Οι πιο θρεπτικές τροφές του χειμώνα

Ο χειμώνας θέλει την κατάλληλη διατροφή για να αντέξουμε τα κρύα (και τις αρρώστιες). Ποιες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν;

Οι πιο θρεπτικές τροφές του χειμώνα

Τα πρώτα κρύα ήρθαν και ο χειμώνας δείχνει τα δοντάκια του. Η διατροφή αυτήν την περίοδο παίζει σημαντικό ρόλο τόσο από πλευράς «ζεστασιάς», όσο και υγείας.

Τι μπορούμε λοιπόν να καταναλώσουμε για να κρατήσουμε τον οργανισμό μας σε εγρήγορση και ενισχυμένο με όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και λοιπά θρεπτικά συστατικά;

Σούπα μου’πες!

Υπάρχει κάτι καλύτερο από μια θρεπτική και υγιεινή σούπα για τις κρύες νύχτες του χειμώνα; Οι σούπες είναι απόλυτα συνδεδεμένες με την εποχή και μπορούν να καταναλωθούν ζεστές ακόμα και κρύες ως ένα ελαφρύ πρώτο πιάτο ή ακόμα και ως κυρίως γεύμα.

Η κοτόσουπα για παράδειγμα, είναι ένα κλασικό γιατροσόφι για την τόνωση του ανοσοποιητικού. Ο ζωμός της είναι ιδιαίτερα ευεργετικός και θρεπτικός, ενώ παράλληλα βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Μια σούπα με γλυκοπατάτα πάλι, με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β6 και επίσης περιέχει μαγνήσιο και βιταμίνη C.

Αν προσθέσεις και σπανάκι, το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, θα την ενισχύσεις με πολλά αντιοξειδωτικά και β-καροτίνη που αναβαθμίζουν τη δυνατότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά λοιμώξεις.

Δες εδώ μια συνταγή για σούπα πατάτας με πράσο και σπανάκι και εδώ για μια σούπερ εξωτική κοτόσουπα. 

Μη ξεχνάς τον τραχανά

Ο τραχανάς ταιριάζει επίσης στον χειμώνα και περιέχει φυτικές ίνες, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, υδατάνθρακες, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε φώσφορο προστατεύει τον οργανισμό από την οστεοπόρωση, ενώ η καροτονοειδής λουτεΐνη που περιέχει βοηθά στην καλή υγεία του δέρματος, των ματιών και της καρδιάς. Η παρουσία του γάλακτος στη συνταγή του τραχανά αυξάνει την παρουσία πρωτεΐνης και ασβεστίου, για αυτό αποτελεί κατάλληλη και θρεπτική τροφή για παιδιά.

Δες εδώ μια συνταγή για να τον φτιάξεις λίγο διαφορετικά, προσθέτοντας το επίσης θρεπτικό για την στομαχική υγεία κεφίρ. 

Η Φρουτοπία του χειμώνα

Τα λαχταριστά φρούτα και λαχανικά του καλοκαιριού δίνουν τη θέση τους στους… χειμερινούς τους συγγενείς, οι οποίοι είναι εξίσου θρεπτικοί και νόστιμοι. Το ρόδι, ας πούμε, πέρα από σύμβολο τύχης είναι πλούσιο σε βιταμίνες (K. C, E, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, B6), μέταλλα (χαλκό, κάλιο, μαγγάνιο), φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ οι πατάτες περιέχουν βιταμίνες C και Β6, που είναι απαραίτητες για γερό ανοσοποιητικό, και φολικό οξύ.

Εξαιρετική επιλογή για όσους γυμνάζονται αλλά και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά τους, το παντζάρι βοηθάει στην επέκταση των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος και είναι γεμάτο με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, μαγγάνιο, χαλκό, μαγνήσιο και κάλιο.

Ο λωτός περιέχει β-καροτένιο, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη και κρυπτοξανθίνη, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, που είναι υπεύθυνες για μεγάλο αριθμό ασθενειών.

Η κολοκύθα, περιέχει μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, τις οποίες προσλαμβάνουμε είτε τρώγοντας την κολοκύθα, είτε τους σπόρους της, που περιέχουν επίσης καλά για την υγεία μας λιπαρά, με αποτέλεσμα να είναι από τους καλύτερους συμμάχους της καρδιάς μας.

Τέλος, τα αγαπημένα μας χειμερινά εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι, γκρέιπφρουτ, λάιμ), πέρα από το να έχουν υπέροχη γεύση αποτελούν σημαντικό «σύμμαχο» της υγείας μας, καθώς περιέχουν ορισμένες ενώσεις που ονομάζονται φλαβονοειδή, οι οποίες έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, αλλά και φυλλικό οξύ και κάλιο.

Σαλάτες και χυμοί

Όλα τα παραπάνω φρούτα και λαχανικά, γίνονται υπέροχες και θρεπτικές σαλάτες. Τα πορτοκάλια, για παράδειγμα, ταιριάζουν υπέροχα σε πράσινες σαλάτες με όσπρια, ιδιαίτερα με ρεβίθια και φακές, ενώ η πατζαροσαλάτα σίγουρα θα γίνει ο νέος χειμερινός σου φίλος. 

Σου αρέσουν οι χυμοί; Ακόμα καλύτερα. Οι παρακάτω χυμοί – smoothies φρούτων και λαχανικών γίνονται εύκολα και γρήγορα, αρκεί να έχεις ένα μπλέντερ.

Χυμός με καρότο, μήλο, σέλερι, σπανάκι, τζίντζερ: 1 μήλο καθαρισμένο, 2 μεσαία καρότα καθαρισμένα, 1 κοτσάνι σέλερι,1 φλ. σπανάκι, 1 πρέζα ξύσμα τζίντζερ, λίγο δυόσμο, ½-1 φλιτζάνι νερό (αναλόγως από το πόσο αραιό το θέλουμε)

Χυμός με πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ: 1 πορτοκάλι, καθαρισμένο, ½  γκρέιπφρουτ, καθαρισμένο, 1 στυμμένο πορτοκάλι, χυμό από ½ λάιμ

Χυμός με καρότο, ντομάτα και σπανάκι: 2 ντομάτες, 2-3 κοτσάνια σέλερυ, μαζί με τα φύλλα, 2 μέτρια καρότα, 1 φλιτζάνι baby σπανάκι, ½  κόκκινη πιπεριά, 1 κουτ. σούπας κολίανδρο, 3-4 σταγόνες ταμπάσκο για τη γεύση (προαιρετικά)

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v