Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για τη διαπόμπευση οροθετικών γυναικών το 2012

Δικαίωση για τις οροθετικές γυναίκες που διαπομπεύτηκαν το 2012, τέσσερις από τις οποίες θα λάβουν αποζημίωση 70.000€ από το κράτος.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για τη διαπόμπευση οροθετικών γυναικών το 2012

Αποζημίωση ύψους 70.000 ευρώ στις τέσσερις επιζήσασες από τις οροθετικές γυναίκες που διαπομπεύτηκαν το 2012 θα καταβάλλει η Ελλάδα, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε μια πρωτοφανή, όσο και σοκαριστική, κίνηση οι τότε υπουργοί Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, και Προστασίας του Πολίτη, και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχαν δώσει στη δημοσιότητα ιατρικά και προσωπικά στοιχεία γυναικών που είχαν διαγνωστεί ως οροθετικές –περιλαμβανομένων των φωτογραφιών τους, που είχαν δημοσιευτεί στον Τύπο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε χτες την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.

Το χρονικό της υπόθεσης έχει συνοπτικά ως εξής: Σε διαφορετικές ημερομηνίες το 2012, και στο πλαίσιο μιας αστυνομικής επιχείρησης στο κέντρο της Αθήνας, συνελήφθησαν από την αστυνομία ιερόδουλες, μεταξύ των οποίων δέκα από τις προσφεύγουσες. Χρειάστηκε να υποβληθούν σε έλεγχο ταυτότητας, ιατρικό έλεγχο για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και εξετάσεις αίματος οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι ήταν θετικές στον ιό του HIV.

Σε βάρος τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απόπειρα πρόκλησης σοβαρής σωματικής βλάβης από πρόθεση μαζί με το αδίκημα της απλής βλάβης.

Ακολούθως ο εισαγγελέας διέταξε, βάσει του νόμου 2472/1997, να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα και οι φωτογραφίες τους, καθώς και οι λόγοι για τους οποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον τους και αναφορά στην οροθετική τους κατάσταση.

Η εισαγγελική εντολή ανέβηκε στον ιστότοπο της Αστυνομίας και η διάδοση των προσωπικών τους δεδομένων έλαβε εκτεταμένη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης για αρκετές ημέρες, ειδικά στην τηλεόραση.

Ενώπιον του Δικαστηρίου, οι προσφεύγουσες παραπονέθηκαν για τη διάδοση ευαίσθητων προσωπικών και ιατρικών δεδομένων. Δέκα προσφεύγουσες δήλωσαν επίσης ότι δεν είχε ζητηθεί η συγκατάθεσή τους πριν από τις εξετάσεις αίματος.

Πηγή: Ethnos.gr 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v