Premium ποτάρες για stayhome drinks γιατί μια ζωή την έχουμε

Ξεψαχνίσαμε την αγορά των premium spirits και βρήκαμε διαλεχτές επιλογές για τις οποίες θα μας ευγνωμονεί ο ουρανίσκος σου.

Premium ποτάρες για stayhome drinks γιατί μια ζωή την έχουμε

Τώρα που επιτέλους χειμώνιασε, του λόγου μας αναζητούμε τη ζεστασιά του σπιτιού μας, το οποίο μοιάζει ιδανικό καταφύγιο για να μαζέψεουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να απολαύσουμς ένα premium ποτό καθότι, όπως αναφέρουν και στας λαϊκάς γραφάς, «μια ζωή την έχουμε». Αν ωστόσο δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις, μη φοβάσαι. Εμείς είμαστε εδώ για να σου παρουσιάσουμε κάποια premium spirits που θα ενθουσιάσουν τον ουρανίσκο σου, αφού αξίζουν και με το παραπάνω κάθε τους γουλιά. Επειδή θέλουμε να σου προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη stayhome εμπειρία, θα σου δώσουμε ιδανικές food pairing επιλογές, διαλέγοντας συγχρόνως και το κατάλληλο soundtrack.

Whiskey

Monkey Shoulder

To Monkey Shoulder είναι 3 από τα καλύτερα single malts του Speyside, μια περιοχή των Highlands της Σκωτίας, ξακουστή για μερικά από τα μεγαλύτερα αποστακτήρια malt ουίσκι στον κόσμο.

Κανένα άλλο whisky δεν γίνεται μόνο με το συνδυασμό τριών Speyside single malts. Αυτό δημιουργεί μια μοναδική γεύση, όπου οι διαφορετικές παλαιώσεις των malts, οι γεύσεις και τα αρώματα δίνουν εντέλει ένα ιδιαίτερο whisky που μπορεί εύκολα να αναμιχθεί με άλλα spirits.

Το Monkey Shoulder χρησιμοποιεί 100% Malt Whisky, που αποστάζεται αυστηρά και μόνο στο Speyside. Ο malt master προσεχτικά επιλέγει και ‘παντρεύει’ τα single malts μαζί σε μικρές παρτίδες χρησιμοποιώντας παραδοσιακά ξύλινα βαρέλια. Εκεί αφήνονται για αρκετούς μήνες (3-6) ώστε να ‘δέσουν’ σωστά. Η βελούδινη γεύση των παλαιότερων ουίσκι δίνει στο Monkey Shoulder μία βαθιά και πλούσια γεύση, όταν σερβίρεται σκέτο ή με πάγο, ενώ η προσθήκη κάποιων ‘νεότερων’ αποσταγμάτων του επιτρέπει την πολύ εύκολη ανάμιξη σε φρέσκα φρουτένια cocktails.

Θα σου προτείναμε να το συνδυάσεις με καπνιστό σολομό για να αναδειχθούν όλα του τα αρώματα, ακούγοντας τους λατρεμένους Σκωτσέζους Biffy Clyro.

Mπορείς να το αγοράσεις εδώ

Benriach 12 ετών

Λόγω του πολύπλοκου αλλά και ευκολόπιοτου προφίλ του, προτείνεται ως ένα από τα πιο all around single malt της Σκωτίας.

Για την παρασκευή του Benriach Twelve, το απόσταγμα Benriach ωριμάζει σε τρία βαρέλια για τουλάχιστον δώδεκα χρόνια σε βαρέλια sherry, βαρέλια bourbon και βαρέλια port. Το ουίσκι από κάθε βαρέλι παντρεύεται στη συνέχεια με δεξιοτεχνία για να δημιουργηθεί ένα απαλό, πλούσιο σε sherry single malt, με στρώσεις από ψημένα φρούτα, μέλι σφενδάμου και κακάο, που ισορροπεί τέλεια με μια παρατεταμένη επίγευση σουλτανίνας και καρυκευμένης μόκας.

Εδώ θα πάμε με την επιλογή ενός καπνιστού ψαριού που ταιριάζει εξαιρετικά με το Benriach 12 ετών, ξεψαχνίζοντας τη δισκογραφία του Jason Isbell που δικαίως θεωρείται ο σημαντικότερος storyteller της γενιάς του. 

Μπορείς να το αγοράσεις εδώ

Jura 12 ετών

Το μότο του είναι «More than a Whiskey» με το αποστακτήριο του Jura να βρίσκεται στο ομώνυμο νησί, 60 μίλια μακριά από τη δυτική ακτή της Σκωτίας. Τόσο κοντά μα τόσο μακριά το νησί και το μικρόκλιμά του με τα άγρια βουνά, τις λίμνες και τους θυελλώδεις ανέμους στη θάλασσα δίνει στο ουίσκι έναν ξεχωριστό χαρακτήρα.

Αρχικά, ωριμάζει σε αμερικανικά βαρέλια λευκής δρυός, που κάποτε φιλοξένησαν bourbon. Ύστερα, διανύει το τελικό διάστημα ωρίμανσης σε πρώην βαρέλια Οloroso sherry, πριν εμφιαλωθεί στους 40 αλκοολικούς βαθμούς.

Διαθέτει χρυσή απόχρωση. Στη μύτη υπερισχύουν τα τροπικά αρώματα με σοκολάτα, καρύδια και εσπεριδοειδή. Στο στόμα έχει νότες μελιού, μπανάνας, καμένης ζάχαρης και ελαφρύ καπνού. Τέλος η επίγευσή του κυριαρχείται από ψητά μήλα και μπαχαρικά. Πίνεται σκέτο ή με ένα κομμάτι πάγο.

Σου προτείνουμε να το συνδυάσεις με μια βαρβάτη κρεμμυδόσουπα ή κάποιο σαλάμι με σοκολάτα. Αν είσαι έξτρα γλυκαντζής τότε θα γευτείς θαυμαστό food pairing με ένα παραδοσιακό apple crumble (μηλόπιτα ντε). Την μουσική υπόκρουση την αφήνουμε πάνω στον τεράστιο Chris Stapleton.

Mπορείς να το αγοράσεις εδώ

Scallywag Chocolate Edition

Το Scallywag Chocolate Edition είναι ένα Speyside blended malt με πλούσιες νότες κακάο και ωριμασμένο σε 100% βαρέλι Sherry δημιουργώντας μια βαθιά κι ασυναγώνιστη γεύση.Το Single Malt ουίσκι της ετικέτας Douglas Laing με γενέτειρα τη Σκωτία παράγεται από ένα μόνο αποστακτήριο και έχει ως πρώτη ύλη αποκλειστικά βυνοποιημένο κριθάρι, μαγιά και νερό.

Συνδυάζεται έξοχα με μια ποικιλία τυριών που θα έχουν ελαφριά πικάντικη γεύση, ενώ η δισκογραφία των Drive by Trackers μοιάζει ταμάμ μουσική επιλογή για να συνοδέψει την ποτοποσία του. 

Mπορείς να το αγοράσεις εδώ

Ρούμι

Diplomatico Reserva Exclusiva

To Diplomatico γεννήθηκε το 1959 στη Βενεζουέλα με το αποστακτήριο του να βρίσκεται στους πρόποδες των Άνδεων που «ευθύνονται» αρκετά για την αξεπέραστη γεύση του. Πρόκειται για ένα κομψό και πολύπλοκο ρούμι που δημιουργήθηκε από το πιο αγνό μέλι ζαχαροκάλαμου. Έχει τεράστια ποσόστωση σε απόσταγμα pot still και είναι παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον 12 χρόνια. Διαθέτει μοναδικό σώμα κι άριστη ισορροπία που έχει γίνει σημείο αναφοράς στους λάτρεις και rum masters παγκοσμίως, ιδανικό για να πίνεται σκέτο.

Ιδανικά το συνδυάζεις με specialty ποικιλία καφέ και πούρα, ενώ αν θες να ζήσεις την απόλυτη pairing εμπειρία αναζήτησε την perfect serve chocolate που έχει δημιουργηθεί από τους ανθρώπους του Diplomatico για αυτόν και μόνο τον σκοπό.

Η δισκογραφία του Carlos Santana θα έντυνε μουσικά τα stayhome drinks σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Mπορείς να το αγοράσεις εδώ

Eminente Reserva

Το Eminente Reserva είναι «το ρούμι των αντιθέσεων». Έχει την ελάφρότητα ενός νεαρού αποστάγματος και ταυτόχρονα το βάθος ενός βαθιά παλιωμένου. Αντίστοιχα, παρουσιάζει την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στην ένταση και στη φινέτσα. Είναι εμπνευσμένο από την παράδοση αιώνων της Κούβας στο Ρούμι, και φέρει την υπογραφή του διάσημου Cesar Marti, του νεαρότερου Κουβανού rum master. To Eminente Reserva έχει έναν απαράμιλλα πλούσιο και «ζεστό» αρωματικό χαρακτήρα που συντίθεται από νότες καφέ, καβουρδισμένου αμύγδαλου, κακάο και κρέμας γάλακτος. Στο στόμα είναι γεμάτο και πληθωρικό, ταυτόχρονα όμως τέλεια ισορροπημένο.Mπορείς να το απολαύσεις με πάγο ή ως συστατικό ενός καλοφτιαγμένου κοκτέιλ.

Eδώ θα πάμε με το σίγουρο χαρτί μιας medium rare ψημένης μοσχαρίσιας μπριζόλας, ενώ τη μουσική καλό θα ήταν να αναλάβει ο θρύλος Compay Segundo

Mπορείς να το αγοράσεις εδώ

Legendario Elixir de Cuba

Το Legendario Elixir de Cuba είναι το μοναδικό ρούμι  με αρώματα από καραμελωμένη σταφίδα, δρυς και κονιάκ δημιουργώντας ένα υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα που είναι γλυκόπιοτο. Με σύντομη γουλιά η οποία υπαινίσσεται την φινέτσα της βανίλιας και της σοκολάτας, το συγκεκριμένο ρούμι δίνει ένα τόσο ξεχωριστό μπουκέτο με μόλις 34º (αλκοολικούς βαθμούς). Το Legendario Elixir de Cuba έχει ωριμάσει σε αμερικανική βελανιδιά και αναμειγνύεται με εκχυλίσματα σταφίδας και απιονισμένο νερό για μια απαλή, γλυκιά γεύση.

Εδώ θα θέλαμε ένα πλατό με διάφορες γραβιέρες (αν είναι και παλαιομένες ακόμη καλύτερα) όσο στο background παίζουν οι εμπνευσμένες διασκευές των Post Modern Jukebox.

Mπορείς να το αγοράσεις εδώ

Plantation Rum, Sealander

Η νέα κατηγορία premium blends της Plantation Rum, Sealander, συνδέει τρεις ωκεανούς. Τρία σπουδαία αποστακτήρια με μακρά παράδοση , το West Indies Rum Distillery των νήσων Barbados, το Saint Aubin από τον Mauritius και το Rum Co. of Fiji Distillery των νήσων Fiji, δημιούργησαν ένα sipping rum για το οποίο αξίζει κανείς να διασχίσει και τους 5 ωκεανούς. Για έναν Sealander η θάλασσα, αποτελεί την δική του στεριά έτσι και τα τρία αυτά μοναδικά ρούμια, ωρίμασαν σε υγρά τροπικά κλίματα, σε ex bourbon βαρέλια για αρκετά χρόνια, μέχρι να ταξιδέψουν μέσω θαλάσσης για τον γαλλικό νότο όπου και έγινε η μετάγγιση τους σε γαλλικά δρύινα βαρέλια Ferrand. Πρόκειται για ένα πληθωρικό ρούμι με γλυκές νότες μελιού, γλυκόριζας και βανίλιας κι ευγενικά και λεπτεπίλεπτα αρώματα αχλαδιού, φραγκοστάφυλου και καπνιστής μελάσας που αξίζει να απολαύσεις είτε σκέτο, είτε με ένα κομμάτι πάγο.

Συνδύασέ το με μια bitter σοκολάτα με μανταρίνι και θα μας θυμηθείς, ενώ oι ταξιδιάρικες μουσικές του Bon Iver θα χρωματίσουν με τις μελωδίες του ιδανικά τη βραδιά σου. 

Mπορείς να το αγοράσεις εδώ

Κονιάκ

Hennessy V.S.

Το Hennessy V.S. (Very Special) αποτελεί σημείο αναφοράς στον χώρο του κονιάκ παγκοσμίως. Αποτελείται από 40 αποστάγματα, τα οποία προέρχονται από τις παλαιότερες περιοχές του Κονιάκ. Χάρη στη μοναδική τέχνη των Master Blender του Hennessy, το Hennessy V.S. παραμένει ίδιο από το 1865, τη χρονιά δημιουργίας του από τον Maurice Hennessy.

Τα αρώματα του διακρίνονται από τόνους δρυός, διακριτικές νότες φουντουκιού, τη γλυκύτητα κόκκινων φρούτων και μια υποψία βανίλιας που ολοκληρώνει την εμπειρία.

Αν θες να τερματίσεις το food pairing συνόδεψέ το με πάπια Πεκίνου, ενώ στα ηχεία παίζει στο repeat όλη η δισκογραφία του Leonard Cohen

Mπορείς να το αγοράσεις εδώ

Βότκα

Pravda Vodka

Η Pravda Vodka αποτελείται από κρυστάλλινο παγωμένο νερό βγαλμένο από παρθένες πηγές βαθιά μέσα από τα Καρπάθια όρη και επιλεγμένη σίκαλη όψιμου τρύγου. Η διαδικασία της απόσταξης είναι ιδιαίτερη, καθώς τη συνηθισμένη τριπλή απόσταξη ακολουθούν άλλα δύο στάδια σε ιδιαίτερα υψηλές αποστακτικές στήλες. Το αποτέλεσμα είναι μία ιδιαίτερα βελούδινη και κομψή  βότκα που πίνεται ακόμη και σκέτη, αλλά είναι εξίσου απολαυστική με πάγο ή ως βάση ενός premium κοκτέιλ.

Συνδυάζεται υπέροχα με ένα πλατό καπνιστών κρεάτων κι αλλαντικών, ενώ στα ηχεία μας έχουν κάνει κατάληψη οι Kraftwerk.

Mπορείς να το αγοράσεις εδώ

Tεκίλα

Jose Cuervo 

H Jose Cuervo είναι η νούμερο ένα τεκίλα σε πωλήσεις στον κόσμο, ενώ ο οίκος της ιδρύθηκε το 1795 και είναι ο παλαιότερος και μεγαλύτερος παραγωγός τεκίλα στον κόσμο.

Η τεκίλα αυτή φτιάχνεται από το φυτό μπλε αγαύη. Το εύφορο, ηφαιστειακό έδαφος του Μεξικού σε συνδυασμό με το εύκρατο κλίμα του γεννάει υψηλής ποιότητας μπλε αγαύη δημιουργώντας έτσι εξαιρετικής ποιότητας τεκίλα.

Οι εκτάσεις στις οποίες καλλιεργείται ακόμα και σήμερα το φυτό μπλε αγαύη επιλέχθηκαν αρχικά για το μικροκλίμα τους και την ιδιαίτερη τοποθεσία τους καθώς βρίσκονται στα περίχωρα του ηφαιστείου Jalisko της πόλης Τεκίλα. Τα ορυκτά του ηφαιστείου κάνουν το φυτό της μπλε αγαύης μοναδικό ενώ το νερό που προέρχεται από τις ηφαιστειακές πηγές δίνει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα σε όλη τη διαδικασία καθώς και στο τελικό αποτέλεσμα της τεκίλας.

H γεύση της Jose Cuervo είναι εντυπωσιακά συναρπαστική και μπορεί να αποτελέσει το βασικό συστατικό αγαπημένων κοκτέιλ όπως η Paloma. Αν θες να πας το food pairing ένα επίπεδο παραπάνω σου προτείνουμε να αποφύγεις την προφανή επιλογή του μεξικάνικου και να τη συνδυάσεις με σεβίτσε, ensaladas με φρούτα ή εσπεριδοειδή και σούσι. Σαν soundtrack θα σου προτείναμε την θεότητα που ακούει στο όνομα Rosalia

Mπορείς να το αγοράσεις εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v