Σπύρος Λιάκος: «Το μεγαλύτερό μας παράσημο είναι η αποδοχή του κόσμου»

Στο πλαίσιο του GastrosoΦy Fest powered by Protergia που θα διεξαχθεί την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2025 στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ μιλήσαμε με τον Σπύρο Λιάκο για πολλά, γαστρονομικά κι άκρως ενδιαφέροντα.

Σπύρος Λιάκος: «Το μεγαλύτερό μας παράσημο είναι η αποδοχή του κόσμου»

Το GastrosoΦy Fest powered by Protergia κάνει πρεμιέρα  στην Ελλάδα και υπόσχεται να μετατρέψει την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2025 σε μια ανεπανάληπτη γιορτή γεύσης, δημιουργικότητας και πολιτιστικής σύνδεσης. Η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ και φιλοδοξεί να αναδείξει την ελληνική γαστρονομία μέσα από ένα παγκόσμιο πρίσμα, με τη συμμετοχή κορυφαίων προσωπικοτήτων της διεθνούς και εγχώριας σκηνής.

Καλεσμένος της διοργάνωσης  είναι ο θρυλικός Massimo Bottura, ένας από τους σημαντικότερους και πιο καταξιωμένους σεφ στον κόσμο, ιδιοκτήτης του Osteria Francescana στη Μόντενα της Ιταλίας, του τριών αστέρων Michelin εστιατορίου που θεωρείται σημείο αναφοράς της διεθνούς γαστρονομίας, με λίστες αναμονής που ξεπερνούν τους τρεις μήνες. Ο  Massimo Bottura θα βρεθεί στο GastrosoΦy Fest powered by Protergia (εισιτήρια εδώ) μαζί με σπουδαίους Έλληνες και διεθνείς Michelin star chef, αναλύοντας την έννοια της θρέψης στη γαστρονομία και το πώς αυτή συνδέεται με τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και παραδόσεις.

Στο εντυπωσιακό line-up συμμετέχουν μαζί του οι Isabella Poti, Jeremy Chan, Kristian Baumann, Mark Doland, Rene Frank, Παναγιώτης Γιακαλής, Ανδρέας Καραπάνος, Αλέξανδρος Τσιοτίνης, καθώς και οι καταξιωμένοι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος, Νίκος Καραθάνος και Γκίκας Ξενάκης.

Στο πλαίσιο του επερχόμενου φεστιβάλ γστρονομίας και σαν γνήσιοι food lovers είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Σπύρο Λιάκο (δημιούργησε από κοινού με τον αδερφό του Βαγγέλη τα εστιατόρια Basegrill Athens (2005), Travolta (2012), Hoocut (2018) και ATENO Cook & Deli (2024, με τον Νίκο Καραθάνο) και να μάθουμε πολλά κι ενδιαφέροντα τόσο για GastrosoΦy Fest powered by Protergia όσο και για την σπουδαία του πορεία στην εστιατορική σκηνή.

Τα τελευταία χρόνια συντελείται μια γαστρονομική άνθιση στην πρωτεύουσα αλλά και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Η Αθήνα είναι μια ευρωπαϊκή γαστρονομική  μητρόπολη πια κι αν δεν είναι τι χρειάζεται για να κάνει το step up;

Είναι αδιαμφισβήτητη η εξέλιξη της γαστρονομίας στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια, η πόλη έχει κάνει μεγάλα άλματα και έχει αποκτήσει μια δική της, αναγνωρίσιμη φωνή. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω πως έχουμε ακόμη δρόμο για να καθιερωθούμε στη συνείδηση του κόσμου ως μια πραγματική γαστρονομική μητρόπολη της Ευρώπης.

Αυτό που χρειάζεται είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια και αφοσίωση, αναπτύσσοντας ολόκληρο το φάσμα της γαστρονομικής εμπειρίας — από την υποδοχή και τη φιλοξενία, μέχρι την κουζίνα και τη δημιουργία. Και, κυρίως, να “παιδευτούμε” με την παράδοση του τόπου μας· να τη γνωρίσουμε σε βάθος, να τη σεβαστούμε και μέσα από αυτή τη γνώση να την εξελίξουμε, χωρίς να τη νοθεύσουμε ή να την κακοποιήσουμε.

Έχετε εμπλακεί με πολλά ενδιαφέροντα projects όμως ειδικά το Base Grill δημιούργησε ολόκληρη σχολή ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή της αστικής κρεατοταβέρνας στη σύγχρονη εστιατορική σκηνή της πόλης. Νιώθετε περήφανος για αυτό; Ποιο θεωρείται το μεγαλύτερο παράσημό σας όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείστε με το αντικείμενο;

Δεν είναι η υπερηφάνεια το συναίσθημα που περιγράφει αυτό που νιώθω για την πορεία μας στη γαστρονομική σκηνή. Αυτό που με εκφράζει είναι μια βαθιά ευγνωμοσύνη και η αίσθηση της εσωτερικής ικανοποίησης, εκείνης που προκύπτει όταν ποιείς το «ικανό», δηλαδή το αυτονόητο, με αλήθεια και συνέπεια.

Το μεγαλύτερό μας παράσημο είναι η αποδοχή του κόσμου. Το γεγονός ότι η πρόταση φιλοξενίας που προσφέρουμε βρήκε ανταπόκριση, ότι οι άνθρωποι αγκάλιασαν αυτό που οραματιστήκαμε. 

Για έναν άνθρωπο που ζει κι αναπνέει στις κουζίνες και στα εστιατόρια πόσο εύκολο είναι να έχει «μύτη και γεύση πάντα ανοιχτές» και να αναζητά συνεχώς την έμπνευση για κάτι νέο, διαφορετικό μα πάντα πεντανόστιμο;

Όσο εύκολο είναι για ένα παιδί να παίζει όλη μέρα χωρίς σταματημό. Όταν αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις, η έμπνευση δεν είναι υποχρέωση, είναι φυσική συνέχεια της χαράς.

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θα ξεκινούσε τώρα την ενασχόλησή του με την γαστρονομία κι ονειρεύεται μακρά καριέρα στον χώρο;

Να μην πάψει ποτέ να ονειρεύεται. Να δουλεύει σκληρά, με πίστη και υπομονή, γιατί τίποτα δεν έρχεται εύκολα. Και να θυμάται πως, με τη βοήθεια του Θεού και την αφοσίωση στην τέχνη του, τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

Πόσο σημαντικό είναι να διοργανώνονται Projects σαν το GastrosoΦΥ Fest powered by Protergia στην Αθήνα;

Είναι εξίσου σημαντικό και αναγκαίο με το να αναγνωρίζεται η δουλειά που παράγεται στη χώρα σου σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόνο έτσι μπορούμε να δείξουμε πως η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας όμορφος προορισμός, αλλά μια δύναμη γεύσης, δημιουργίας και πολιτισμού.

Στις 19 Οκτωβρίου τι διαφορετικό θα ζήσουν οι food lovers που περιμένουν πως και πώς να γίνουν κομμάτι ενός γαστρονομικού φεστιβάλ;

Το GastrosoΦy Fest powered by Protergia είναι το πρώτο του είδους του που διοργανώνεται στην Ελλάδα, οπότε δεν υπάρχει ακόμη σύγκριση για να ορίσει το “διαφορετικό”. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως όλοι εμείς θα είμαστε εκεί, με την ψυχή μας, για να φροντίσουμε να είναι μια μοναδική εμπειρία για κάθε επισκέπτη. Γιατί έχει μεγάλη αξία να είσαι παρών εκεί όπου κάτι όμορφο ξεκινά.

Πολλοί και σημαντικοί οι καλεσμένοι του GastrosoΦΥ Fest powered by Protergia. Ποιον περιμένετε ωστόσο να ακούσετε και να δείτε εν δράσει με μεγαλύτερη ανυπομονησία εκείνη τη μέρα;

Τον κόσμο που θα μας τιμήσει με την παρουσία του. Τον θεωρώ σπουδαιότερο όλων. Γιατί χωρίς τους ανθρώπους που θα έρθουν να μοιραστούν αυτή την εμπειρία, καμία διοργάνωση δεν έχει πραγματική αξία. Αυτοί είναι οι ζωοδότες, οι εμπνευστές και οι ουσιαστικοί αποδέκτες κάθε προσπάθειας.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v