Τα καλύτερα παλαιωμένα τσίπουρα της χώρας

Τα καλύτερα ποτοποιεία της χώρας μας κέρασαν το διαλεχτό απόσταγμά τους κι ήρθε επιτέλους η ώρα να δικαιωθεί το παλαιωμένο τσίπουρο.

Τα καλύτερα παλαιωμένα τσίπουρα της χώρας

Την ώρα που οι επιδόσεις της Ελλάδας στα φρέσκα αποστάγματα και δη στα οινικά είναι από εξαιρετικές έως αποθεωτικές παγκοσμίως, η κατηγορία των παλαιωμένων αποσταγμάτων δεν έχει λάβει τους επαίνους που της πρέπουν. Για αυτόν τον λόγο και θέλοντας να αποκαταστήσουμε αυτή την αδικία, ήρθαμε σε επαφή με τα καλύτερα και πλέον δημοφιλή αποστακτήρια της χώρας ζητώντας τους να μας προτείνουν τις πιο διαλεχτές ετικέτες παλαιωμένου τσίπουρου που ετοιμάζονται κάθε χρόνο στα ποτοποιεία τους. Ανταποκριθήκαν άμεσα κερνώντας μας αποστάγματα που κοιτούν στα μάτια παλαιωμένες ουϊσκάρες από όλο τον κόσμο, και δεν σκύβουν το βλέμμα από ντροπή, αλλά αντίθετα κορδώνονται δικαίως για τη στιβαρή και πλούσια γεύση τους. Εις υγείαν λοιπόν.

Παλαιωμένο τσίπουρο Αγιονέρι 500ml

To παλαιωμένο τσίπουρο Αγιονέρι έχει λαμπερό χρώμα με απαλές χρυσοκίτρινες ανταύγειες. Καθαρό, έντονο με ανθώδη χαρακτηριστικά εσπεριδοειδών (κουμ-κουάτ) και βοτάνων (ευκάλυπτος) σε φόντο γλυκών μπαχαρικών (μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, κανέλλα) και νότες από μέλι, δέρμα και καπνό θα ενθουσιάσει τους λάτρεις του τσίπουρου κι όχι μόνο. Εδώ συναντάμε στόμα μεσαίας έντασης, βελούδινο και ισορροπημένο με φρουτώδη και βοτανικό χαρακτήρα που συνοδεύεται από γλυκά μπαχαρικά και αποξηραμένα φρούτα. Αξίζει να το συνοδέψεις με μια μικρή ποικιλία θαλασσινών, γυαλιστέρες και μύδια για ταιριαστό food pairing.

Η τιμή του από 11, 50€ 

Dark Cave παλαιωμένο τσίπουρο Τσιλιλή

Το παλαιωμένο τσίπουρο της αποσταγματοποιίας Τσιλιλή παράγεται από φρέσκα ζυμωμένα στέμφυλα σταφυλιών υψηλής ποιότητας της Θεσσαλίας. Αποστάζεται σε μικρούς ασυνεχείς χάλκινους άμβυκες μέσω μιας αργής, υπομονετικής διαδικασίας για να διατηρηθούν και να αναδειχθούν τα φρέσκα και γλυκά αρώματα.

Η διαδικασία της ωρίμανσης γίνεται σε προσεκτικά επιλεγμένα γαλλικά και αμερικανικά δρύινα βαρέλια, όπου προηγουμένως έχουν παλαιώσει ερυθροί και Vinsanto οίνοι, για τουλάχιστον 5 χρόνια.

Το αποτέλεσμα είναι ένα απόσταγμα με εύρος από μελωμένα ποικιλιακά αρώματα, όπως αποξηραμένα δαμάσκηνα, σταφίδες, φλούδες περγαμόντου, πικάντικα αρώματα όπως βανίλια, σοκολάτα και μοσχοκάρυδο, σε συνδυασμό με ένα ρωμαλέο αλλά μαλακό σώμα, απαλό τελείωμα και φινετσάτη αρωματική επίγευση. Η γεύση του είναι αξεπέραστη και θα ενθουσιάσει τους λάτρεις του καλού ουίσκι και μπράντι με τις συσχετίσεις να είναι προφανώς αναπόφευκτες. Ταιριάζει εξαιρετικά και με ποικιλία καπνιστών τυριών αν αναζητάς το food pairing το σωστό.

Η τιμή του από 36,90€

Παλαιωμένο τσίπουρο Καρδάση

Το Παλαιωμένο Τσίπουρο Καρδάση, είναι ένα εκλεκτό απόσταγμα στεμφύλων μοσχάτου που ωρίμασε σε γαλλικά και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια. Η παραμονή του αποστάγματος στα βαρέλια, διαρκεί από 18 – 24 μήνες. Ο χρόνος παραμονής εξαρτάται από τον τύπο και το κάψιμο του βαρελιού.

Η διαδικασία αυτή της παλαίωσης αλλάζει το χαρακτήρα του τσίπουρου, δίνοντάς του πιο φίνα αρώματα, πιο πλούσια γεύση και πολύ δυνατή επίγευση. Το τελικό blend είναι ένα εξαιρετικό απόσταγμα απαλό και ολοκληρωμένο που σε εκπλήσσει ευχάριστα. Εδώ τα αρώματα φρέσκων φρούτων, βανίλιας εσπεριδοειδών αλλά και μπαχαρικών, μόκας σοκολάτας και καπνού θα ενθουσιάσουν τον ουρανίσκο σου. Παρότι μπορεί να αποτελέσει κι εξαιρετική βάση κοκτέιλ, σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα να το πιείς σκέτο σε χαμηλή θερμοκρασία, ενώ ενδείκνυται και ως χωνευτικό επιδόρπιο, μετά από ένα καλό γεύμα. Συνδυάζεται εξαιρετικά με bitter σοκολάτα, αν είναι και πορτοκαλιού ακόμη καλύτερα.

Η τιμή του ξεκινά από 32€ 

Μαύρη Δρύς από Vaeni Naoussa

Το παλαιωμένο απόσταγμα Μαύρη Δρύς παράγεται από αμπελώνες που βρίσκονται σε υψόμετρο έως 200 μέτρα. Αποστάζεται σε μικρούς ασυνεχείς χάλκινους άμβυκες μέσω μιας αργής διαδικασίας για να διατηρηθούν και να αναδειχθούν τα φρέσκα και γλυκά αρώματα, και στη συνέχεια παλαιώνεται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, ειδικά κατασκευασμένα για αποστάγματα. Έχει απαλή και αρωματική μύτη, αρώματα σοκολάτας και λευκών λουλουδιών, γεύση από τραγανά δαμάσκηνα, καβουρδισμένα αμύγδαλα και επίγευση φρέσκιας βανίλιας. Μια γουλιά είναι αρκετή για να καταλάβεις τα πλούσια αρώματά του και την αμιγώς ισορροπημένη γεύση του, που θα σε κάνει αιώνιο θαυμαστή της. Συνδυάζεται εξαιρετικά με μαύρη σοκολάτα όπως κι αποξηραμένα φρούτα, ώστε να αναδειχθεί η ομπρέλα των γεύσεών του.

Ενδεικτική τιμή λιανικής 35€ 

Παλαιωμένο τσίπουρο Κατσάρος

Για 3 χρόνια ξεκουράστηκε και ισορρόπησε το χαρακτήρα του. Το υπέροχο αυτό παλαιωμένο τσίπουρο φτιάχνεται στο ξακουστό αποστακτήριο του Τυρνάβου (από το 1856) κι έχει λαμπερό χρώμα ζωηρού κεχριμπαριού. Πλέον «κουβαλά» μαζί του αρώματα σοκολάτας και λευκών λουλουδιών, πλουτίζοντας κι άλλο τη στιβαρή γεύση του. Έχει γεύση από τραγανά δαμάσκηνα, καβουρδισμένα αμύγδαλα και επίγευση φρέσκιας βανίλιας. Επιβάλλεται να δοκιμάσεις επειγόντως αυτό το παλαιωμένο απόσταγμα με τη βελούδινη υφή και την κομψή επίγευση. Από σταφύλια της μαύρης ποικιλίας «Μοσχάτο Τυρνάβου» παλαιώνει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια φτιαγμένα από βελανιδιές 100 ετών από τα δάση Limousin και Francais.

 Η επιβλητική του γεύση συνδυάζεται μοναδικά με μια πιατέλα ήπιων τυριών και διαλεκτών ξηρών καρπών.

Η τιμή του ξεκινά από 42€ 

Aπόσταγμα 7 ετών από το Κτήμα Maggel

Το επόμενο αγαπημένο μας παλαιωμένο τσίπουρο έρχεται από την Κορομηλιά Καστοριάς και πρόκειται για ένα εξαιρετικό απόσταγμα που έχει παλαιωθεί σε μικρά δρύινα βαρέλια για 7 χρόνια. Εδώ θα συναντήσεις αρώματα βανίλιας, καραμέλας, αποξηραμένων πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων, ξηρών καρπών και καπνού που είναι βέβαιο ότι θα σε αναγκάσουν να γεμίσεις ξανά το ποτήρι σου και να το απολαύσεις σκέτο με ένα κομμάτι πάγο. Αν θες να το συνδυάσεις τότε μια τάρτα με λεμόνι ή μια πορτoκαλόπιτα θα ήταν εξαιρετικές επιλογές.

Lord Amber από Vladikas Winery Distillery

To Lord Amber μας έρχεται από τη Μακεδονία κι είναι προϊόν διπλής απόσταξης το οποίο παλαιώνει σε καινούργια δρύινα βαρέλια. Ένα απόσταγμα με κεχριμπαρένιο χρώμα και με σύνθετο αρωματικό μπουκέτο, όπως αποξηραμένου βερίκοκου, καραμέλα βουτύρου, ξηρού σύκου και πικάντικα αρώματα βανίλιας. Αντίστοιχα εμφανείς είναι οι νότες από μαύρη σοκολάτα και καπνού με σώμα γεμάτο αφήνοντας γλυκιά ολοκληρωμένη μακρά επίγευση. Η γεύση του είναι δυνατή για αυτό επιβάλλεται να το δοκιμάσεις σκέτο με ένα μικρόκομμάτι ξηρού πάγου, ώστε να αισθανθείς όλα τα αρώματά του. Αν θες να απογειώσεις το food pairing τότε σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα να το συνδυάσεις με καναπεδάκια με κατσικίσιο τυρί.

Tιμή από 22,60€ 

Παλαιωμένο τσίπουρο 20.01 και 19.03 από Makryonitis Syros Distillery

Παλαιωμένο τσίπουρο σε γαλλικά δρύινα βαρέλια στα οποία έχει ωριμάσει κρασί μπορντώ ή Vinsanto. Τα βαρέλια καίγονται εσωτερικά (πολύ, μέτρια, λίγο ή καθόλου) πριν την εισαγωγή του αποστάγματος. Η παλαίωση διαρκεί από ένα έως πολλά έτη. Το έτος απόσταξης και η διάρκεια της παλαίωσης δηλώνεται στην ετικέτα με έναν τετραψήφιο κωδικό. Ο πρώτος διψήφιος αριθμός δηλώνει το έτος απόσταξης ενώ ο δεύτερος τα έτη παλαίωσης στο βαρέλι (καινοτομία της Syros Distillery).

Κάθε χρόνο εμφιαλώνεται μικρή ποσότητα διαφορετικής παλαιότητας αποσταγμάτων και δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να διαπιστώνει και να συγκρίνει τη μεταβολή των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών με τον χρόνο παλαίωσης. Ο χαρακτήρας του, οφείλεται μεταξύ άλλων και στις συνθήκες παλαίωσης που επηρεάζονται από τις έντονες κλιματολογικές αλλαγές του νησιού κατά τη διάρκεια του έτους. Στιβαρή γεύση με γλυκά, καραμελένια αρώματα που αναδεικνύονται σε κάθε γουλιά και δένουν ταιριαστά με τη συνοδεία μαύρης σοκολάτας, με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο.

Eνδεικτική τιμή 23€

Παλαιωμένο τσίπουρο Golden Drop της ποτοποιίας Κωστέα

Μοναδικό παλαιωµένο απόσταγµα σε δρύινα βαρέλια, από τις εκλεκτές ποικιλίες αγιωργίτικο, µοσχοφίλερο και ροδίτη, η συγκεκριμένη ετικέτα είναι ένα αριστούργηµα µε έντονα χαρακτηριστικά.

Τα αρώµατα φρούτων και εσπεριδοειδών που αναδεικνύονται αποτελούν το µυστικό της συνταγής της ποτοποιίας. Ακόμη ένα εξαιρετικό απόσταγμα που φέρνει στον νου premium ουίσκι και μπράντι, καθώς η βαθιά γεύση του, είναι βέβαιο ότι θα διεγείρει τον ουρανίσκο σου γουλιά, γουλιά. Συνδυάζεται εξαιρετικά με μια ποικιλία λιπαρών τυριών και λευκών γλυκών όπως το τιραμισού.

Τιμή από 31,50€ 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v