Γιατί τα πορτοκάλια είναι τα καλύτερα φρούτα

Αποκαθιστούμε την αλήθεια για το αδικημένο πορτοκάλι, συγκεντρώνοντας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι είναι ένας διατροφικός θησαυρός.

Γιατί τα πορτοκάλια είναι τα καλύτερα φρούτα

Θα ακούσεις κόσμο να λέει ότι είναι αδιάφορο, ότι δεν συγκρίνεται με τα φρούτα του καλοκαιριού, ότι αξίζει μόνο για να το πίνεις, όχι για να το τρως. Κι όμως, το πορτοκάλι, ο βασιλιάς χειμερινών τε και αδικημένων φρούτων, εκτός του ότι έχει ωραιότατη γεύση, και τσαχπινιά που απογειώνει κάθε συνταγή στην οποία προστίθεται, είναι και ένας σωστός διατροφικός θησαυρός, ιδανικός για να καταπολεμήσεις τα κρυολογήματα του χειμώνα, να δυναμώσεις το ανοσοποιητικό και να κάνεις και το δέρμα σου να δείχνει δέκα χρόνια νεότερο. Αν δεν πιστεύεις εμάς, έχουμε και επιστημονικά στοιχεία από το Iatronet.gr

Πρώτα οι αριθμοί

Ένα μεσαίου μεγέθους πορτοκάλι έχει 60 θερμίδες, καθόλου λίπος ή νάτριο, 3 γρ. φυτικών ινών, 12 γρ. ζάχαρη, 1 γρ. πρωτεΐνης, 14 μικρογραμμάρια βιταμίνης Α, 70 mg βιταμίνης C, 6% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας ασβεστίου, 237 mg καλίου και 15,4 γρ. υδατάνθρακες

Τι κάνει η βιταμίνη C;

Αυτά τα 70 mg βιταμίνης C που παίρνεις με κάθε πορτοκάλι που τρως, φροντίζουν για ένα σωρό πράγματα:

- Σχηματίζουν αιμοφόρα αγγεία, μυς, χόνδρο και κολλαγόνο στα οστά:.
- Καταπολεμούν τη φλεγμονή και μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα καταστάσεων όπως το άσθμα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
- Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για προστασία από ιούς και μικρόβια.
- Βελτιώνουν την απορρόφηση του σιδήρου και καταπολεμούν την αναιμία.
- Επιβραδύνουν την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης.
- Μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες.

Τα οφέλη των πορτοκαλιών όμως δεν σταματούν εκεί

Αντιφλεγμονώδεις ουσίες

Όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα αισθάνεται ότι δεχόμαστε επίθεση, ανταποκρίνεται με το να αυξάνει τη φλεγμονή στο σώμα. Αυτό μπορεί να είναι μια φυσική άμυνα του οργανισμού, αλλά σε μακροχρόνιες περιπτώσεις συμβάλλει στην ανάπτυξη κάθε λογής σοβαρής πάθησης - από διαβήτη μέχρι καρκίνο. Τα πορτοκάλια περιέχουν ουσίες που καταπολεμούν τη φλεγμονή.

Φυτικές ίνες

Τα 3 γραμμάρια φυτικών ινών σε ένα πορτοκάλι βοηθούν να διατηρηθεί ο μεταβολισμός σου σε υγιή επίπεδα, ενώ κρατούν χαμηλά τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας απορροφά τη ζάχαρη, κάτι που είναι μεγάλο πλεονέκτημα ιδίως για τους πάσχοντες από διαβήτη.

Ασβέστιο

Τα πορτοκάλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό, το οποίο διατηρεί τα οστά, τα όργανα και τους μυς δυνατά. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την πήξη του αίματος, τη σύσπαση των μυών, τη διατήρηση της λειτουργίας της καρδιάς, αλλά και της λειτουργικότητας της κυτταρικής μεμβράνης.

Φολικό οξύ

Τα πορτοκάλια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρεις με φυσικό τρόπο μεγάλη δόση φολικού οξέος, το οποίο το σώμα χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει DNA. Το φολικό οξύ βοηθά στην πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών, συνεπώς είναι μια ιδιαίτερα σημαντική βιταμίνη για τις εγκύους.

Κάλιο

Αυτό το θρεπτικό συστατικό που βρίσκουμε σε πολύ καλές ποσότητες στα πορτοκάλια μειώνει την αρτηριακή πίεση. Το κάλιο είναι ένα πολύ σημαντικό μέταλλο, απαραίτητο για την σωστή λειτουργία των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων του σώματος. Το κάλιο, μαζί με το νάτριο, αποτελούν τους βασικούς ηλεκτρολύτες που ρυθμίζουν την κατανομή των υγρών του σώματος, επηρεάζουν το pH και συμβάλλουν στην διέγερση των νεύρων και των μυών.

Πηκτίνη

Το πορτοκάλι είναι πλούσια πηγή πηκτίνης, μιας διαλυτής φυτικής ίνας με εξέχουσες ιδιότητες στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Όπως αναφέρει στο Iatronet.gr ο κλινικός διαιτολόγος Κωνσταντίνος Ξένος, μελέτες που δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς σε κορυφαίες επιστημονικές εφημερίδες, έδειξαν πως η αυξημένη κατανάλωση πηκτίνης από εσπεριδοειδή, συμβάλλει στη μείωση της «θηρογόνου» LDL-χοληστερόλης, τροποποιώντας έτσι θετικά τον αθηρωματικό δείκτη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v