Astakos Hook to Fork: Σπαρταριστά νέα από τη Γλυφάδα

Μεταδίδουμε τα νέα για ένα καινούργιο ψαροφαγικό εστιατόριο που, όπως όλα δείχνουν, θα κάνει τη διαφορά στη Γλυφάδα. 

Astakos Hook to Fork: Σπαρταριστά νέα από τη Γλυφάδα

Μόλις προχθές έλαβα το μήνυμα για το άνοιγμα ενός νέου εστιατορίου και, παρόλο που δεν το συνηθίζω, αποφάσισα να το διαδώσω πριν καν το επισκεφθώ, γιατί έχω σοβαρές ενδείξεις πως πρόκειται για κάτι ξεχωριστό.

Αρχικά είναι η θέση του εστιατορίου στη 2η Μαρίνα της Γλυφάδας, εκεί που είναι η ιχθυόσκαλα, κάτι που εγγυάται φρεσκάδα και ανοιχτό διάλογο της κουζίνας με τους ψαράδες. Αρχηγός στην κουζίνα είναι ο Άγγελος Μπακόπουλος, διακεκριμένος σεφ που έχει αποδείξει, εδώ και χρόνια, πόσο αγαπάει τη θάλασσα και σέβεται τα πολύτιμα αγαθά της. Με δικά του λόγια: «Στο Astakos δεν σερβίρουμε hype vibes. Προσφέρουμε γνήσιες και ανόθευτες αισθήσεις, γι’ αυτό και εδώ δεν θα βρεις ούτε ceviche ούτε καμία άλλη πρόταση σαν αυτές που “τρεντάρουν” πλέον στους καταλόγους όλων, ανεξαιρέτως, των χώρων εστίασης».

Πίσω από το εγχείρημα βρίσκονται ο Αλέξης Παπαγιαννάκης (δημιουργός πίσω από τα ηχηρά αθηναϊκά concepts των Noah, Okra, Diego, αλλά και Santiago στην Τήνο) και ο Γιώργος Κεσετζής (ιδιοκτήτης του Oh Mama, ενός άλλου πετυχημένου εστιατορίου της Γλυφάδας) οι οποίοι εξηγούν πως: «Ως Έλληνες, για εμάς το φαγητό δεν ήταν ποτέ μια απλή διαδικασία που επιβάλλει η κάλυψη μιας ανθρώπινης ανάγκης. Ούτε, φυσικά, για να χρησιμοποιήσουμε και πιο λαμπερούς όρους, ένα μέσο-αυτοσκοπός για να ικανοποιήσουμε την παλέτα του ουρανίσκου μας. Για εμάς το φαγητό είναι η αφορμή για να κάτσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι η συλλογική μας μνήμη, η παράδοσή μας και η διάθεσή μας να συνδεθούμε με τον άλλο. Είναι η στιγμή που το τώρα μας, συναντά το γνώριμο χθες μας και μαζί προχωρούν για το μετά μας. Δημιουργώντας νέες αναμνήσεις που αξίζει να θυμάσαι, νέα γέλια, νέες χαρές, νέες παρέες, νέες συνήθειες, νέα ορόσημα ζωής. Αυτή ακριβώς την ιστορία, προσπαθούμε να διηγηθούμε στο Astakos, μέσα από όλες τις εκφράσεις του: την αισθητική, την κουζίνα, αλλά και τις εκπλήξεις που επιφυλάσσει το service του».

 

Αυτή τη φιλοσοφία κλήθηκε να ερμηνεύσει η interior designer Γεωργία Τυλιγάδα, καθότι, όπως λέει η ίδια: «Η οδηγία που μου δόθηκε από τους ιδιοκτήτες ήταν σαφής. Να δημιουργήσω έναν χώρο εστίασης όπου, αφενός, η γραμμή που χωρίζει το παλιό με το καινούργιο να είναι όσο το δυνατό περισσότερο δυσδιάκριτη και, αφετέρου, να ενσωματώνεται με το περιβάλλον της παρακείμενης “γειτονιάς” των ψαράδων. Στο Astakos θελήσαμε να δώσουμε μια νότα παλιάς εξοχής. Με μια κουζίνα τόσο ανοιχτή, όσο ήταν κάποτε οι πόρτες των σπιτιών στα παραλιακά χωριά μας».

 

Επιστρέφοντας στα της κουζίνας και κοιτάζοντας τις φωτογραφίες των εδεσμάτων στους δίσκους και στους πάγκους με τα ψάρια και τα θαλασσινά, καταλαβαίνω πως όσα γράφει το Δελτίο Τύπου καθρεφτίζουν με σαφήνεια αυτό που θέλει να μεταδώσει, δηλαδή ότι «δεν πρόκειται για ακόμη ένα opening στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, ούτε για ένα νέο εστιατόριο για ψάρι στα νότια προάστια αλλά για την ουσία της ελληνικής απόλαυσης γύρω από ένα τραπέζι. Ένα με-μια-ανάσα-μακροβούτι στα κατάβαθα της εθνικής ταυτότητας της κουζίνας μας. Που φέρνει μαζί του στην επιφάνεια τις παλιές καλές αξίες ενός γεύματος, οικογενειακού ή όχι, εκεί που σκάει το κύμα. Ανασύροντας έννοιες όπως γνησιότητα, ειλικρίνεια, απλότητα, γενναιοδωρία και δοτικότητα, χαρά και μοίρασμα. Χωρίς τίποτα προσποιητό, χωρίς τίποτα τεχνητό, είναι το χωρίς φίλτρα ξαναζωντάνεμα του «καλωσήρθες – καλώς σε βρήκα», του «τι να σε φιλέψουμε», του «έλα στην παρέα μας για ένα τσιπουράκι», του «εβίβα», του «πάρε να δοκιμάσεις τι ψάρια πιάσαμε σήμερα».  

Θα κλείσω το σημερινό άρθρο πάλι με λόγια του Άγγελου Μπακόπουλου: «Οι απολαύσεις, όπως και οι ιστορίες μας, είναι για να τις μοιράζεσαι» και θα σπεύσω να πάω επιτόπου όσο γίνεται πιο γρήγορα για να σας φέρω τα νέα, φρέσκα και λαχταριστά.  

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Astakos, Hook to Fork
Διαδόχου Παύλου 46, 2η Μαρίνα Γλυφάδας
Τηλ. κρατήσεων: 210 8947342
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 13:00 – 24:00
Σάββατο – Κυριακή: 11:00 – 24:00
Δευτέρα: Κλειστά

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v