Τα φαγητά που μισείς γίνονται νόστιμα

Οι διατροφικοί σου εφιάλτες μπορούν να γίνουν όνειρα νόστιμα, αν ξέρεις πώς να τους μαγειρέψεις σωστά.

Τα φαγητά που μισείς γίνονται νόστιμα

Το φαγητό για κάποιους μπορεί να γίνει εφιάλτης, αν περιλαμβάνει τροφές που από τις απαρχές του κόσμου ετούτου δεν φημίζονται για την εμφάνιση και τη νοστιμιά τους.

Οι γλιτσερές μπάμιες, οι φακές σε σούπα μπλουμ, και οι αγκινάρες κατέχουν τα πρωτεία στη λίστα με τις πιο μισητές τροφές των παιδικών (και ενήλικών) μας χρόνων.

Υπάρχει όμως τρόπος να τις αγαπήσεις ή έστω να τις φας και να σου αρέσουν, αρκεί να τις ετοιμάσεις με τον κατάλληλο τρόπο.

Τραγανές μπουκίτσες μπάμιας

Σε ενοχλεί η γλιτσερή τους υφή; Ώρα να δεις με άλλο μάτι τις μπάμιες, με μια τραγανή και μυρωδάτη συνταγή.

Υλικά: 1/2 κιλό μπάμιες, 1 κ.γλ. πάπρικα, 1 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη, 1/2 κ.γλ. αλάτι, 1μιση κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Ξεκινάμε ξεπλένοντας τις μπάμιες. Τις στεγνώνουμε με μια πετσέτα και τις κόβουμε με ένα μαχαίρι σε μπουκίτσες. Τις βάζουμε σε ένα μπολ.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε την πάπρικα, το σκόρδο σε σκόνη και το αλάτι.

Ρίχνουμε τα μπαχαρικά στις μπάμιες και προσθέτουμε και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά.

Απλώνουμε σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί στον φούρνο.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15 λεπτά.

Συνταγή από εδώ

Σαλάτα με φακές και κατσικίσιο τυρί

Σιχαίνεσαι τις φακές όταν είναι σούπα; Κανένα θέμα. Αυτή η νόστιμη και θρεπτική σαλάτα θα σε κάνει να τις αγαπήσεις.

Υλικά: 1/2 κολοκύθα, μικρή, αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη, 500 γρ. φακές, ψιλές, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 50 γρ. ξίδι βαλσάμικο, με ρόδι, αλάτι, πιπέρι, 3 στικ σέλερι, 100 γρ. κατσικίσιο τυρί, 1/2 ρόδι, σε σπόρους, 30 γρ. αμύγδαλα φιλέ, καβουρδισμένο

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα.  Στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί.

Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής την κολοκύθα σε λεπτές φέτες, και τις απλώνουμε στο ταψί. Πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη.

Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε στην πάνω σχάρα για 20-25 λεπτά. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, και το αφήνουμε στην άκρη.

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά να πάρει μια βράση. Ρίχνουμε τις φακές και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, και σουρώνουμε τις φακές. Μεταφέρουμε τις φακές σε ένα μπολ, πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, λίγο από το βαλσάμικο ξίδι, το αλάτι και το πιπέρι και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Πασπαλίζουμε μια πιατέλα σερβιρίσματος με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το υπόλοιπο βαλσάμικο ξίδι, το αλάτι και το πιπέρι.

Ψιλοκόβουμε το σέλερι σε ένα ξύλο κοπής, το ρίχνουμε στο μπολ με τις φακές, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Μεταφέρουμε τις φακές με το σέλερι στην πιατέλα με το dressing. Τοποθετούμε πάνω από τις φακές τις ψητές φέτες κολοκύθας και το κατσικίσιο τυρί κομμένο σε τριγωνάκια.

Πασπαλίζουμε με τα σποράκια ροδιού και το αμύγδαλο φιλέ, και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

Αγκινάρες γεμιστές με γαρίδες, καρδιά μαρουλιού και μυρωδικά

Οι αγκινάρες στο τραπέζι της μαμάς έμοιαζαν με τιμωρία κάθε Κυριακή. Και ήταν. Όμως υπάρχει τρόπος να τις απολαύσεις σε μια πεντανόστιμη βερσιόν.

Υλικά: 8 μέτριες αγκινάρες, καθαρισμένες,  500 γρ. μικρές καθαρισμένες γαρίδες (καθαρό βάρος), φρέσκες ή κατεψυγμένες, 2 κ.σ. ξίδι, η καρδιά από 1 μέτριο μαρούλι, ψιλοκομμένη, το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας, 30 ml χυμός λεμονιού, 2 κ.σ. άνηθος, ψιλοκομμένος, 40 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Για να φτιάξουμε αγκινάρες γεμιστές με γαρίδες, καρδιά μαρουλιού και μυρωδικά, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τις αγκινάρες για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.

Τις στραγγίζουμε και τις απλώνουμε σε μια πιατέλα.

Παράλληλα, σε μια μέτρια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε το ξίδι και τις γαρίδες και τις βράζουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.

Τις στραγγίζουμε και τις αδειάζουμε σε μπολ.

Προσθέτουμε το μαρούλι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τη σόγια, το λεμόνι, τον άνηθο, το λάδι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε ώστε τα υλικά να διασκορπιστούν ομοιόμορφα.

Γεμίζουμε με το μείγμα τις αγκινάρες και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v