Τα SOS του Πηλίου για πρωτάρηδες

Πρώτη φορά στο Πήλιο; Σε ζηλεύουμε. Και σου φτιάξαμε μια μικρή αλλά περιεκτική λίστα με όσα δεν πρέπει να χάσεις.

Τα SOS του Πηλίου για πρωτάρηδες

Δεν θα υπερβάλλουμε καθόλου αν πούμε ότι το Πήλιο είναι ανεξάντλητο. Όσο και αν (νομίζεις ότι) το έχεις γυρίσει, όλο και ανακαλύπτεις ένα μυστικό χωριουδάκι που σου ξέφυγε, ένα μονοπάτι που δεν έχεις περπατήσει, ένα ταβερνάκι που δεν έχεις δοκιμάσει. Κι αυτό είναι καλό, γιατί μας δίνει την τέλεια δικαιολογία να επιστρέφουμε στο αγαπημένο μας βουνό, μπορεί όμως να γίνει και κάπως χαοτικό για τους πρωτάρηδες, που δεν ξέρουν πού να πρωτοπάνε και τι να πρωτοδούν. Γι’ αυτό όμως είμαστε εδώ, να σου φτιάξουμε την λίστα «Πήλιο 101» που λένε και οι Αμερικάνοι, να την πάρεις μαζί την πρώτη φορά που θα ανηφορίσεις στο Βουνό των Κενταύρων και να μας σκέφτεσαι.

Τα δημοφιλέστερα χωριά με δυο λόγια

Το πρώτο χωριό που συναντάς ανηφορίζοντας από τον Βόλο (και αυτό στο οποίο επιλέγουν να μείνουν πρωτάρηδες οδηγοί που φοβούνται τις στροφές του βουνού) είναι η Πορταριά, με τα πηλιορείτικα αρχοντικά της, τα λιθόστρωτα σοκάκια και τους παραδοσιακούς ξενώνες με τα φανταστικά πρωινά. Λίγα χιλιόμετρα μακριά της, η Μακρινίτσα είναι ολόκληρη ένα υπαίθριο μουσείο πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, ό,τι πρέπει για ολοήμερες βόλτες στα παραδοσιακά της καλντερίμια.

Κάτι λιγότερο από μια ώρα μακριά από την Πορταριά, η Ζαγορά παίρνει το όνομά της από τις σλάβικες λέξεις za+gor, που σημαίνουν «πίσω από το βουνό». Αγναντεύει από ψηλά τα κύματα του Αιγαίου, και είναι ένα από τα πιο ζωντανά χωριά του Πηλίου –εδώ θα μείνεις αν θέλεις, εκτός από ταβέρνες και ξενώνες, και κανένα μπαράκι να τα πιείς το βράδυ. Άλλο ένα 45λεπτο οδήγησης από τη Ζαγορά (ή επίσης μία ώρα από την Πορταριά) θα σε φέρει στην αγαπημένη των ζευγαριών Τσαγκαράδα, που είναι πανέμορφη ακόμα και χωρίς την ταμπέλα του ρομάντζου που της κολλάμε τα media –αλλά ναι, είναι και ρομαντική, τι να κάνουμε τώρα. Ακριβώς δίπλα της έχει ένα από τα ομορφότερα κομμάτια πηλιορείτικου δάσους, ό,τι πρέπει για πεζοπορίες.

Και μετά, έχουμε τα χωριά του νότου: Τις Μηλιές με τον σιδηροδρομικό σταθμό του Μουτζούρη (τραινάκι είναι αυτό, που συνδέει το χωριό με τα Άνω Λεχώνια μέσα από μια φανταστική σιδηροδρομική διαδρομή, λειτουργεί όμως μόνο από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, τους χειμώνες σταματάει). Τη Βυζίτσα με τα εντυπωσιακά, πηλιορείτικα αρχοντικά της. Και τους δύο αγίους, Λαυρέντιο και Βλάσσιο, που ήταν μέχρι πρότινος μυστικά για λίγους μυημένους και πλέον διεκδικούν την θέση τους σε όλες τις λίστες με τα ομορφότερα χωριά του Πηλίου.

Διαβάστε περισσότερα - Τα ωραιότερα χωριά του Πηλίου 

Εκτός από χωριά, τι άλλο πρέπει οπωσδήποτε να δω την πρώτη φορά;

- Τους καταρράκτες του Κισσού, φωλιασμένους μέσα σε ένα τοπίο φαντασμαγορικό μεν, πανεύκολα προσβάσιμο δε. Αν προτιμάς να περπατήσεις, υπάρχει μονοπάτι που θα σε φέρει από τον Κισσό εδώ σε 40 λεπτά, αν δεν είσαι της πεζοπορίας θα τους βρεις δίπλα στον κεντρικό δρόμο που συνδέει την Τσαγκαράδα με το Χορευτό.

- Το πανέμορφο μονοπάτι (καλντερίμι σε ορισμένα σημεία) που ενώνει τη Ζαγορά με τα Χάνια, περνώντας μέσα από φουντωτά δάση μηλιάς. Η διαδρομή έχει μήκος 9,5 χιλιόμετρα, και θα σου πάρει περίπου τρεισήμιση ώρες. Λεπτομέρειες και χάρτης εδώ

- Το μικρό αλλά θαυματουργό χιονοδρομικό κέντρο στα Χάνια, που το διαχειρίζεται ο ΕΟΣ Βόλου, και έχει οικονομικότατο ημερήσιο εισιτήριο για σκι στα 15€ τα ΣΚ και 12€ τις καθημερινές.

- Το υπέροχο Αρχοντικό Χατζηαναστάση στην Ανακασιά, που είναι γνωστό και ως Μουσείο Θεόφιλου: Το μοναδικό πηλιορείτικο αρχοντικό οι τοιχογραφίες του οποίου, σχεδιασμένες το 1914 από τον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ, σώζονται πλήρως. Είναι επισκέψιμο Δευτέρα έως Παρασκευή 07:30-14:30, με ελεύθερη είσοδο. Πληροφορίες εδώ

Πού τρώμε εδώ;

Η πηλιορείτικη κουζίνα είναι, κατά γενική ομολογία, μία από τις καλύτερες της Ελλάδας, πράγμα που σημαίνει πως όπου και να κάτσεις, άσχημα αποκλείεται να φας. Επειδή όμως εδώ είπαμε πως θα δώσουμε τα super SOS, και τις υποσχέσεις μας εμείς τις κρατάμε, σημείωσε:

- Τα δύο ταβερνάκια του Κισσού, Συνάντηση και Πέντε Φι. Θυμήσου να ζητήσεις ρεβίθια με πορτοκάλι και φέτα με σως τριαντάφυλλο στην πρώτη, σπιτική κολοκυθόπιτα και κρασάτο χοιρινό στο δεύτερο.

- Την Κρίτσα στην Πορταριά για πηλιορείτικο σπετζοφάι με ντόπια λουκάνικα και πιπεριές, και το αρνάκι με σύκα και καβουρδισμένα αμύγδαλα.

- Τον Ιταμό στην Τσαγκαράδα, για κουνέλι με αστεροειδή γλυκάνισο, μοσχαράκι με λιαστή ντομάτα και καπνιστό τυρί, και κεφτεδάκια με κανέλα και κουρκουμά.

- Τη Φωλιά στον Άγιο Λαυρέντιο, για καταπληκτικό γιουβέτσι, γίδα ψητή, κεφτέδες με μελιτζάνες και πεντανόστιμους γίγαντες.

- Το Αγιωργίτικο στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, για ουζάκια με μεζέδες σαν την σπιτική πικάντικη τυρόπιτα ή το μοσχαράκι με κονιάκ και μανιτάρια.

- Το Μεϊντάνι στη Ζαγορά, για κλέφτικο στη γάστρα, αρνάκι τουρλού με μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πατάτες και ντομάτα, και τον φανταστικό μουσακά της κυρα-Νίκης, από τους καλύτερους που έχεις δοκιμάσει. 

Για τις καλύτερες (και οικονομικότερες) προτάσεις για τη διαμονή σου, κλικ εδώ - Τέλειοι ξενώνες με τζάκι στο Πήλιο  

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v