Σου άρεσε το Poor Things; Τι άλλο Λάνθιμο να δεις

Πέντε ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου, από την λιγότερο στην περισσότερο weird, για αρχάριους στον κόσμο του μεγάλου έλληνα σκηνοθέτη.

Σου άρεσε το Poor Things; Τι άλλο Λάνθιμο να δεις

Έλα, μην φοβάσαι. Μπορεί το χιλιοτραγουδισμένο αυτές τις μέρες Poor Things να είναι η πιο «βατή» ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, η ιδανική εισαγωγή για αρχάριους στο δύσκολο αλλά μαγικό του σύμπαν, αυτό όμως δεν σημαίνει πως αν σου άνοιξε η όρεξη θα χρειαστεί απαραιτήτως να βουτήξεις στα βαθιά νερά του Κυνόδοντα ή –θεός φυλάξοι– της Κινέτας. Μπορείς να το πας λάου λάου, βλέποντας τις προηγούμενες ταινίες του με σειρά… περιεργοσύνης, σύμφωνα με τη λίστα που σου ετοιμάσαμε. Όλες αριστουργήματα είναι, ούτως ή άλλως.

Πριν ξεκινήσεις, ρίξε και μια ματιά εδώ - Πώς να καταλαβαίνεις τις «δύσκολες» ταινίες 

Η Ευνοούμενη
Πού θα τη δεις: Στο Disney+

Δίκαιο Όσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου για τη μοναδική Ολίβια Κόλμαν, και εννέα ακόμη υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, δύο Β’ Γυναικείων Ρόλων για την Έμα Στόουν και τη Ρέιτσελ Βάις, και Σεναρίου για την Ντέμπορα Ντέιβις και τον Τόνι Μακναμάρα, σεναριογράφο και του Poor Things.

Η υπόθεση έχει ως εξής: Αρχές του 18ου αιώνα. Η Αγγλία βρίσκεται σε πόλεμο με τους Γάλλους. Παρόλα αυτά, οι αγώνες πάπιας και η κατανάλωση ανανά βρίσκονται στο απόγειο τους. Η φιλάσθενη Βασίλισσα Άννα βρίσκεται στο θρόνο και η στενή της φίλη Λαίδη Σάρα κυβερνά τη χώρα στη θέση της, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει για την υγεία της Άννας και το απρόβλεπτο ταπεραμέντο της. Όταν μια νέα υπηρέτρια, η Άμπιγκεϊλ φτάνει, η γοητεία της την κάνει αμέσως αγαπητή στη Σάρα. Τα πράγματα, όμως, όπως πιθανότατα φαντάζεσαι, δεν θα εξελιχθούν ομαλά.

Ο Αστακός
Πού θα τη δεις: Στο Cinobo

Η πρώτη χολιγουντιανή ταινία του Λάνθιμου, και κατά πολλούς η καλύτερή του, μιλά με τον δικό του, πολύ ιδιαίτερο αλλά και πολύ εύγλωττο τρόπο για τον έρωτα, και για το κόστος της αποθέωσης –που αγγίζει τα όρια της υποχρεωτικότητας– των σχέσεων στις σύγχρονες κοινωνίες.

Η σύνοψη έχει ως εξής: Στο εγγύς μέλλον και σύμφωνα με τους κανόνες της Πόλης, όσοι χωρίζουν ή χηρεύουν και μένουν μόνοι, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι να βρουν ένα σύντροφο μέσα σε 45 μέρες. Αν αποτύχουν, μεταμορφώνονται σε κάποιο ζώο της επιλογής τους και αφήνονται ελεύθεροι στο ∆άσος. Ένας απεγνωσμένος άντρας δραπετεύει από το Ξενοδοχείο, βρίσκεται στο δάσος όπου ζουν οι Μοναχικοί, και ερωτεύεται, παρ’ όλο που κάτι τέτοιο είναι ενάντια στους κανόνες τους.

Το καστ είναι all-star, με Κόλιν Φάρελ, Ρέιτσελ Βάις, Λέα Σεϊντού, Τζον Σ. Ράιλι και Ολίβια Κόλμαν. Το υποψήφιο για Όσκαρ σενάριο υπογράφει ο Λάνθιμος μαζί με τον μόνιμο συνεργάτη του, Ευθύμη Φιλίππου.

Ο θάνατος του ιερού ελαφιού
Πού θα τη δεις: Στο Cinobo

Τελείωσαν τα εύκολα, πάμε στα βαθιά τώρα. Μία υποψηφιότητα για Χρυσό Φοίνικα και ένα βραβείο σεναρίου (και πάλι συνυπογράφει ο Ευθύμης Φιλίππου) για ένα ψυχολογικό θρίλερ που θα σε ταράξει, και θα σε βάλει να το συζητάς για καιρό –μπορεί και για χρόνια, αν κρίνουμε εξ ιδίων. Είναι μια ανάγνωση της αρχαίας τραγωδίας; Είναι ένας συμβολισμός για το συλλογικό βάρος που αυτή μας έχει φορτώσει; Είναι η αποδόμηση της ιερότητας της οικογένειας; Μπορεί να είναι και όλα αυτά μαζί.

Η υπόθεση, πάντως, έχει ως εξής: Ένας διαπρεπής καρδιοχειρουργός και μία καταξιωμένη οφθαλμίατρος ζουν (μάλλον) ευτυχισμένοι με τα δύο τους παιδιά, μία έφηβη και έναν 12χρονο. O γιατρός έχει αναπτύξει φιλική σχέση με ένα έφηβο αγόρι, ορφανό από πατέρα, το οποίο έχει υπό την προστασία του. Τα πράγματα παίρνουν ολέθρια τροπή όταν συστήνει το αγόρι στην οικογένειά του. Εκείνο, τον υποχρεώνει να επιλέξει ανάμεσα σε μια ακραία θυσία ή να χάσει τα πάντα.

Πρωταγωνιστούν οι Κόλιν Φάρελ, Νικόλ Κίντμαν, Μπάρι Κέγκαν, Ράφι Κάσιντι, Σάνι Σούλζικ, Αλίσια Σίλβερστοουν.

Άλπεις
Πού θα τη δεις: Στο Cinobo

Δεν είσαι έτοιμη για κάτι πιο ποπ. Η ταινία που χάρισε στην ανθρωπότητα ετούτη την ατάκα, που λέμε μέχρι σήμερα, είναι η πιο παραγνωρισμένη στο λανθιμικό σύμπαν –και η πιο φοβερή ιδέα του, αν σε ενδιαφέρει έστω και λίγο η εντελώς υποκειμενική μας άποψη. Μιλά, σε πρώτη φάση, για το πένθος και τη διαχείρισή του, αλλά έχει βασικά τόσες αναγνώσεις όσες και οι θεατές της.

Ας πούμε ότι μια απόπειρα σύνοψης έχει ως εξής: Μια νοσοκόμα, ένας τραυματιοφορέας, μια αθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής και ο προπονητής της έχουν δημιουργήσει μια ομάδα. Προσλαμβάνονται από τους φίλους και συγγενείς νεκρών ανθρώπων για να «αντικαταστήσουν» τους πεθαμένους. Η ομάδα ονομάζεται Άλπεις και αρχηγός είναι ο τραυματιοφορέας. Τα μέλη της ομάδας είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν σύμφωνα με κάποιους κανόνες που έχει ορίσει αυτός, αλλά η νοσοκόμα δεν τους εφαρμόζει.

Πρωταγωνιστούν οι Αριάν Λαμπέντ, Αγγελική Παπούλια, Άρης Σερβετάλης, Τζόννυ Βεκρής, Σταύρος Ψυλλάκης, Ευθύμης Φιλίππου, Ευτυχία Στεφανίδου, Κωνσταντίνα Παπούλια, Σωτήρης Παπασταματίου, Τίνα Παπανικολάου.

Κυνόδοντας
Πού θα τη δεις: Στο Cinobo

Η ταινία που έκανε διάσημο τον Λάνθιμο εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων, η πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ (ξενόγλωσσης ταινίας, όχι ό,τι κι ό,τι) και αυτή που μίλησε όπως δεν το ξαναέκανε ποτέ κανείς, ούτε πριν ούτε μετά, για τις παθογένειες της οικογένειας –ναι, τελεία, χωρίς το «αγίας, ελληνικής» πριν. Αν τα έπιασες τα σχετικά υπονοούμενα στο Poor Things, πού και να τα δεις να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σου στο απόλυτα weird σύμπαν του Κυνόδοντα.

Σύνοψη, λέμε τώρα: Μια οικογένεια αποτελείται από τους γονείς, δύο κόρες κι ένα γιο, μεταξύ 20 και 30 ετών. Τα «παιδιά» ζουν υπό καθεστώς αιχμαλωσίας σε ένα απομονωμένο σπίτι, χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο. Εκπαιδεύονται μέσω μαγνητοφωνημένων μαθημάτων και για να πειστούν ότι δεν πρέπει να ξεμυτίσουν, τους λένε ότι είχαν έναν αδελφό που έφυγε από το σπίτι και τον κατασπάραξε μία γάτα. Σύμφωνα με τον πατέρα, ένα παιδί είναι έτοιμο να φύγει από το σπίτι μόνο αν πέσει ο αριστερός ή ο δεξιός κυνόδοντάς του.

Πρωταγωνιστούν οι Χρήστος Στέργιογλου, Μισέλ Βάλεϊ, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Μαίρη Τσώνη, Άννα Καλαϊτζίδου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v