Πώς να φερόμαστε σε άτομα με άνοια

Αν έχεις στον κύκλο σου άτομα που παλεύουν καθημερινά με την άνοια, τότε ήρθες στο κατάλληλο μέρος για συμβουλές.

Πώς να φερόμαστε σε άτομα με άνοια

Η άνοια είναι μια μείζων νοητική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από έκπτωση σε μία ή περισσότερες από τις νοητικές λειτουργίες. Είναι συνήθως προοδευτική και μπορεί να είναι το αποτέλεσμα διαφόρων αιτιών. Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας ενώ υπάρχουν ακόμη η αγγειακή άνοια που προκαλείται από βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, η μεικτού τύπου άνοια η οποία είναι συνδυασμός αγγειακής άνοιας και άνοιας τύπου Alzheimer, η μετωποκροταφική άνοια και η άνοια με σωμάτια Lewy. Πολλοί ηλικιωμένοι μάχονται καθημερινά με την άνοια αφού ηλικιακά συνηθίζει να χτυπά τα αγαπημένα παππούδια μας.

Η αντιμετώπιση των ατόμων που πάσχουν από άνοια θέλει λεπτούς χειρισμούς προκειμένου να μην διαταραχθεί τελείως η σχέση μας με τους πάσχοντες. Για αυτόν τον λόγο συγκεντρώσαμε πολλές χρήσιμες συμβουλές οι οποίες θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις πώς πρέπει να φερόμαστε σε άτομα με άνοια.

Η αποδοχή θα κάνει τη μισή δουλειά

Αποδέξου τη φύση της νόσου και κατανόησε πως η συμπεριφορά του ατόμου που πάσχει από άνοια δεν οφείλεται σε προσωπικές του ιδιοτροπίες ή εμπάθειες. Προσπάθησε να ερμηνεύσεις το πώς νιώθει ο ανοϊκός ασθενής έτσι ώστε να μην υποπέσεις στην παγίδα του να αρχίσεις να τον αντιμετωπίζεις σαν αντικείμενο φροντίδας και όχι ως πρόσωπο.

Οι συγκρούσεις ποτέ δεν βοηθούν

Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγεις τις συγκρούσεις και τα επικριτικά σχόλια. Προσπάθησε να μην επικεντρώνεις την προσοχή σου στις αποτυχίες του ατόμου που πάσχει από άνοια. Αντίθετα, διατήρησε την ηρεμία και την ψυχραιμία σου.

Μείνε προσηλωμέν@ σε μια καθημερινή ρουτίνα

Δημιούργησε μια σταθερή καθημερινή ρουτίνα δραστηριοτήτων, έτσι ώστε το άτομο να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια. Προσπάθησε η ζωή του ασθενούς να μοιάζει όσο περισσότερο γίνεται σε αυτήν που είχε πριν την εμφάνιση της άνοιας. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον όπου το άτομο που πάσχει από άνοια να νιώθει ανεξάρτητο και χρήσιμο. Παρότρυνέ το να χρησιμοποιεί τις ικανότητές του, έτσι ώστε να ενισχύεται παράλληλα ο αυτοσεβασμός και η αυτοπεποίθησή του,

Μην ξεσπάς με το παραμικρό

Προσπάθησε να είσαι ανεκτικ@ απέναντι στις "παράξενες" συμπεριφορές του ασθενή που πάσχει από άνοια. Βοήθησέ τον δίνοντάς του απλές και μικρές οδηγίες, έτσι ώστε να εκτελεί τις όποιες δραστηριότητες βήμα – βήμα.

Η επικοινωνία είναι το παν

Διατήρησε όσο περισσότερο μπορείς την επικοινωνία με τον ανοϊκό ασθενή. Βεβαιώσου ότι σε προσέχει όταν του μιλάς, διατήρησε έναν ήρεμο και σταθερό τόνο στη φωνή σου, ενθάρρυνε τη σωματική επαφή (π.χ. άγγιγμα, χάδια, αγκαλιά) και επίλεξε να χρησιμοποιείς τις ίδιες λέξεις όταν ζητάς από το άτομο να εκτελέσει την ίδια δραστηριότητα.

Βοήθησε τα άτομα που πάσχουν από άνοια να νιώσουν ασφάλεια

Δημιούργησε ένα ασφαλές περιβάλλον για το άτομο, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί, και στόχευσε στην καλή φυσική κατάσταση του ασθενούς (π.χ. άσκηση, εργοθεραπεία)

Μη διστάσεις να συμβουλευτείς τον γιατρό σου για τυχόν απορίες και παροχή βοήθειας

Μην ξεχνάς ότι δεν είσαι γιατρός για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να έχεις ανοιχτή επικοινωνία με τους ειδικούς και να τους συμβουλεύεσαι για οτιδήποτε προκύψει και χρήζει επαγγελματικής βοήθειας.

Με πληροφορίες από το iatronet

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v