5 εκθέσεις τέχνης που πρέπει να δεις τώρα στην Αθήνα

Ζωγραφική, γλυπτική και φωτογραφία, σε πέντε από τις πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις που τρέχουν τώρα στην πόλη, και δεν πρέπει να χάσεις.

5 εκθέσεις τέχνης που πρέπει να δεις τώρα στην Αθήνα

Η τέχνη θα μας σώσει στα δύσκολα, προστατεύοντας την ψυχική μας υγεία, και αν ψάχνεις καταφύγιο από το χάος της καθημερινότητας, σου έχουμε πέντε από τις καλύτερες εικαστικές εκθέσεις που θα δεις αυτές τις μέρες στην Αθήνα.

Tehom της Renee Revah
Στο Μουσείο Μπενάκη, Κτίριο Οδού Πειραιώς 138
Έως τις 19 Μαΐου 2024
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη και Κυριακή 10.00-18.00, Παρασκευή και Σάββατο 10.00-22.00
Εισιτήρια: 6€

Φωτογραφίες, βίντεο και κείμενα πλαισιώνουν εικαστικά την αφήγηση της επώδυνης διαδρομής της απώλειας των μελών της οικογένειας της Ρενέ Ρεβάχ από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς. Μοναδικός επιζών ήταν ο παππούς της, Αλβέρτος Ρεβάχ, ο οποίος είχε διαφύγει στην Αθήνα και μέχρι το τέλος του πολέμου τους περίμενε προετοιμάζοντας την επιστροφή τους. Περισσότερες πληροφορίες εδώ. Στην έκθεση πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από την ίδια τη Ρενέ Ρεβάχ και καλεσμένους της, δες ημερομηνίες και ώρες εδώ.

Προς το Φως: Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής της Ρίκας Πανά
στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
15 Φεβρουαρίου - 17 Μαρτίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 11:00 - 19:00, Κυριακή 10:00 - 16:00, Δευτέρα κλειστά
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

Η ζωγραφική της γεννημένης στην Αθήνα το 1929 Ρίκας Πανά είναι βαθιά ανθρωποκεντρική. Το έργο της διαμορφώθηκε από τον εμφύλιο πόλεμο, την κατοχή, τη δικτατορία των συνταγματαρχών, καθώς και από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε από πολύ νεαρή ηλικία. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν περίπου 80 ζωγραφικά έργα της σε καμβά και σε χαρτί, που αναδεικνύουν σχηματοποιημένη την ανθρώπινη μορφή για να επικεντρωθούν στην ουσία των ζητημάτων που απασχολούν την καλλιτέχνιδα. Η διαμαρτυρία για την έλλειψη ελευθερίας, η καταγγελία της διάβρωσης του πολιτισμού, η αναζήτηση ταυτότητας, η απόγνωση και η ελπίδα του ανθρώπου αποτελούν τους βασικούς άξονες της ζωγραφικής της 95χρονης σήμερα Ρίκας Πανά.

Χάρης Γαβρήλος – Closer
Στη Roma Gallery
Ρώμα 5, Κολωνάκι
25 Ιανουαρίου - 27 Φεβρουαρίου 2024
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

«Η ζωγραφική του Χάρη Γαβρήλου είναι ερωτική και ονειρική» γράφει ο επιμελητής της έκθεσης, Χριστόφορος Μαρίνος. «Εξοικειωμένος με τα γραπτά του Ζωρζ Μπατάιγ και του Μαρκήσιου ντε Σαντ, ο καλλιτέχνης αναζήτησε την υπέρβαση των ορίων της αναπαράστασης μέσα από τον ερωτισμό και τα όνειρα. Οι μεγάλων διαστάσεων πίνακές του υμνούν τη σωματικότητα, άλλοτε φανερά και άλλοτε υπαινικτικά. Δίνοντας έμφαση στη συναισθηματική μνήμη και στο παιχνίδι του φωτός με το σκοτάδι, ο Γαβρήλος επιχειρεί -σύμφωνα με τα δικά του λόγια- να βρει ισορροπία στον χώρο μέσα από διαφορετικούς χρόνους. Η έκθεση «Closer» (Εξ επαφής) είναι η τρίτη ατομική που διοργανώνεται μετά τον πρόωρο θάνατο του καλλιτέχνη και περιλαμβάνει έργα που αναδεικνύουν την έρευνά του πάνω στη ζωγραφική γλώσσα».

Μνήμες ενός ταξιδιώτη: Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Αϊβαλιώτου
Στο Κέντρο Τεχνών Μετς
Ευγενίου Βουλγάρεως 6, Μετς
29 Φεβρουαρίου έως 16 Μαρτίου 2024
Είσοδος ελεύθερη

Στα έργα της Μαρίας Αϊβαλιώτου κυριαρχεί η pop art αισθητική, που είναι γεμάτη έντονα χρώματα, αλλά εκφράζει και μια μυστηριώδη και ταυτόχρονα ευχάριστη διάθεση. Συχνά, απεικονίζονται τοπία που αναδύονται ως συναισθηματικά αρχεία, φορείς μιας εμπειρίας που μετατρέπεται σε έργο τέχνης. Σε ορισμένες στιγμές, εκτός από τα τοπία, εμφανίζεται και η ανθρώπινη φιγούρα ή το ζευγάρι, ακόμη και αλληγορικά προσωπεία ζώων σε σώματα ανθρώπων που παραπέμπουν σε αρχέτυπα, δημιουργώντας ειρωνικά κοινωνικά σχόλια. Έτσι, η ίδια, προσθέτει μια διάσταση ανθρώπινης σχέσης στο αφήγημα του ταξιδιού, με σκοπό να μας προσφέρει μια εμπεριστατωμένη παρατήρηση των εμπειριών που διαμορφώνουν τον εκάστοτε άνθρωπο. Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Νιόβη Κρητικού.

Broken Mirror: Δέκα καλλιτέχνες απέναντι στον «Σπασμένο Καθρέφτη»
Στην Γκαλερί Αργώ
Νεοφύτου Δούκα 5, Κολωνάκι
29 Φεβρουαρίου έως 23 Μαρτίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 10:00-14:00 & 17:00-20:00, Σάββατο: 11:00-15:00
Είσοδος ελεύθερη

Δέκα σύγχρονοι καλλιτέχνες, εννέα ζωγράφοι και ένας γλύπτης, εμπνέονται από το σύμβολο του καθρέφτη, με τρόπο αφαιρετικό και εντελώς προσωπικό ο καθένας, στη νέα έκθεση με τον εύγλωττο τίτλο Broken Mirror. Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Αδριανός, Δωροθέα Αμέντα, Κώστας Βαρώτσος, Κρίστι Γρηγορίου, Τζουλιάνο Καγκλής, Εβίτα Κανέλλου, Κατερίνα Μαυρολέων, Βαγγέλης Ρήνας, Κατερίνα Ριμπατσιού, Μάρα Τσαφαντάκη, οι οποίοι δουλεύοντας από μέσα προς τα έξω, διερευνούν τα όρια τόσο του προσωπικού τους κόσμου όσο και του κόσμου που τους περιβάλλει, ενός κόσμου απειλητικού, που αλλάζει συνεχώς με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v