5 χωριά της Κεντρικής Ευρώπης βγαλμένα από τα παραμύθια

Από την Τσεχία στην Αλσατία, και από εκεί στην Αυστρία και το Βέλγιο, εξερευνούμε μερικά από τα πιο μαγικά χωριά της Κεντρικής Ευρώπης.

5 χωριά της Κεντρικής Ευρώπης βγαλμένα από τα παραμύθια

Χρωματιστά σπιτάκια, παραμυθένια κάστρα, μεσαιωνικά γεφύρια που στεφανώνουν κρυστάλλινα ποτάμια, βαρκάδες σε λίμνες με ακίνητα νερά. Σε όποιον σου πει ότι το ρομάντζο έχει πεθάνει, δειξ’ του σε παρακαλούμε αυτά τα ευρωπαϊκά χωριουδάκια –ή ακόμα καλύτερα, πήγαινέ τον εκεί.

Cesky Krumlov, Τσεχία

Αν έβαζες στοιχήματα πως θα ξεκινούσαμε από αυτό, συγχαρητήρια, κέρδισες. Το Τσέσκι Κρουμλόβ είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά όχι απλά της Ευρώπης, του κόσμου ολόκληρου. Βρίσκεται 160 χιλιόμετρα έξω από την Πράγα, και χτίστηκε τον 13ο αιώνα γύρω από ένα εντελώς παραμυθένιο κάστρο, με στοιχεία γοτθικά, μπαρόκ και αναγεννησιακά. Ο Μολδάβας (Vltava, αν προτιμάς την ορίτζιναλ ονομασία) το ποτάμι που διασχίζει και την Πράγα, αγκαλιάζει σε δυο μαιάνδρους το κουκλίστικο χωριό, κάνοντάς το να μοιάζει από ψηλά σαν νησάκι. Σκηνικό ιδανικότερο για πικνίκ από τις όχθες του την άνοιξη δεν θα βρεις.

Πώς θα πας εκεί: Με τη Lufthansa ως την Πράγα (από 164€ με επιστροφή, και μία στάση) και από την Πράγα με τραίνο σε δυόμιση ώρες (από 13€ έως 28€, αναλόγως θέσης).

Giethoorn, Ολλανδία

Διαβάζεται Γκίτχορν, αποκαλείται χαϊδευτικά και «Βενετία του Βορρά». Καθόλου άδικα: Χτισμένο πάνω σε 50 μικρά νησάκια που συνδέονται μεταξύ τους με περισσότερες από 150 γέφυρες, και με τους δυόμισι χιλιάδες περίπου κατοίκους του να χρησιμοποιούν κυρίως βάρκες για τις μετακινήσεις τους, το Giethoorn είναι μια απόλυτα υδάτινη πολιτεία, ό,τι πρέπει για ρομαντικά ταξιδάκια με το έτερον ήμισυ. Οι βαρκάδες ξεκινούν από το κέντρο του οικισμού και μέσα σε μια ώρα, κάνουν ένα πλήρες tour της περιοχής και της λίμνης Bovenwijde. Εδώ θα ενθουσιαστούν οι φίλοι των watersports, καθώς υπάρχουν πολλά σημεία κατάλληλα για κανό, καγιάκ και SUP –ναι, κάνει κρύο τώρα, σημείωσέ το όμως για την άνοιξη. Στα αξιοθέατα συγκαταλέγεται το μικρό αλλά σούπερ ενδιαφέρον μουσείο De Oude Aarde με τα απολιθώματα και τους θησαυρούς της μητέρας φύσης.

Πώς θα πας εκεί: Με την Transavia απευθείας στο Άμστερνταμ (από 174€ πήγαινε-έλα) και από εκεί νοικιάζοντας αυτοκίνητο και οδηγώντας για μιάμιση ώρα. Εναλλακτικά, θα πάρεις το τραίνο που θα σε φέρει στο Γκίτχορν σε τρεισήμιση ώρες (από 21€ για την one way διαδρομή).

Hallstatt, Αυστρία

Χωριό-μπιζουδάκι, σπίτι χιλίων περίπου υπερτυχερών κατοίκων, το Hallstatt είναι χτισμένο στην όχθη της λίμνης Hallstattersee, φωλιασμένο ανάμεσα στις επιβλητικές βουνοπλαγιές της Αυστρίας. Τα αλατωρυχεία του, που είναι σήμερα επισκέψιμα με το τελεφερίκ, ήταν τα πρώτα που λειτούργησαν στην Ευρώπη.

Πώς θα πας εκεί: Με τη Ryanair απευθείας στη Βιέννη (από 79€ μετ’ επιστροφής) και από εκεί με τραίνο σε τρεις περίπου ώρες (από 60€ το one way).

Dinant, Βέλγιο

Στη γαλλόφωνη, Βαλλωνική περιοχή του Βελγίου, χτισμένη στον «γκρεμό» μπροστά στις όχθες του Ποταμού Meuse, η Ντινάν είναι ένα μεσαιωνικό χάρμα οφθαλμών, με τα πολύχρωμα σπιτάκια της παραταγμένα κάτω από το εντυπωσιακό κάστρο, από το οποίο η θέα προς το ποτάμι και τη γέφυρα Σαρλ Ντε Γκολ είναι μοναδική. Η Νότρ Νταμ της Ντινάν εντυπωσιάζει με την γοτθική γοητεία της και το… αχλαδόσχημο καμπαναριό της, ενώ η πόλη φημίζεται και για δύο ακόμα κληροδοτήματα στην ανθρωπότητα: Την μπύρα Leffe (στο σχετικό μουσείο θα μάθεις όσα δεν υποψιαζόσουν ότι πάντα ήθελες να ξέρεις για την ιστορία και την διαδικασία παρασκευής της) και το σαξόφωνο, που εφευρέθηκε εδώ. Οι βαρκάδες στο ποτάμι είναι απόλαυση, ενώ λίγα χιλιόμετρα από εδώ θα βρεις το Κάστρο του Freyr, που θυμίζει κάτι από Βερσαλλίες.

Πώς θα πας εκεί: Με τη Ryanair απευθείας στις Βρυξέλλες (από 86€ πήγαινε-έλα) και από εκεί με τραίνο σε μιάμιση ώρα (από 9€ έως 13€, αναλόγως θέσης).

Eguisheim, Γαλλία

Γλυκύτατο, πολύχρωμο και σχεδόν μονίμως λουλουδιασμένο, το Εγκισάιμ (με την περίεργη, κατά πάσα πιθανότητα γερμανογενή ορθογραφία του) το έχεις δει σίγουρα να πρωταγωνιστεί σε εκατοντάδες φωτογραφίες στα social media. Βρίσκεται στην ξακουστή για τους αμπελώνες της Αλσατία, και είναι γνωστό αφενός για το φανταστικό κρασί του και αφετέρου για τα ερείπια των τριών κάστρων του, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καταστράφηκε κατά τη διάρκεια πολέμου το 1466. Τη φωτογένειά του την οφείλει εν πολλοίς στις εντελώς παραμυθένιες στέγες των σπιτιών του, αλλά και στα φωτεινά χρώματα με τα οποία είναι βαμμένα σχεδόν όλα του τα κτίρια.

Πώς θα πας εκεί: Με την easyjet στη Βασιλεία της Ελβετίας (από 86€ πήγαινε-έλα, απευθείας). Από εκεί θα πάρεις το τραίνο για την Κολμάρ της Γαλλίας (45 λεπτά, από 30€ ως 55€ one way ανάλογα τη θέση και το δρομολόγιο). Και από την Κολμάρ θα πάρεις λεωφορείο που θα σε φέρει στο Εγκισάιμ σε 10 λεπτά (3€ εισιτήριο).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v