Είδαμε το «Spa-σε κατάρα» του Στέφανου Παπατρέχα στο Θέατρο Μικρό Άνεσις

Αιχμηρό, αστείο και σουρεάλ, το έργο του Στέφανου Παπατρέχα μεταφέρεται με επιτυχία στην σκηνή από τον ίδιο και τον Λάζαρο Βαρτάνη.

Είδαμε το «Spa-σε κατάρα» του Στέφανου Παπατρέχα στο Θέατρο Μικρό Άνεσις

Μετά τις επιτυχίες των έργων «Ονόριο, τα ανομήματα ενός εγκληματία», «Φροσύνη» και «Πασού», το σκηνοθετικό δίδυμο των Λάζαρου Βαρτάνη και Στέφανου Παπατρέχα παρουσιάζει μια τρελή κωμωδία, μια σουρεαλιστική, σύγχρονη φάρσα με βασικό θέμα το κυνήγι της ευτυχίας. Ο Στέφανος Παπατρέχας δείχνει να έχει μια ευχέρεια στο γράψιμο. Ο λόγος του εδώ διεισδυτικός, με αιχμηρό χιούμορ, καθώς προβληματίζεται πάνω στην ευτυχία, τα υπαρξιακά αδιέξοδα και τις προσωπικές ματαιώσεις του καθένα.

Το έργο

Πέντε πρόσωπα με διαφορετικές ζωές και στόχους, συναντιούνται στο Isaris Spa, ένα πολυτελές κέντρο ευεξίας, με σκοπό την «αποτοξίνωση από όσα μας εμποδίζουν από την ευτυχία».  Παραδίδουν όλοι τα προσωπικά τους είδη για να πετύχουν την απόλυτη αποτοξίνωση. Μια ντραγκ κουίν, ο Σολ ή κατά κόσμο Ευθύμης Ροζάκης, κολλημένος με την καριέρα του, μια  χαζοχαρούμενη νεαρή, η Κατερίνα, που μιλά συνεχώς με και για τον φίλο της, τον Κυριάκο, ένας περίεργος ροκ τύπος κάπως ανυπότακτος, ο Μελέτης, που το ισοπεδώνει όλα κολλημένος με τα χρήματα,

Θεωρώντας ότι η αγάπη είναι καταστροφή, ένας νεαρός, με πρόβλημα κοινωνικοποίησης και αποδοχής του εαυτού του, ο Χάρης, που εκβιάζει φιλίες και προσπαθεί να γίνει αποδεκτός σαν χαμαιλέοντας. Όμως, μια θρυλική ινδιάνικη κατάρα ξεσπάει, εγκλωβίζοντας τους ήρωες στο Spa για άγνωστο χρονικό διάστημα, γεγονός, που ταράζει τη φαινομενική τους ισορροπία. Μέσα από ανατροπές και παρεξηγήσεις, ανάμεσα σε μάσκες ομορφιάς, ασκήσεις ψυχικής ενδυνάμωσης, ανάμεσα σε Zumba και σε κλύσματα, αρχίζει να γίνεται όλο και πιο καθαρό το τι ορίζει ο καθένας ως «ευτυχία».

Η παράσταση

Η Διευθύντρια του SPA (Σύνθια Μπατσή), πέρα από τον ρόλο της, ερμηνεύει και ένα σωρό άλλους ρόλους, όπως την καθαρίστρια, τη νοσοκόμα, τη ψυχοθεραπεύτρια, τη συμβούλου ψυχικής υγείας και κάθε φορά με άλλη ικανότητα και τέχνη, προσδίδοντας ένα διαφορετικό χαρακτηριστικό στο κάθε πρόσωπο. Είναι ένας κωμικός χαρακτήρας, που όπως κάθε τέτοιος κρύβει μέσα του μεγάλο πόνο και αγωνία- θα έλεγα ότι συγκεντρώνει την αγωνία όλων των ηρώων.

Η Κατερίνα (Κωνσταντίνα Κλαψινού) μια κοπέλα που ετεροπροσδιορίζεται και κρεμάει τη ζωή της γύρω από το πρόσωπό του συντρόφου της. Παθαίνει υστερία στην ιδέα ότι αυτός θα βρει άλλη σύντροφο.

Ο Μελέτης (Κωνσταντίνος Ελματζίογλου), ένας αντιδραστικός και μάλλον νευρικός τύπος, χαλαρώνει όταν αποδέχεται την υποχρεωτική συμβίωση, λόγω  καραντίνας.

Η δασκάλα της Ζούμπα (Εμμανουέλα Βεϊνόγλου) κάνει διαδικτυακό μάθημα γιατί φοβάται μην αρρωστήσει από τη νόσο των πράσινων αλόγων. Αιωρείται αυτή η απειλή, που οδηγεί σε υποχρεωτικό lock down. Στο σημείο αυτό παραπέμπει στην καραντίνα του κορονοϊού, αλλά και στον Ρινόκερο του Ιονέσκο. Οι άνθρωποι μεταλλάσσονται σε κάτι που δεν τους αναλογεί, σε πράσινα άλογα, γιατί η ζωή που κάνουν, τους υποχρεώνει να πράττουν παράλογα πράγματα. Κάθε τέτοια νόσος είναι κοινωνική νόσος- κάτι που  προκύπτει ομαλά από το επίκαιρο και γλυκόπικρο αυτό έργο του Στέφανου Παπατρέχα.

Ο Χάρης (Λάζαρος Βαρτάνης), ένα πρόσωπο που αποζητά την αποδοχή των άλλων. Έχει υποφέρει από τη μοναξιά σε σημείο να έχει χάσει τον εαυτό του. Ο υπερταλαντούχος Λάζαρος Βαρτάνης όχι μόνο ενσαρκώνει έναν ρομαντικό ήρωα, αλλά  συνεργάζεται στην σκηνοθεσία όπως και στην κατασκευή των σκηνικών.

Η ντραγκ κουίν (Στέφανος Παπατρέχας) είναι αποκάλυψη- μια φωτεινή παρουσία επί σκηνής. Η ερμηνεία του, όπως και των άλλων κυμαίνεται ανάμεσα στο γέλιο και το κλάμα. Γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλους τους θεραπευόμενους. Υπέροχη κίνηση και εσωτερική ερμηνεία.

Η κίνηση μελετημένη από την Εμμανουέλα Βεϊνόγλου και τα έντονα θεατρικά κοστούμια από την Έλλη Εμπεδοκλή, όπως και τα σκηνικά που αποδίδουν το υδάτινο εκείνο στοιχείο ενός SPA.

Μια παράσταση, όπου κάθε στοιχείο της συμβάλει στο κοινό αποτέλεσμα. Θεραπεύεται κάποιος από την πίεση και το άγχος μόνο όταν αποφασίσει να απεκδυθεί την ματαιοδοξία του και αναγνωρίσει την τρωτή του φύση. Είναι πράγματι άξιο παρατήρησης να δει κανείς τη διαδρομή των ηρώων προς αυτή την πορεία.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Λάζαρος Βαρτάνης – Στέφανος Παπατρέχας

Σκηνικά l Κοστούμια: Έλλη Εμπεδοκλή

Μουσική: Σίσσυ Βλαχογιάννη

Σχεδιασμός φωτισμών: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη

Χορογραφίες l Επιμέλεια κίνησης: Εμμανουέλα Βεϊνόγλου

Φωτογραφίες l Trailer l Γραφιστικά: Λιλή Νταλανίκα

Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Μακρίδου

Παίζουν

Λάζαρος Βαρτάνης

Κωνσταντίνος Ελματζίογλου

Κωνσταντίνα Κλαψινού

Σύνθια Μπατσή

Στέφανος Παπατρέχας

Στην παράσταση ακούγεται η φωνή του Κωνσταντίνου Ασπιώτη

Φιλική συμμετοχή στα video Εμμανουέλα Βεϊνόγλου

Βοηθός σκηνογράφου & ενδυματολόγου: Ασημίνα Κουτσογιάννη

Τεχνική υποστήριξη: Μιχάλης Κόκκινος

Κατασκευή σκηνικών: Λάζαρος Βαρτάνης –Έλλη Εμπεδοκλή

Επικοινωνία παράστασης: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας

Παραγωγή: ONORIO ΑΜΚΕ

Για τα ένθετα κινηματογραφικά:

Σκηνοθεσία l Μοντάζ: Λιλή Νταλανίκα

 

Info:

Τοποθεσία: Θέατρο Μικρό Άνεσις, Λεωφόρος Κηφισίας 14, Αθήνα (Μετρό – Στάση Αμπελόκηποι)

Πρεμιέρα: Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024. Ώρα: 21.00

Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00. Μέχρι 2 Απριλίου 2024

Διάρκεια: 95’

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6981135820

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 7718943

Τιμές εισιτηρίων: €16 (κανονικό), €12 (φοιτητικό), €9 (ανέργων/ΑμεΑ) Προπώληση: more.com https://www.more.com/theater/spa-se-katara/

*Το κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί προσεχώς από τις Εκδόσεις Κέδρος*

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v