεγάλες, γι’ αυτό για ένα άτομο συστήνεται μισή μερίδα, ειδικά στα κεμπάπ. Κι αυτά τα κεμπάπ είναι ο λόγος που θα επιστρέψεις: ζουμερά, σωστά καρυκευμένα, με το κρέας να λιώνει στο στόμα. Ξεχωρίζουν επίσης το σις μοσχάρι, μαλακό και χωρίς ίχνος λίπους, ζήτα το μέτριο για να κρατήσει τους χυμούς του, και το ζουμερό σις κοτόπουλο. Το ταμπουλέ είναι δροσερό και καλοφτιαγμένο, ενώ η παστουρμαδόπιτα με το λεπτό, τραγανό φύλλο και τον μυρωδάτο παστουρμά είναι από τα πιάτα που ξεχωρίζουν για τη μέση. Από τα υπόλοιπα, αξίζει να δοκιμάσεις το πικάντικο κασερλί. Λογαριασμός στα 15-20€ το άτομο, για ένα πλήρες γεύμα, με κρασί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v