3 τέλειες διαδρομές για να βολτάρεις στην Πλάκα

Σαν άλλοι ταξιδιωτικοί οδηγοί, σου σχεδιάσαμε τρεις χάρτες με διαδρομές, αξιοθέατα και στάσεις για καφέ για να βολτάρεις την Πλάκα όπως της αξίζει.

3 τέλειες διαδρομές για να βολτάρεις στην Πλάκα

Η ομορφότερη γειτονιά της Αθήνας δεν εξαντλείται στα σκαλάκια του Γιασεμιού και τα πλακόστρωτα της Κυδαθηναίων. Ή μάλλον: Η ομορφότερη γειτονιά της Αθήνας δεν εξαντλείται, τελεία. Όσο και αν (νομίζεις πως) την έχεις περπατήσει, πάντα θα υπάρχουν γωνιές που δεν έχεις ανακαλύψει. Γι’ αυτό κι εμείς σου σχεδιάσαμε τρεις διαφορετικές βόλτες επί χάρτου, για να την (ξαν)ανακαλύψεις.

Διαδρομή #1 (κυκλική): Από τη Ρωμαϊκή Αγορά στους Αέρηδες

Ξεκινάμε από τη Ρωμαϊκή Αγορά, που είναι η φυσική και χρονική συνέχεια της Αρχαίας Αγοράς, χτισμένη τον 1ο αιώνα π.Χ. με έξοδα του Οκταβιανού Αύγουστου (αν μπερδεύεις την σειρά των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, του αμέσως επόμενου από τον Ιούλιο Καίσαρα). Βγαίνοντας από την Αγορά, ακολουθούμε την οδό Πολυγνώτου, που γίνεται μετά από λίγο Λυσίου, στρίβουμε δεξιά στην γραφική οδό Κλεψύδρας και ανεβαίνουμε τα σκαλάκια για να βγούμε στη Θόλου, και να περάσουμε μπροστά από το πρώτο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, την οικία Κλεάνθη και Σάουμπερτ, που τώρα στεγάζει το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ακολουθούμε την οδό Πρυτανείου, για να καταλήξουμε στον διάσημο για τον Επιτάφιό του Άγιο Νικόλα Ραγκαβά, πριν στρίψουμε στο μυστικό, σχεδόν πειρατικό σοκάκι της Επιχάρμου που θα μας βγάλει στην οδό Σχολείου. Από εκεί, μέσω των οδών Φλέσσα και Αδριανού, καταλήγουμε στο Αρχοντικό των Μπενιζέλων, το παλαιότερο σπίτι της Αθήνας, που είναι επισκέψιμο ως… μουσείο του εαυτού του. Χτισμένο τον 16ο αιώνα, ανήκε στην αριστοκρατική οικογένεια του Άγγελου Μπενιζέλου, κόρη του οποίου ήταν εκείνη που αργότερα θα γινόταν γνωστή ως Αγία Φιλοθέη.

Από εκεί, θα στρίψουμε αριστερά στη Μνησικλέους, για να σκαρφαλώσουμε τα σκαλάκια και να πιάσουμε τραπέζι για καφέ και πορτοκαλόπιτα στο θρυλικό Γιασεμί, ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο από τα café της Αθήνας. Κι αφότου αναπληρώσουμε τις χαμένες θερμίδες, θα κατεβούμε ξανά στην οδό Κυρρήστου, για να κάνουμε αριστερά και να φτάσουμε στο Λουτρό των Αέρηδων, το μοναδικό από τα οθωμανικά χαμάμ της Αθήνας που επιβιώνει μέχρι σήμερα.

Μία μόνο στροφή δεξιά, στη Μάρκου Αυρήλιου, θα μας φέρει στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων (για το οποίο σου τα έχουμε πει αναλυτικά εδώ) μετά το οποίο θα στρίψουμε δεξιά στην Πελοπίδα για να φτάσουμε στο Ρολόι του Κυρρήστου, ίσως το ωραιότερο από τα κτίσματα της Ρωμαϊκής Αγοράς: Χτισμένο τον 1ο αιώνα π.Χ., έργο του αστρονόμου Ανδρόνικου από την Κύρρο της Μακεδονίας, χρησίμευε ως μετεωρολογικός σταθμός (είχε και ανεμοδείκτη στην κορυφή του, ο οποίος δεν υπάρχει πια) και ηλιακό ρολόι. Το λέμε λαϊκά «Αέρηδες», από τις μορφές των ανέμων που είναι λαξευμένες σε καθεμιά από τις οκτώ γωνίες του.

Διαδρομή #2: Από την Πύλη του Αδριανού στα Ρωμαϊκά Λουτρά

Από την Πύλη του Αδριανού επί της Συγγρού, περνάμε απέναντι για να ακολουθήσουμε την οδό Λυσικράτους ως το Φανάρι του Διογένη, κατά κόσμον Μνημείο του Λυσικράτη: Το βραβείο που δινόταν στον παραγωγό της καλύτερης θεατρικής παράστασης των Παναθηναίων κάθε χρόνο, και στηνόταν σε δημόσια θέα για να το θαυμάζουν όλοι, όχι όπως τα σημερινά Όσκαρ που τα παίρνει ο καθένας σπίτι του. Από το μνημείο συνεχίζουμε ευθεία στην οδό Τριπόδων (αν δεν είχες ακόμα μαντέψει πού στήνονταν τα βραβεία) για να περάσουμε μπροστά από την διάσημη Οικία Κοκοβίκου, όπου γυρίστηκε η ομώνυμη ταινία, και εν συνεχεία να φτάσουμε στο Καφενείο, για να πιάσουμε τραπεζάκι για τσίπουρο και μεζέ (μην χάσεις τα κεφτεδάκια με την σάλτσα-σήμα κατατεθέν) προτού συνεχίσουμε.

Μετά τον ανεφοδιασμό σε μεζέδες και αλκοόλ, θα στρίψουμε δεξιά στην οδό Σχολείου, και αμέσως αριστερά στην Χιλλ, για να βρούμε την Αδριανού και από εκεί την Αγγελικής Χατζημιχάλη, που θα μας φέρει στο ομώνυμο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης που φιλοξενεί ενδιαφέρουσες εκθέσεις. Από εκεί, θα συνεχίσουμε αριστερά στην γραφική οδό Γέροντα και ξανά αριστερά στη Δαιδάλου, η οποία θα μας φέρει στη Βασιλίσσης Αμαλίας, για να περάσουμε απέναντι, στα Ρωμαϊκά Λουτρά: Από τα πιο «καινούρια» ρωμαϊκά κτίρια της πόλης, λειτούργησαν για πρώτη φορά μετά την επιδρομή των Ερούλων που έκαναν τεράστιες καταστροφές στην Αθήνα. Από εδώ περνούσε ο Ιλισσός, τροφοδοτώντας με νερό το spa της εποχής.

Διαδρομή #3: Από την Αγία Αικατερίνη στα Αναφιώτικα

Ξεκινάμε από την χτισμένη τον 11ο αιώνα Αγία Αικατερίνη, με τα απομεινάρια του ρωμαϊκού ναού στην αυλή της, και ακολουθούμε την οδό Χαιρεφώντος ως την Γκούρα, από την οποία θα στρίψουμε δεξιά στην Κυδαθηναίων για να διασχίσουμε το μαρμάρινο πλακόστρωτο που περνά μπροστά από τον Βρεττό και το Σινέ Παρί, κάνοντας όνειρα για το καλοκαίρι, που λίγη υπομονή ακόμα κι έρχεται. Στη συνέχεια, θα στρίψουμε δεξιά στην Αδριανού, για να διασχίσουμε ανενόχλητοι (χειμώνας γαρ) έναν από τους παραδοσιακά τουριστικότερους δρόμους της Πλάκας.

Αριστερά θα κάνουμε μετά από λίγο, στην οδό Φλέσσα, και εν συνεχεία δεξιά στη Λυσίου, για να πιάσουμε τραπεζάκι σε ένα από τα ομορφότερα café όχι απλά της Πλάκας, της Αθήνας όλης, την θρυλική Μελίνα. Βγαίνοντας, θα συνεχίσουμε ευθεία την Λυσίου, ώσπου να φτάσουμε στην αρχή των σκαλοπατιών της Μνησικλέους. Τα σκαρφαλώνουμε όλα με μιαν ανάσα, για να βγούμε στην οδό Πρυτανείου, να κάνουμε δεξιά και αμέσως αριστερά στην Θεωρίας, για να χωθούμε ανάμεσα στα ασβεστωμένα σπίτια και τα τοσοδούλικα δρομάκια των Αναφιώτικων, και να τηλεμεταφερθούμε απευθείας σε κάποιο κυκλαδίτικο νησί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v