Πώς νικιέται το χανγκόβερ;

Δεν είναι πολύ δύσκολο να μειώσεις το (κακό) χανγκόβερ. Δες ποιες «θεραπείες» μπορούν να σε βοηθήσουν.

Πώς νικιέται το χανγκόβερ;

Όλα τα ωραία τελειώνουν με πονοκέφαλο. Ας είναι, μια ζωή την έχουμε και τις γιορτές ενδέχεται να το τσούξουμε κατιτίς παραπάνω.

Τι μπορείς να κάνεις την επόμενη μέρα για να μην είσαι να σε κλαίνε και οι ρέγκες;

Φάε ένα καλό πρωινό

Η κατανάλωση ενός πλούσιου πρωινού είναι μια από τις πιο γνωστές θεραπείες για το χανγκόβερ και υπάρχει λόγος. Ένα καλό πρωινό μπορεί να σε βοηθήσει να κρατήσεις σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αν και τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα δεν είναι απαραίτητα η αιτία του χανγκόβερ, συχνά συνδέονται με αυτό. Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα θα μπορούσε επίσης να επιδεινώσει ορισμένα συμπτώματα που συνοδεύουν το χανγκόβερ όπως ναυτία, κόπωση και αδυναμία.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αλλάξει την ισορροπία των χημικών ουσιών στο αίμα σας και να προκαλέσει μεταβολική οξέωση, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυξημένη οξύτητα και σχετίζεται με συμπτώματα όπως ναυτία, έμετος και κόπωση. Εκτός από τη μείωση των συμπτωμάτων, η κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού μπορεί να προσφέρει σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα που συνήθως εξαντλούνται με την υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ.

Αν και οι μελέτες που αξιολογούν τις επιδράσεις συγκεκριμένων τροφών στα συμπτώματα του χανγκόβερ είναι περιορισμένες, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η L-κυστεΐνη - ένας τύπος αμινοξέος που βρίσκεται στα αυγά, το γιαούρτι και τη βρώμη - μπορεί να είναι ευεργετική.

Αντίστοιχα, η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε ψευδάργυρο - όπως ξηροί καρποί, σπόροι, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά ολικής αλέσεως - μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Δοκίμασε κάποιο συμπλήρωμα

Ορισμένα συμπληρώματα φαίνεται να βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, και μπορούν να γίνουν σύμμαχοι στο να ξυπνήσουμε και να είμαστε (κάπως) λειτουργικοί. Σε κάθε περίπτωση, ρώτα τη γνώμη του γιατρού σου πριν τα δοκιμάσεις.

N-acetylcysteine (NAC): Έχει πολλαπλά οφέλη για το σώμα, με κυριότερο την στήριξη της υγείας του ήπατος. Η N-acetylcysteine αυξάνει την παραγωγή της Γλουταθειόνης στο σώμα, μιας αντιοξειδωτικής ουσίας η οποία με τη σειρά της μειώνει την τοξικότητα από την Αιθανάλη, στην οποία οφείλονται αρκετά από τα συμπτώματα του χανγκόβερ.

Dihydromyricetin: Η Dihydromyricetin φαίνεται να βοηθά το συκώτι να μεταβολίσει το αλκοόλ γρηγορότερα και εμποδίζει το αλκοόλ από το να φτάσει στους υποδοχείς του GABA, μειώνοντας έτσι το αίσθημα του χανγκόβερ.

Βιταμίνες Β: Συμπληρώματα που περιέχουν τις βιταμίνες Β1, Β6 και Β12 μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του χανγκόβερ, μιας και οι συγκεκριμένες βιταμίνες είναι σημαντικές για τον μεταβολισμό. Η διουρητική δράση του αλκοόλ και οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα προκαλούν απώλεια νερού και βιταμινών, επομένως η λήψη των βιταμινών Β πριν από ένα βράδυ γεμάτο αλκοόλ αντισταθμίζει την απώλεια αυτών των βιταμινών.

Alpha Lipoic Acid (ALA): Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο βρίσκεται σε συγκεκριμένη συγκέντρωση στον οργανισμό και επίσης βοηθά στην παραγωγή Γλουταθειόνης, η οποία όπως αναφέραμε και πιο πάνω αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της τοξικότητας που προκαλείται από το αλκοόλ.

Μαγνήσιο και βιταμίνη C: Το Μαγνήσιο και η βιταμίνη C  ενισχύουν την δράση του ενζύμου αφυδρογονάση στο να διασπά το αλκοόλ και να το απομακρύνει από το σώμα.

Πάρε ένα παυσίπονο

Τα παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή, συμπεριλαμβανομένων των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων. Συγκεκριμένα, φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη χρησιμοποιούνται συχνά για τη μείωση των πονοκεφάλων και των μυϊκών πόνων.

Ωστόσο, θα πρέπει να αποφύγεις αυτά τα φάρμακα αν έχεις συμπτώματα όπως ναυτία ή πόνο στο στομάχι, επειδή πιθανώς να ερεθίσουν το πεπτικό σου σύστημα. Επιπλέον, αναλγητικά που περιέχουν ακεταμινοφαίνη, όπως το Tylenol, θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο ηπατικής βλάβης όταν συνδυάζονται με αλκοόλ.

Το καλύτερο γιατρικό

Η κατανάλωση μπόλικου νερού είναι από τις καλύτερες φυσικές λύσεις για να μετριάσεις το χανγκόβερ – πέρα από το να μην πιεις ένα σωρό ποτά προφανώς. Φρόντισε να πίνεις νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς για παραμείνεις ενυδατωμένος και να μην ξυπνήσεις νιώθοντας πως ο λαιμός σου μετατράπηκε σε έρημο.

Με πληροφορίες από Healthline, ez-lifestyle

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v