Στα μπαχαράδικα της Ευριπίδου μοσχοβολάει κύμινο και λεβάντα

Η ζωή μας θέλει καρύκευμα για να γίνει ομορφότερη κι εμείς το βρίσκουμε ψωνίζοντας μπαχαρικά στον πιο μυρωδάτο δρόμο της πόλης.

Στα μπαχαράδικα της Ευριπίδου μοσχοβολάει κύμινο και λεβάντα

Οι νεότεροι ερασιτέχνες μάγειρες τα ανακάλυψαν από τις συνταγές της Πολίτικης Κουζίνας, οι παλιοί όμως τα γνώριζαν για δεκαετίες και τα έβαζαν στις μαγειρικές τους.

Τα ανατολίτικα αλλά και πάσης προέλευσης μπαχάρια δίνουν νόημα στο φαγητό και στη ζωή αν μας ρωτάς, κι αν υπάρχει μια οδός στην Αθήνα για να τα προμηθευτείς σε όλη την πληθωρική τους γοητεία αυτή είναι η Ευριπίδου.

Κάθε «σαφάρι» μπαχαρικών αρχίζει και τελειώνει εδώ.

Απέναντι σχεδόν από τη φασαρία της Βαρβάκειου οι πρώτες μυρωδιές ερεθίζουν τα τριχοειδή αγγεία της μύτης σου. Από εκείνες της κανέλας, του μοσχοκάρυδου, του πιπεριού και της ρίγανης μέχρι τις πιο «ψαγμένες» ευωδιές σπάνιων ποικιλιών πάπρικας ή μυρωδικών από την Ανατολή και την Νότια Αμερική, τα τσουβάλια, τα μεγάλα βάζα και οι σέσουλες ξεφυτρώνουν ανά πέντε βήματα και ο κόσμος κάνει ουρές στα παραταγμένα μπαχαράδικα.

Πρώτο πρώτο δεσπόζει το Μπαχάρ, ένας μικρός παράδεισος όπου θα βρεις έναν ολόκληρο θησαυρό μπαχαρικών και αποξηραμένων αρωματικών φυτών. Από το 1940, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, βότανα και αποξηραμένα λαχανικά είναι όμορφα τοποθετημένα σε σακιά και θήκες, αλλά και σε βάζα στα ξύλινα ράφια του φωτεινού χώρου του, ενώ η αναμονή είναι σίγουρη για να εξυπηρετηθείς, λίγη σημασία όμως έχει. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @bahar_spices

Εξίσου «βετεράνος», ο Χατζηγεωργίου στο νούμερο 37, ιδρύθηκε το 1935 από τον Μικρασιάτη παππού των σημερινών ιδιοκτητών, και η ταμπέλα του παραμένει ίδια με τότε, να δεσπόζει δίπλα σε πλεξούδες με αποξηραμένα σκόρδα. Κάνουν εισαγωγές δεκάδων ειδών μπαχαριών, αλλά και αλέθουν μόνοι τους μπαχαρικά δημιουργώντας μείγματα για κάθε χρήση στην κουζίνα, με φανατικούς θαυμαστές ανά τις δεκαετίες.

Από το 1930 βαστάει η μυρωδάτη ιστορία του παντοπωλείου Fotsi, που άνοιξε ο Φώτης Τσιρώνης. Αρχικά βρισκόταν στην Αγίου Δημητρίου και το 1987 μετακόμισε στην Ευριπίδου. Στο πίσω μέρος του μαγαζιού θα διακρίνεις εύκολα τον χώρο όπου το μπαχαρικά ετοιμάζονται να υποστούν επεξεργασία για να αναμειχθούν δημιουργώντας υπέροχα μείγματα. Εδώ θα βρεις καυτερό καπνιστό μπούκοβο Αριδαίας, θρούμπι, τριανταφυλλάκι, τσάγια, κανέλα και γλυκόριζα, θυμάρι, λεβάντα αλλά και πολλά αποξηραμένα φρούτα. 

Λίγο πιο πέρα, η όαση του Elixir στο νούμερο 41, αναδίδει άρωμα πάπρικας και παλιού μπακάλικου, καθώς ο μικρός χώρος, το σκούρο ξύλο, οι αποξηραμένες πρώτες ύλες που κρέμονται από την οροφή και οι γυάλινες προθήκες με τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά μίγματα σε κάνουν να θέλεις να τα δοκιμάσεις –ή έστω να τα μυρίσεις- όλα. Διαθέτουν επίσης αρωματικά έλαια, βότανα, ξηρούς καρπούς και προϊόντα περιποίησης φυτικά, σε μεγάλη ποικιλία.

Αν θες, μπορείς να συνεχίσεις την Ευριπίδου προς την πλατεία Θεάτρου για να χαζέψεις ασιατικά παντοπωλεία και να προμηθευτείς κάθε λογής έθνικ γεύσεις και προϊόντα για την κουζίνα σου, ολοκληρώνοντας την μυρωδάτη βόλτα με τσιμπολόγημα στα Καραμανλίδικα του Φάνη στην Σωκράτους, ή στην αγαπημένη Κληματαριά, με ζωντανή μουσική ανεξαρτήτως μέρας.

Και μετά να γυρίσεις σπίτι χορτασμένος από αρώματα και γεύσεις, πανέτοιμος για νόστιμους πειραματισμούς με τα μπαχάρια που μόλις προμηθεύτηκες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v