Τι συνέβαινε στην Ελλάδα και τον κόσμο τον Μάρτιο του 2014;

Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις μας με το ΔΝΤ, η Ρωσία σε πολεμική κρίση με την Ουκρανία, και όλα όσα συνέβησαν πριν από μια δεκαετία που ελάχιστα διαφέρουν από αυτά που ζούμε σήμερα.

Τι συνέβαινε στην Ελλάδα και τον κόσμο τον Μάρτιο του 2014;

ΝΑΤΟ εναντίον Ρωσίας, μπλόκα αγροτών, πανεπιστημιακή αστυνομία και ο Ερντογάν προκλητικός. Όχι δεν μιλάμε για την κατάσταση τον τελευταίο χρόνο στον κόσμο και την Ελλάδα, αλλά για το τι συνέβαινε στον κόσμο πριν από ακριβώς μια δεκαετία, μήνα Μάρτιο.

Γυρίσαμε τον χρόνο πίσω λοιπόν και συνειδητοποιήσαμε πως η ιστορία και η επικαιρότητα, τελικά, κύκλους κάνει.

Τι συνέβαινε τον Μάρτιο του 2014 λοιπόν;

2 Μαρτίου: Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατηγορεί τη Ρωσία πως με τις στρατιωτικές της κινήσεις στην Ουκρανία «απειλεί την ειρήνη στην Ευρώπη» και καλεί τη Μόσχα να αποκλιμακώσει την ένταση, αποσύροντας τις δυνάμεις της από την Κριμαία.

3 Μαρτίου: To 12 Χρόνια Σκλάβος αναδεικνύεται Καλύτερη Ταινία στα Όσκαρ, ενώ το Gravity κερδίζει επτά συνολικά βραβεία, ανάμεσά τους και Σκηνοθεσίας για τον Αλφόνσο Κουαρόν. «Σε όλους αξίζει όχι μόνο να επιβιώνουν αλλά να ζουν. Αυτό ήταν το μήνυμα του Σόλομον» δηλώνει ο Στιβ ΜακΚουίν, παραλαμβάνοντας το βραβείο Καλύτερης Ταινίας. Το Α΄ Γυναικείου Ρόλου κερδίζει η Κέιτ Μπλάνσετ για τη Θλιμμένη Τζάσμιν, ενώ το Α' Ανδρικού Ρόλου ο Μάθιου ΜακΚόναχι για το Dallas Buyers Club.

7 Μαρτίου: Το Facebook και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ «γλυκοκοιτάζουν» το WhatsApp, ελπίζοντας στην αγορά του και εγείροντας ερωτηματικά για την πιθανή παραβίαση του απορρήτου των δεδομένων των χρηστών που το χρησιμοποιούν.

8 Μαρτίου: Αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών με 239 επιβάτες και προορισμό το Πεκίνο, αγνοείται μετά την ανεξήγητη εξαφάνισή του από τα ραντάρ καθώς πετούσε πάνω από τον Κόλπο της Ταϊλάνδης

10 Μαρτίου: Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα είναι πυρετώδεις και ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θέτουν στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ζήτημα αλλαγής του νομού για τις απεργίες, την επέκταση της αναστολής των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετιών) στον ιδιωτικό τομέα και μετά το 2017, αλλά και επαναφοράς του θεσμού της ανταπεργίας (lockout).

13 Μαρτίου: «Ο βασιλικός τάφος της Βεργίνας ανήκει στον βασιλιά Φίλιππο τον Β’», επιμένει να διακηρύσσει η διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα καθηγήτρια αρχαιολογίας του ΑΠΘ (και ευρωβουλευτής) κ. Χρυσούλα Παλιαδέλη, 37 χρόνια μετά την ανακάλυψη του καθηγητή της Μανόλη Ανδρόνικου.

14 Μαρτίου: Η σουηδική SCA λανσάρει το πρώτο ρολό υγείας που διαλύεται στην λεκάνη της τουαλέτας.

15 Μαρτίου: Τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας ζητεί η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για να προστατεύει την ασφάλεια του ιδρύματος και να αντιμετωπίσει το παρεμπόριο που πραγματοποιείται επί του πεζοδρομίου της οδού Πατησίων.

21 Μαρτίου: Ο Ερντογάν κλείνει την πρόσβαση στο Twitter. Κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του μάλιστα είχε δηλώσει: «θα ξεριζώσουμε το Τwitter και τα παρόμοια και δεν με ενδιαφέρει καθόλου τι θα πει η διεθνής κοινότητα. Όλοι θα αντιληφθούν την ισχύ της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Την ίδια μέρα, ο ΓΓ της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος, δηλώνει «Ασφαλώς και είμαι αντικομμουνιστής, έτσι γεννήθηκα και έτσι θα πεθάνω».

31 Μαρτίου: Ο Claydee, παραγωγός και τραγουδοποιός, πετυχαίνει το ρεκόρ του πιο δημοφιλούς ελληνικού video clip στο YouTube με το "Mamacita Buena" να ξεπερνά τα 30.000.000 views.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v