Γιατί κάνει καλό να δίνεις αίμα;

Μην το σκέφτεσαι πολύ. Η αιμοδοσία είναι η ύψιστη πράξη αλληλεγγύης και δεν ωφελεί μόνο τους γύρω σου, αλλά και εσένα. Δες γιατί (σου) κάνει καλό.

Γιατί κάνει καλό να δίνεις αίμα;

Η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης προς τον συνάνθρωπο αφού το αίμα είναι βασικό συστατικό του οργανισμού και δεν υπάρχει υποκατάστατο.

Εκτός από τον λήπτη όμως, παρέχει σημαντικά οφέλη και για τον δότη, πέρα από τη χαρά της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο που πηγάζει από το γεγονός πως με μια αιμοδοσία μπορείς να σώσεις έως και τρεις συνανθρώπους σου.

Ποια είναι αυτά;

Θα κάνεις ένα (δωρεάν) μίνι τσεκ-απ

Πριν δώσεις αίμα, θα πρέπει πρώτα να περάσεις από έναν μίνι ιατρικό έλεγχο που θα μετρήσει τον σφυγμό, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης.

Αφού συλλεχθεί το αίμα, αποστέλλεται σε εργαστήριο όπου θα υποβληθεί σε εξετάσεις για τουλάχιστον εννέα διαφορετικές μολυσματικές ασθένειες, όπως ο HIV και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Εάν κάτι εμφανιστεί θετικό, θα ειδοποιηθείς αμέσως.

Οι σωματικές εξετάσεις και οι εξετάσεις αίματος δεν είναι φυσικά λόγος για να μην πας στον γιατρό σου, αλλά είναι καλές για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Θα ενισχύσεις την καρδιακή σου υγεία

«Εάν το αίμα έχει υψηλό ιξώδες ή αντίσταση στη ροή, θα ρέει σαν μελάσα», αναφέρει ο Phillip DeChristopher, MD, διευθυντής της τράπεζας αίματος του συστήματος υγείας του Πανεπιστημίου Loyola. Ωστόσο, εάν δίνεις αίμα, αυτό γίνεται λιγότερο παχύρρευστο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ευκολότερη ροή.

Επιπλέον, ένα άτομο που δίνει αίμα μπορεί να έχει χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου λόγω της ευκολότερης ροής του αίματος και της μείωσης του προφίλ των λιπιδίων. Με την πάροδο του χρόνου, οι επαναλαμβανόμενες αιμοδοσίες μπορεί να βοηθήσουν τη ροή του αίματος με τρόπο που είναι λιγότερο επιβλαβής για το εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων οδηγώντας σε χαμηλότερο κίνδυνο αρτηριακής απόφραξης.

Θα ελέγχεις καλύτερα τα επίπεδα σιδήρου

Οι ενήλικες έχουν συνήθως περίπου 3 έως 4 γραμμάρια σιδήρου στο σώμα τους, κυρίως στα ερυθρά αιμοσφαίρια αλλά και στο μυελό των οστών. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη, και τη μεταφορά οξυγόνου σε διάφορα μέρη του σώματος. Αλλά το να έχεις πολύ λίγο ή πολύ σίδηρο στο αίμα μπορεί να είναι επιβλαβές.

Αν δίνεις αίμα συχνά, μειώνεις την ποσότητα σιδήρου στο σώμα, κάτι το οποίο σε ωφελεί, αρκεί να φυσικά να μην πέσει πολύ χαμηλά.

Μπορεί επίσης να έχεις επιπλέον όφελος για την υγεία της καρδιάς από τη μείωση των επιπέδων σιδήρου μετά από αιμοδοσία. Σύμφωνα με μελέτες, τα μειωμένα επίπεδα σιδήρου έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Όταν δίνεις μια μονάδα αίματος, χάνεις περίπου το ένα τέταρτο του γραμμαρίου σιδήρου, το οποίο αναπληρώνεται από το φαγητό που καταναλώνεις τις προσεχείς εβδομάδες.

Θα μειώσεις κάποιες χημικές ουσίες στο αίμα

Το σώμα μπορεί να αποτοξινωθεί φυσικά (π.χ. με τη βοήθεια του συκωτιού), αλλά η αιμοδοσία μπορεί να ενισχύσει την αποτοξίνωση. Για παράδειγμα, οι δωρεές αίματος (και πλάσματος) έχουν αποδειχθεί ότι έχουν επίδραση στα επίπεδα των υπερφθοριωμένων και πολυφθοριωμένεων αλκυλιωμένων ουσιών (PFAS).

Τα PFAS είναι χημικές ενώσεις που βρίσκονται σε καταναλωτικά και βιομηχανικά προϊόντα, χρειάζονται πολύ χρόνο για να διασπαστούν και μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά προβλημάτων, όπως αναπαραγωγικά προβλήματα, μειωμένη ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, αναπτυξιακές καθυστερήσεις και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και παχυσαρκίας.

Με πληροφορίες από Health.com

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v