Tα πιο διάσημα μυθιστορήματα που πρέπει να έχεις διαβάσει

Δεν γίνεται να προσπεράσεις αυτούς τους λογοτεχνικούς θησαυρούς ακόμη κι αν δεν ανήκεις στην κατηγορία των βιβλιόφιλων.

Tα πιο διάσημα μυθιστορήματα που πρέπει να έχεις διαβάσει

Οι αγκάλες μας είναι πάντοτε ανοιχτές για όλους ακόμη κι αν δεν ταιριάζουν πλήρως τα χνώτα μας. Δεν σημαίνει δηλαδή τίποτα αν δεν είσαι φαν του διαβάσματος και της λογοτεχνίας, εμείς θα συνεχίσουμε να σε κάνουμε παρέα. Μάλιστα θα φροντίσουμε για την λογοτεχνική σου καλλιέργεια, φτιάχνοντας μια σχετική λίστα με διάσημα μυθιστορήματα τα οποία πρέπει να διαβάσεις ακόμη κι αν δεν είσαι φανατικός βιβλιόφιλος, βγάζοντάς τα από τη αναγνωστική bucket list σου, που καλό είναι να υπάρχει.

O Ξένος του Αλμπέρ Καμύ (εκδόσεις Καστανιώτη)

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο που φέρει την υπογραφή του Αλμπέρ Καμύ και θα μνημονεύεται για πολλά ακόμη χρόνια για τη σημασία του στην παγκόσμια λογοτεχνία. Ένας «ξένος» ο οποίος περιφέρεται σε μια κοινωνία που δεν δέχεται τη διαφορετικότητα κι έρχεται αντιμέτωπος με όλα όσα συνεπάγεται αυτή του η απόφαση. Μια αριστουργηματική πραγματεία για το παράλογο που ξεσκεπάζει την κυνικότητα της εποχής για την οποία γράφει ο Καμύ κι υπήρξε προπομπός της κοινωνικής αποξένωσης που βιώνουν έκτοτε οι γενιές όσων αντιτάσσονται συνήθως στις προσταγές τη εξουσίας.

Περίληψη εδώ

1984 του Τζωρτζ Όργουελ (εκδόσεις Κάκτος)

Αυτό εδώ το ιδιοφυές προφητικό δυστοπικό αριστούργημα, γιατί κατάφερε να προβλέψει με ανατριχιαστική σχεδόν ακρίβεια όσα ζούμε σε πολιτικό-κοινωνικό επίπεδο τα τελευταία 25 περίπου χρόνια. Η κριτική ικανότητα, το σαρδόνιο χιούμορ κι η λεπτοφυής γραφή του Όργουελ ανήγαγαν το 1984 σε έναν λογοτεχνικό θησαυρό που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη.

Περίληψη εδώ 

Ο Κόμης Μοντεχρίστος του Αλέξανδρου Δουμά (εκδόσεις Gutenberg)

Παρά τον όγκο και τη δαιδαλώδη του πλοκή η γλώσσα κι οι αφηγηματικές αρετές του Δουμά, σε κάνουν να ρουφάς κυριολεκτικά το περιεχόμενο του βιβλίου, σελίδα, σελίδα. Όσο ξεδιπλώνονται μπροστά σου, οι κόσμοι του βιβλίου, άλλοτε θελκτικοί και πλουμιστοί κι άλλοτε περιθωριακοί και σκοτεινοί μένεις να παρατηρείς έκθαμβος την λογοτεχνική ιστορία αυτού εμβληματικού ήρωα. Μετρ των μεταμφιέσεων, πανέξυπνος και πανούργος αν χρειαστεί, ο Κόμης με οδηγό τη δική του αντίληψη περί δικαίου, ζητά εκδίκηση και συμπαρασύρει τον αναγνώστη να τον ακολουθήσει τυφλά, προσπερνώντας όποιους σκοπέλους φέρει η ζωή στον δρόμο του.

Περίληψη εδώ 

20.000 Λεύγες κάτω από τη θάλασσα του Ιούλιου Βερν (εκδόσεις Ψυχογιός)

Ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ κι επιβεβαιώνουν την πεποίθηση ότι για να γίνει ένα βιβλίο κλασικό χρειάζεται να είναι πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του. Από τις οικολογικές ανησυχίες μέχρι τα επιστημονικά και τεχνολογικά στοιχεία που συμπεριλαμβάνουν οι 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα είναι ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα που δεν πρέπει να προσπεράσεις.

Περίληψη εδώ 

Έγκλημα και Τιμωρία του Φίοντορ Ντοστογιέβσκι (εκδόσεις Γκοβόστη)

Ο Ντοστογιέφσκι γράφοντας το Έγκλημα και Τιμωρία έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην παγκόσμια λογοτεχνία. Ξεκλέβουμε από την περίληψη που υπάρχει στο οπισθόφυλλο του έργου όπου και γράφει: «Όλοι οι ήρωες του έργου: ο δαιμονικός Ρασκόλνικοφ, ο τραγικός Μαρμελάντοφ, η μαρτυρική Σόνια, η βασανισμένη Πουλχερία Αλεξάντροβνα, ο σατανικός Πορφύρης Πετρόβιτς, η υπέροχη Ντούνια Ρομάνοβνα, ο λάγνος Σβιντριγκάιλοβ, όλοι αιώνιοι ανθρώπινοι τύποι, στέκονται μπροστά μας, είτε έξαλλοι είτε θλιμμένοι είτε σαρκαστικοί, και δε μας εγκαταλείπει ποτέ η παρουσία τους, όσα χρόνια κι αν περάσουν απ' την πρώτη μας γνωριμία μαζί τους».

Περίληψη εδώ

Το Όνομα του Ρόδου του Ουμπέρτο Έκο (εκδόσεις Ψυχογιός)

Έργο συγκεντρωτικό και φυγόκεντρο, καμωμένο από μια ετερόκλητη πρώτη ύλη που η εύθυμη μαεστρία του Έκο καταφέρνει να συναρμόσει δημιουργικά, Το Όνομα του Ρόδου εξακολουθεί να μας σαγηνεύει, ακριβώς εξαιτίας αυτής της απροσδιόριστης μορφής που του επιτρέπει να διατελεί στα όρια ανάμεσα στο μυστηριώδες και το αυτονόητο, το αποκρυμμένο και το προφανές, το περιπετειώδες και το αφηρημένο ή το ιδεολογικό.

Περίληψη εδώ 

Τα σταφύλια της οργής του John Steinbeck (εκδόσεις Παπάδοπουλος)

Ελάχιστα μυθιστορήματα έφτασαν ποτέ να συμβολίσουν μια ολόκληρη εποχή. Και το πιο εντυπωσιακό από αυτά, είναι το πιο πολυσυζητημένο αμερικανικό βιβλίο του 20ού αιώνα.

Τα Σταφύλια της οργής είναι ένας ύμνος στον άνθρωπο και στην ανθρωπιά, στη δύναμη της οικογένειας, στη μάχη για τον επιούσιο, στις μικρές πράξεις καλοσύνης των ανθρώπων.

Ίσως πιο πολύ από κάθε άλλο βιβλίο, τούτο δω αποδεικνύει πως η μεγάλη λογοτεχνία δεν είναι ανάγκη να ‘ναι ένας ερμητικός γρίφος, μα μπορεί με συγκλονιστικά άμεσες λέξεις και εικόνες να δονήσει την ψυχή κάθε ανθρώπου.

Περίληψη εδώ

Ανεμοδαρμένα Ύψη της Έμιλι Μπροντέ (εκδόσεις Μίνωας)

Το μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1847 και αποτελεί μια συναρπαστική, θυελλώδη ιστορία αγάπης. Στην άγρια φύση του αγγλικού βορρά, σε ένα τοπίο ομιχλώδες, μελαγχολικό αλλά ταυτόχρονα απειλητικό, γεννιέται ο καταραμένος έρωτας της Κάθριν και του Χίθκλιφ. Ένας έρωτας που θα φέρει τη δυστυχία στους δυο ήρωες και στα κοντινά τους πρόσωπα. Ενάμιση αιώνα αργότερα το μυθιστόρημα της Μπροντέ παραμένει η απόλυτη ιστορία αγάπης, γεννώντας σκιρτήματα στις καρδιές των εκατομμυρίων αναγνωστών του.

Περίληψη εδώ 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v