Φτου και Βιέννη

Η πεντάμορφη πρωτεύουσα της Αυστρίας φορά τα υπέροχα χειμερινά χρώματά της και μας καλεί για ένα βαλς με την ομορφιά στα πλακόστρωτα σοκάκια της.

Φτου και Βιέννη

Για τέταρτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, η Βιέννη ανακηρύχθηκε καλύτερη πόλη του κόσμου για να ζεις, στην κατάταξη του ινστιτούτου έρευνας Economist Intelligence Unit τον Ιούλιο του 2023 κι εμείς βρήκαμε ακόμη έναν λόγο για να ταξιδέψουμε στα μέρη της. Αφού δώσουμε τα συγχαρίκια μας έστω και καθυστερημένα θα προσπαθήσουμε να πλέξουμε το εγκώμιο σε μια από τις ομορφότερες ευρωπαϊκές πόλεις που όταν φορά τα χειμερινά της βγάζει νοκ άουτ τους ανταγωνιστές της και γίνεται ο απόλυτος προορισμός για την καρδιά του χειμώνα.

Άριστα μεταφορικά μέσα, πεντακάθαροι δρόμοι και τα κτίρια… Κλασικά, μπαρόκ, ρωμαϊκά κλέβουν την παράσταση σε μια πόλης που όπως όλε σχεδόν της κεντρικής Ευρώπης ρίχνουν τους ρυθμούς της μετά τις 23:00. Αν έχεις 3-4 γεμάτες μέρες στη διάθεσή σου θα καταφέρεις να τη γυρίσεις κι όχι ασθμαίνοντας για να προλάβεις να τα δεις όλα.

Πόσο έχουν τα αεροπορικά;

Σου έχουμε καλά νέα καθώς τα εισιτήρια των πτήσεων από Αθήνα για Βιέννη μετ’ επιστροφής ξεκινούν από 97€ με την Ryanair πράγμα που ευτυχώς δεν καθιστά ένα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό το ταξιδάκι μας στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Για το sightseeing ήρθαμε

Και πολύ καλά κάνατε αν μας ρωτάς, αφού τα αξιοθέατα της Βιέννης μοιάζουν χάρμα οφθαλμών ομορφαίνοντας κι άλλο την φινετσάτη πόλη της κεντρικής Ευρώπης. Ξεκινάμε φυσικά από την πλατεία του Αγίου Στεφάνου, εκεί δηλαδή που χτυπά η καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης, με το επιβλητικό κωδωνοστάσιο και την παράξενη χρωματιστή οροφή, χάρη στα πλακίδια που συνέλεξαν οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης όταν ο ναός κάηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν είσαι trivia lover, σημείωσε ότι σε αυτή την εκκλησία μεταξύ άλλων παντρεύτηκε και κηδεύτηκε ο Μότσαρτ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι από την Stephansplatz ξεκινούν δύο πολύ μεγάλοι βιενέζικοι εμπορικοί πεζόδρομοι της πόλης, οι Graben και Kartner Strasse, που είναι ταμάμ για shopping therapy και coffee breaks στα φημισμένα καφέ της περιοχής.

Πάμε τώρα στην πλατεία Heldenplatz για να συναντήσουμε το Hofburg που είναι δίχως άλλο το πιο ξακουστό –ναι έχει πολλά- από τα παλάτια της Βιέννης. Πρόκειται για το Αυτοκρατορικό Παλάτι της πόλης το οποίο ανάγκασε την Unesco να χαρακτηρίσει ολόκληρο το ιστορικό κέντρο «Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Για να θαυμάσεις την αυτοκρατορική πολυτέλεια που κρύβεται στο εσωτερικό του θα χρειαστεί να πληρώσεις το αντίτιμο των 17,50€. Αν πάλι θες να τη βγάλεις πιο οικονομικά, μπορείς να χαρείς χωρίς κάποια χρέωση τις ομορφιές του Volksgarten, ενός κήπου με σπάνια είδη ρόδων, αριστοκρατικά σιντριβάνια, αγάλματα της πριγκίπισσας Σίσσυ και θερμοκήπια που φιλοξενούν ειδυλλιακά café.

Πάμε τώρα να ικανοποιήσουμε τους μουσειολάγνους της παρέας κάνοντας μια βαρβάτη και πολύωρη επίσκεψη στο περιβόητο Τετράγωνο των Μουσείων. Πολύ κοντά στο ιστορικό κέντρο της πόλης πρόκειται στην ουσία για τους στάβλους των Αψβούργων οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε ένα θεόρατο μουσειακό σύμπλεγμα που δεν είναι άλλο από το MuseumsQuartier. Εκεί ξεχωρίζουν το εξαιρετικά ενδιαφέρον Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MUMOK), το Κέντρο Μοντέρνας Τέχνης (Kunsthalle), το Κέντρο Αρχιτεκτονικής, το Leopold Museum (αφιερωμένο στα κινήματα του μοντερνισμού και του εξπρεσιονισμού), το παιδικό μουσείο ZOOM, θεατρικές σκηνές αλλά και το Quartier 21, το οποίο είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό του 21ου αιώνα και θα σε συναρπάσει με τα εκθέματά του.

Σε απόσταση αναπνοής από το Museumsquartier και συγκεκριμένα στην πλατεία της Μαρίας Θηρεσίας, βρίσκεται το Kunsthistorisches Museum (Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης) το οποίο στεγάζεται σε ένα συγκλονιστικής ομορφιάς κτίριο του 1891 και φιλοξενεί σπουδαία έργα ζωγράφων όπως ο Ραφαήλ, ο Βερμεέρ, κι ο Ρέμπραντ, μεταξύ άλλων.

Τα παλάτια, οι όπερες και τα υπέροχα κτίρια ποτέ δεν σταματούν

To Schönbrunn  είναι ένα από τα πλέον εντυπωσιακά και ιστορικά παλάτια της πόλης, αφού πρόκειται για τα θερινά ανάκτορα της Μαρίας Θηρεσίας, με αίγλη και ομορφιά που δεν ντρέπεται να κοιτάξει στα μάτια αυτά των Βερσαλλιών. Το Belvedere από την άλλη φιλοξενείται στα προάστια της Αυστρίας, κι αποτελεί την ιδανική επιλογή αν θες να θαυμάσεις τους λατρεμένους βασιλικούς κήπους του και να αυξήσεις τα likes στην επόμενη φώτο προφίλ σου. Επόμενη στάση στο Rathaus – το δημαρχείο της Βιέννης ντε- που θα μονοπωλήσει το φωτογραφικό σου ενδιαφέρον χάρη στο πλουμιστό νέο-γοτθικό του αρχιτεκτονικό στιλ αλλά και την κοσμοπολίτικη πλατεία στο πίσω μέρος του.

Κάνε μια στάση στα παρακείμενα μαγαζάκια αν θες, πριν συνεχίσεις ακάθεκτος για τη λεωφόρο Ringstrasse- μια τεράστια λεωφόρο περίπου έξι χιλιομέτρων η οποία κυκλώνει το ιστορικό κέντρο και φιλοξενεί στις «όχθες» της τα πιο μεγαλοπρεπή κτίρια-σύμβολα της Βιέννης, όπως το αναγεννησιακό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, τα Μουσεία Εφαρμοσμένης Τέχνης, Καλών Τεχνών και Φυσικής Ιστορίας, το Χρηματιστήριο, το νέο-μπαρόκ Burgtheater. Για το τέλος αφήσαμε την κοσμαγάπητη Κρατική Όπερα της Βιέννης, η οποία αποτέλεσε σπίτι των σημαντικότερων κλασικών συνθετών όλων των εποχών σαν τον Beethoven, τον Mozart, τον Schubert και τον Brahms. Αν κουβαλάς πιτσιρίκια μαζί σου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κατευθυνθείς προς το τεράστιο θεματικό Πάρκο Prater –βεβαιώσου ότι θα λειτουργεί καθώς κάποιες περιόδους το χειμώνα παραμένει κλειστό- που βρίσκεται στις όχθες του Δούναβη για την καθιερωμένη φωτογραφία μπροστά από τη Ρόδα της Βιέννης και για ατελείωτο παιχνίδι.

Για το τέλος αφήσαμε το γραφείο του Φρόυντ που όπως εύκολα καταλαβαίνεις έχει γίνει μουσείο με το περίφημο ντιβάνι του πατέρα της ψυχανάλυσης να κεντρίζει το ενδιαφέρον των χιλιάδων επισκεπτών που δέχεται ο χώρος.

Τι θα φάμε;

Εν αρχή ην το μοσχαρίσιο παναρισμένο σνίτσελ που αποτελεί άλλωστε και το εθνικό βιενέζικο φαγητό. Συνεχίζουμε το μενού μας με το παραδοσιακό Kasespätzle (πιάτο ζυμαρικών με βάση το αυγό που  σερβίρεται με τηγανισμένα κρεμμύδια και μαϊντανό), ενώ η επίσημη street food νοστιμιά της πόλης δεν είναι άλλη από το kasekrainer (μια βιενέζικη εκδοχή του χοτ ντογκ). Εξαιρετικό είναι και το αυστριακό gulasch που ακολουθεί πιστά τα χνάρια της διάσημης ουγγρικής συνταγής. Οι γλυκατζήδες της παρέας θα την περάσουν ζάχαρη με την περίφημη sacher torte (μια πεντανόστιμη εκδοχή τούρτας σοκολατίνας με μαρμελάδα) αλλά και με το στρούντελ μήλου. Κάνε χώρο στη βαλίτσα επίσης για να φέρεις όσες περισσότερες Mozart σοκολατίτσες μπορείς.

Πού θα μείνουμε;

Mια value for money επιλογή είναι το CozyNite Appartment πολύ κοντά στον κεντρικό σταθμό τρένου της Βιέννης σε μια ήσυχη γειτονιά κοντά στα περισσότερα αξιοθέατα, με το δίκλινο να κοστίζει 76€ τη βραδιά. Εξίσου οικονομική επιλογή το MW Appartments – που βρίσκεται στο 2ο διαμέρισμα της Βιέννης που έχει low budget καταλύματα αλλά σύνδεση με τον υπόγειο σιδηρόδρομο- με το δίκλινο να κοστίζει 58€ ανά διανυκτέρευση. Πιο premium επιλογή είναι το Parks 73 The Townhouse Hotel πολύ κοντά στο παλάτι Belvedere με το δίκλινο να κοστίζει 100€ τη βραδιά αλλά και το City Pension Stephansplatz που βρίσκεται δίπλα στην πλατεία του Αγίου Στεφάνου στο πιο κεντρικό σημείο της Βιέννης- όπου τα κόστη καταλυμάτων ξεφεύγουν- με το δίκλινο να κοστίζει 134€ ανά διανυκτέρευση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v