Τέλειες μονοήμερες για να πάρεις τα βουνά

Στον Ελικώνα, τον Κιθαιρώνα και τη Ζήρεια, περπατάμε μέσα σε δάση και πλάι σε ρεματιές, εξερευνούμε χωριά σταματημένα στον χρόνο, και τρώμε κοψίδια πλάι σε αναμμένα τζάκια.

Τέλειες μονοήμερες για να πάρεις τα βουνά

Η πεμπτουσία κάθε χειμωνιάτικης μονοήμερης βρίσκεται σε ένα ορεινό φυσικό τοπίο για να περπατήσεις, κι ένα ταβερνάκι –ιδανικά με αναμμένο τζάκι– για να αναπληρώσεις τις θερμίδες που έκαψες. Θα λέγαμε κι έναν ωραίο ξενώνα για να μείνεις, αλλά επειδή το ταμείο είναι συνήθως μείον μετά τις γιορτές, θα περιοριστούμε αυτή την φορά σε προορισμούς που γίνονται άνετα και μονοήμερη. Γιατί η φτώχεια θέλει καλοπέραση, και ο Ιανουάριος βουνό, σύμφωνα με μια παλιά παροιμία που μόλις εφηύραμε.

Στο Ρέμα των Μύλων

Λίγο παραπάνω από μιάμιση ώρα από την Αθήνα, ή 151 χιλιόμετρα αν προτιμάς, το Ρέμα των Μύλων είναι η άγνωστη πλευρά της Ορεινής Κορινθίας. Σκαρφαλωμένο σε μια από τις πλαγιές της Ζήρειας, δίπλα στο χωριό που λέγεται Ευρωστίνα ή Ζάχολη, είναι ένα φανταστικό μέρος για πεζοπορία σε απόλυτα βατά μονοπάτια (κατάλληλα ακόμα και για πιτσιρίκια) πλάι σε μικρά καταρρακτάκια, τρεχούμενα νερά και λίμνες στις οποίες κολυμπούν αμέριμνες πάπιες.

Στην επιστροφή, θα πιάσεις οπωσδήποτε τραπέζι πλάι στο αναμμένο τζάκι στο Αρχοντικό της Ζάχολης, για ονειρεμένο κοντοσούβλι, αγριογούρουνο στιφάδο να γλείφεις τα δάχτυλά σου, αφράτο, σπιτικό μπιφτέκι, τζατζίκι όσο πρέπει φωτιά και τραγανές τηγανιτές πατάτες κομμένες στο χέρι. Με τα απαραίτητα κρασάκια (μην χάσεις το κόκκινο ημίγλυκο) ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 20-25€ το άτομο.

Διαβάστε περισσότερα - Μια τέλεια μονοήμερη στο Ρέμα των Μύλων 

@in2life_gr Μια έκπληξη σε περιμένει στην Ευρωστίνα της Ορεινής Κορινθίας #μονοημεροταξιδι #κορινθια #ρεματωνμυλων #ευρωστινα #ευρωστιναζαχολη #εκδρομές #ελληνικοτικτοκ #μπεςφοργιουγαμω #fyp #πεζοπορια #πελοποννησος ♬ Little Life - Cordelia

Στην Αρβανίτσα

Ακριβώς δύο ώρες από την Αθήνα, η Αρβανίτσα είναι ένα πεντάμορφο δάσος και χώρος αναψυχής, ψηλά στα χίλια μέτρα υψόμετρο πάνω στον Ελικώνα. Προσφέρεται ιδιαίτερα για πεζοπορίες σε μικρά και μεγαλύτερα μονοπάτια που διατρέχουν το υπέροχο, μυρωδάτο ελατοδάσος της, θα δεις όμως και πολλές οικογένειες να στήνουν απλώς πικνίκ και αθλοπαιδιές στο μεγάλο, καταπράσινο ξέφωτο στους πρόποδες του δάσους.

Ακριβώς δίπλα σε αυτό το ξέφωτο, με μαγευτική θέα στο απέραντο πράσινο που το αγκαλιάζει, το ομώνυμο café-εστιατόριο Αρβανίτσα σερβίρει σπιτικές νοστιμιές που περιλαμβάνουν μια άχαστη χορτόπιτα, έναν καταπληκτικό κόκορα κρασάτο με παραδοσιακές χυλοπίτες από το Κυριάκι, και ένα από τα καλύτερα αγριογούρουνα στιφάδο που έχεις δοκιμάσει. Αν δεν είσαι του μαγειρευτού, θα βρεις και τα απαραίτητα κοντοσούβλια-παϊδάκια-κοκορέτσια να τιμήσεις τις ρουμελιώτικες παραδόσεις όπως τους αρμόζει. Συνοδεύεις με κρασί και τοπικά τυριά που γίνονται ωραίο σαγανάκι, και υπολογίζεις γύρω στα 20€ το άτομο.

Διαβάστε περισσότερα - Η Αρβανίτσα είναι η τέλεια μονοήμερη για φαγητό και φύση 

Στα Βίλια

Το άλλο κοντινό στην Αθήνα βουνό, που αρκετός κόσμος μπερδεύει με τον Ελικώνα, είναι ο Κιθαιρώνας, επάνω στον οποίο είναι σκαρφαλωμένα σε υψόμετρο 600 μέτρων τα Βίλια. Μόλις μία ώρα μακριά από την Αθήνα, τα Βίλια είναι ένα γλυκύτατο χωριό με κόκκινες κεραμιδοσκεπές με πανοραμική θέα στο ορεινό τοπίο γύρω τους. Στα αξιοθέατά τους συγκαταλέγεται η εκκλησία της Μεταμόρφωσης που σχεδίασε ο αγαπημένος αρχιτέκτονας του μέσου Αθηναίου, ο Ερνέστος Τσίλλερ. Από τα Βίλια επίσης ξεκινούν καταπληκτικά πεζοπορικά μονοπάτια, σαν αυτό που ανηφορίζει προς το καταφύγιο του Κιθαιρώνα, είναι αρκετά βατό (βαθμός δυσκολίας 2/5) και έχει μήκος 6 χιλιόμετρα, που σημαίνει περί τις δυόμιση ώρες περπάτημα.

Σοβαρή περίπτωση υπάρχει τα Βίλια να τα έχεις ακουστά βασικά για τα κοψίδια τους, και συγκεκριμένα για το ταβερνάκι του Έλατου, στην κεντρική πλατεία του χωριού. Εδώ θα δοκιμάσεις, παρέα με τη μισή Αθήνα, ασυναγώνιστο κοκορέτσι, φανταστικά μπιφτέκια με πατάτες τηγανιτές, κοντοσούβλι προβατίνας και ζουμερά αρνίσια παϊδάκια στο όνομα των οποίων ορκίζονται οι κρεατοφάγοι της καρδιάς μας. Συνοδεύεις με τζατζίκι-φωτιά, τυρόψωμο, πατάτες τηγανιτές, και τους λοιπούς συνήθεις υπόπτους των ορεκτικών, και πληρώνεις γύρω στα 20€ το άτομο, με ωραιότατο δικό τους κρασί.

Διαβάστε περισσότερα - Μια τέλεια μονοήμερη στον Κιθαιρώνα 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v