Πώς να παρηγορήσω κάποιον;

Τι να κάνεις και τι να μην κάνεις όταν κάποιος έχει την ανάγκη σου; Πώς θα πρέπει να συμπεριφερθείς και τι μπορείς να του πεις;

Πώς να παρηγορήσω κάποιον;

Πολλές φορές έχουμε κληθεί να σταθούμε στο πλευρό κάποιου που δεν νιώθει καλά. Θες ένας χαμός αγαπημένου προσώπου; Ένας χωρισμός; Μια περίοδος μελαγχολίας ή μοναξιάς;

Οι αφορμές για να μην νιώθει εντάξει ένα κοντινό πρόσωπο τη σήμερον ημέρα είναι πολλές – κάποιες λιγότερο άλλες περισσότερο ζόρικες - κι εσύ οφείλεις να του σταθείς και ίσως να τον βοηθήσεις να βρει την άκρη.

Τι μπορείς να κάνεις σε πρώτη φάση;

Άκουσέ τον

Δείξε πως κατανοείς τις ανησυχίες και τις ανάγκες του, τονίζοντας πως είναι φυσικό κάποιες στιγμές στη ζωή να βιώνουμε απογοήτευση και μοναξιά. Όταν δείχνεις σεβασμό στα συναισθήματα του άλλου, όχι μόνο νιώθει ασφάλεια να σου ανοιχτεί, αλλά μειώνεται και το αίσθημα της απελπισίας και αβοηθητότητας.

Μην το παρακάνεις με την «θετικότητα»

Συχνά, προσπαθώντας να τονώσουμε την αυτοπεποίθηση κάποιου, τείνουμε να επαναλαμβάνουμε πως «δε χρειάζεται να δίνει τόσο σημασία» και πως «όλα θα πάνε καλά». Θυμήσου πως όταν ο φίλος σου έχει ανάγκη για παρηγοριά, το τελευταίο που θα τον βοηθήσει είναι να του δείχνεις πως αυτό που βιώνει δεν είναι και τόσο τρομερό. Δοκίμασε ερωτήσεις του τύπου: «Τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις έτσι;», «Τι έχεις περισσότερο ανάγκη αυτή τη στιγμή στη ζωή σου;» «Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να κάνω εγώ για σένα;».

Μην μιλάς για εσένα

Δεν έχεις λόγο να μιλήσεις για την προσωπική σου εμπειρία αν έχεις βιώσει κάτι αντίστοιχο. Ούτε να αναφέρεις άλλες ιστορίες γνωστών σου, δεν ωφελεί. Η κάθε περίπτωση και εμπειρία είναι διαφορετική και ο καθένας προσεγγίζει με διαφορετικό τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όπως και τις λύσεις.

Δείξ’ του πως δεν είναι μόνος

Προσπάθησε με λόγια αλλά και με πράξεις να τον κάνεις να καταλάβει πως έχει έναν πολύτιμο σύμμαχο σε αυτό που βιώνει, ένα στήριγμα. Δοκίμασε να πεις κάτι του τύπου: «Ξέρω ότι δεν μπορώ να καλύψω όλες τις συναισθηματικές σου ανάγκες, αλλά να θυμάσαι πως σημαίνεις πολλά για μένα και μπορείς να βασίζεσαι πάνω μου».

Μην τον ξεχνάς

Έχε το αγαπημένο σου πρόσωπο στο «νου σου». Ανάλογα με το τι ταιριάζει καλύτερα στο άτομο που θες να παρηγορήσεις, δοκίμασε να τον παίρνεις πιο συχνά τηλέφωνο, να του στέλνεις μηνύματα, ακόμη και να του αφήνεις ηχητικά μηνύματα ενθάρρυνσης και υποστήριξης. Με τον τρόπο αυτό θα νιώσει πως δεν τον ξεχνούν.

Παρακίνησε τον για δράση

Πολλές φορές, τα κακά συναισθήματα οδηγούν κάποιον σε μεγαλύτερη απομόνωση, καθώς αδρανοποιείται ή θεωρεί μάταιη την προσπάθεια να προσεγγίσει τους άλλους, πιστεύοντας πως θα το απορρίψουν. Οργάνωσε μικρές και όσο το δυνατόν πιο τακτικές εξόδους παρακινώντας το αγαπημένο σου πρόσωπο να βγει από το σπίτι και να δοκιμάζει κάθε φορά κάτι το διαφορετικό.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v