Βόλτες και μουσεία στο Λονδίνο

Λονδίνο θα πει, εντυπωσιακά μουσεία, υπέροχα αξιοθέατα και αξέχαστες βόλτες στο χιλιοφωτογραφημένο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας.

Βόλτες και μουσεία στο Λονδίνο

Κάθε φορά που βλέπουμε το επεισόδιο που τα Φιλαράκια πηγαίνουν στο Λονδίνο για τον γάμο του Ρος με την Έμιλι γινόμαστε λίγο Τζόι και ουρλιάζουμε μπροστά στην οθόνη London babyyy συμμεριζόμενοι τη χαρά του αγαπημένου μας χαρακτήρα. Βλέπεις κάθε φορά στο Λονδίνο μοιάζει με εκείνη την πρώτη φορά που προσπαθούσες να επαναφέρεις το σαγόνι σου στην κανονική του θέση, αφού το sightseeing στη βρετανική πρωτεύουσα είναι επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ. Ξεδιαλέξαμε τις λονδρέζικες βόλτες που επιβάλλεται να κάνεις και τα μουσεία που πρέπει να επισκεφτείς στη Λονδινάρα τικάροντας μπόλικα κουτάκια στη bucket list σου.

Εν αρχή ην τα μουσεία

Το Βρετανικό μουσείο είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως αφού συγκεντρώνει κάποια από τα πλέον συγκλονιστικά δημιουργήματα της ανθρωπότητας. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν φυσικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η Στήλη της Ροζέτα η οποία βρέθηκε στην Αίγυπτο το 1799 -κι αν δεν είχε βρεθεί, δεν θα μπορούσαμε μέχρι σήμερα να διαβάσουμε τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά- και μια τιτανομέγιστη προτομή 7,5 τόνων του  Ραμσή του Β, η οποία βρέθηκε στη Θήβα της Αιγύπτου και χρονολογείται γύρω στο 1200 π.Χ. Εξίσου εντυπωσιακοί είναι ο βρετανικός θησαυρός του πλοίου Sutton Hoo και το μνημείο των Νηρηίδων από την Ξάνθο της σημερινής Τουρκίας.

Άλλο ένα λονδρέζικο μουσείο που αξίζει να επισκεφθείς είναι το Victoria and Albert Museum που κρατά τον τίτλο του μεγαλύτερου μουσείου διακοσμητικών τεχνών στον κόσμο. Με περισσότερες από 140 αίθουσες παρουσιάζει σπουδαία εκθέματα από όλους σχεδόν τους τομείς των εφαρμοσμένων τεχνών. Επόμενη στάση η Εθνική Πινακοθήκη η οποία έχει σπουδαία στολίδια στους τοίχους της με κάποια από τα σημαντικότερα έργα των Βαν Γκογκ, Μονέ, Σεζάν, Μποτιτσέλι και Ρενουάρ.

Η Τate Modern από την άλλη θεωρείται δικαίως από τους ναούς της σύγχρονης τέχνης του πλανήτη αφού στους επτά ορόφους της μπορείς να θαυμάσεις υπέροχα εκθέματα. Οι συλλογές εναλλάσσονται τακτικά και κρύβουν εκπλήξεις για τους λάτρεις της σύγχρονης τέχνης.

Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων της Madame Tussauds θα κάνει τη celebrity καρδούλα σου να σκιρτήσει από χαρά, αφού θα σου δώσει την ευκαιρία να φωτογραφηθείς δίπλα σε αγαπημένους stars. Από τη Βασίλισσα Ελισάβετ, μέχρι τη Beyoncé, τον Yoda και τον Γιουσέιν Μπολτ άπειροι διάσημοι θα «ζωντανέψουν» μπροστά σου γεμίζοντας τη μνήμη του κινητού σου με yolo φωτογραφίες.  

Αν τώρα είσαι του θεάτρου πρέπει να σημειώσεις στο λονδρέζικο καλεντάρι σου το Shakespeare’ s Globe στο οποίο ο θείος Σαίξπηρ ανέβαζε τις παραστάσεις του που έμελλε να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας του σύγχρονου θεάτρου. Στο Globe πραγματοποιούνται καθημερινά συναντήσεις ενώ συχνά ανεβαίνουν και παραστάσεις. Αν πάλι είσαι λάτρης του μυστηρίου και των ανεξιχνίαστων υποθέσεων, πρέπει να περάσεις μια βόλτα από το διάσημο νο 221b της Baker St. για να διαβείς την πόρτα του μουσείου του Sherlock Holmes. Oι ξεναγοί με τις βικτωριανές στολές θα απαντήσουν πρόθυμα σε κάθε σου ερώτηση για τον Sherlock και τον πιστό του φίλο Dr. Watson. Tελευταία καλλιτεχνική στάση το Μουσείο Καρόλου Ντίκενς στο Bloomsbury για μια περιήγηση στην οικία του σπουδαίου συγγραφέα, ο οποίος έζησε για αρκετά χρόνια εκεί, γράφοντας παράλληλα τον Όλιβερ Τουίστ. 

Πού θα βολτάρουμε;

Παιδιά από δω ο Τάμεσης, Τάμεση από δω τα παιδιά

Ξεκινάμε με τα βασικά, κλασικά λονδρέζικα εικονογραφημένα που δεν γίνεται να λείψουν από το ταξίδι σου στο Λονδίνο. Μιλάμε φυσικά για ατελείωτες βόλτες στις όχθες του Τάμεση εκεί που το Big Ben, το Αββαείο του Westminster, ο Καθεδρικός Ναός του St. Paul και το παλάτι του Μπάκιγχαμ συναποτελούν την απόλυτη sightseeing τετράδα της βρετανικής πρωτεύουσας.

Στο Picadilly Circus θα ξαναβρεθούμε για να πάρουμε μια γερή δόση ομορφιάς που θέλεις δεν θέλεις θα φέρει στο νου την νεοϋορκέζικη Times Square.  

Από το Covent Garden στο Νοtting Hill

Στις ανατολικές παρυφές του West End ξεδιπλώνεται ίσως η πιο όμορφη γειτονιά του Λονδίνου, που δεν είναι άλλη από το Covent Garden. Όσο κι αν έχει τουριστικοποιηθεί τα τελευταία χρόνια η σκεπαστή αγορά που έχει μάλλον το ρεκόρ ταγκαρισμάτων στα social media, εμείς συνεχίζουμε να την λατρεύουμε και να την περπατάμε σαν άλλοι σταρ του σινεμά.

Μια που μιλήσαμε για σταρ του σινεμά, έλα μαζί μας και μέχρι το Νotting Hill που ομορφαίνει το Δυτικό Λονδίνο με τα κουκλίστικα μικρό-σπιτάκια του. Μια βόλτα στην υπαίθρια αγορά του Portobello, θα διώξει μακριά κάθε σου έγνοια ενώ η στάση στο βιβλιοπωλείο της ομώνυμης ταινίας με τον Χιου Γκραντ και την Τζούλια Ρόμπερτς κρίνεται επίσης επιβεβλημένη.

Το West End κερνά τέχνη κι εμείς την αγοράζουμε

Από τη μία η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου κι από την άλλη τα εντυπωσιακά θέατρα της περιοχής μετατρέπουν το West End σε μια καλλιτεχνική μητρόπολη, που όμοιά της δύσκολα θα βρεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα εισιτήρια είναι αρκούντως τσιμπημένα κι αν θες να δεις μια παράσταση πρέπει να κάνεις τα κουμάντα σου πολύ καιρό πριν, γιατί αν το αφήσεις τελευταία στιγμή μαζί με το τικέτο, θα δώσεις και το νεφρί σου.

Στο Borough αδερφές μου στο Borough

Πάμε τώρα σε μια άλλη υπαίθρια σκεπαστή αγορά που μετρά χίλια και βάλε χρόνια ζωής, αφού ξεκίνησε να λειτουργεί το 1014. Αν ανήκεις στην καλοφαγάδικη κατηγορία των food lovers τότε εδώ θα περάσεις αρκετές ώρες τσιμπολογώντας street food νοστιμιές από το πάνω ράφι. Σε απόσταση αναπνοής η αγορά της Maltby Street που είναι ταμάμ για γκουρμέ μπεργκεράκια και σφηνάκια τζιν.

Πάρε μια μυρωδιά κι από Brick Lane

Mια μυρωδιά γεμάτη μπαχάρια, κάρι και άλλους γευστικούς θησαυρούς από την Ινδία μέχρι κάθε άλλη γωνιά της Ασίας σε μια απενοχοποιημένη γειτονιά που αγαπάει πολύ την street art και δεν φοβάται να μας το ζωγραφίσει για να το καταλάβουμε.

Camden Town baby

Πάμε λίγο πιο βόρεια τώρα για να βρούμε το Camden Town και το λατρεμένο κανάλι του, που πλέον δεν λείπει από καμία αναφορά στα best of του Λονδίνου και πολύ καλά κάνει. Οι παρακανάλιες βόλτες στις όχθες του τα vintage μαγαζάκια του Stables Market κι οι μπύρες που ρέουν άφθονες είναι πολύ καλοί λόγοι για να γίνουμε Καμπντενίσιοι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v