6 συμβουλές για να φτιάξεις τον ύπνο σου τη νέα χρονιά

Επειδή τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από τον ύπνο, ο σπουδαιότερος στόχος που θα βάλεις για το 2024 ας είναι αυτός: Να κοιμάσαι καλύτερα.

6 συμβουλές για να φτιάξεις τον ύπνο σου τη νέα χρονιά

Σημαντικότερος και από τις διατροφές και τα γυμναστήρια, και ναι, ακόμα και από το να κόψεις για άλλη μια χρονιά το κάπνισμα, ο ύπνος είναι το άλφα και το ωμέγα για την υγεία σου, ψυχική τε και σωματική, κι αυτοί είναι έξι τρόποι να τον βελτιώσεις ξεκινώντας από σήμερα. Γιατί αν είναι να βάλεις έναν μόνο στόχο αυτή την χρονιά, εμείς λέμε ότι πρέπει να είναι αυτός.

Ώρα για ύπνο

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να πηγαίνεις για ύπνο κάθε μέρα πάνω-κάτω την ίδια ώρα. Αν δεν έχεις συνηθίσει να το κάνεις αυτό, μια υπενθύμιση που θα χτυπάει κάθε βράδυ σταθερή ώρα στο κινητό σου μπορεί να βοηθήσει στην αρχή. Δεν έχει σημασία αν θα είναι στις 11 ή στη 1, το ζήτημα είναι να μην έχει σημαντικά σκαμπανεβάσματα από μέρα σε μέρα.

Το 8ωρο το επιούσιο…

…δεν είναι πανάκεια. Είναι ο μέσος όρος που χρειαζόμαστε οι άνθρωποι για να είμαστε λειτουργικοί, αλλά ο μέσος όρος είναι μια πολύ παρεξηγημένη έννοια, που δεν βρίσκει εφαρμογή σε όλους τους ανθρώπους. Μην αυτομαστιγώνεσαι αν εσύ χρειάζεσαι εννέα ώρες για να είσαι στα καλύτερά σου, και μην πιέζεσαι αν είσαι κομπλέ με επτά. Το ζητούμενο είναι να βρεις πόσες ώρες χρειάζεσαι, και να σου τις κάνεις δώρο. Όχι μια φορά στις τόσες, κάθε βράδυ.

Ο ύπνος δεν αναπληρώνεται

Μην ρυθμίζεις το ημερήσιο πρόγραμμά σου στη λογική «έξι ώρες το βράδυ και δύο το μεσημέρι ίσον οκτώ». Ο ύπνος, δυστυχώς, ούτε αναπληρώνεται ούτε αποθηκεύεται. Με αυτό δεν εννοούμε ότι αν λαχταράς μια μεσημεριανή σιέστα (και έχεις τη δυνατότητα να την απολαύσεις) θα πρέπει να την στερηθείς. Μην την υπολογίζεις, όμως, στις συνολικές ώρες ύπνου που χρειάζεσαι για να είσαι λειτουργικός/η, δεν λειτουργεί έτσι.

Άσε το κινητό απέξω

Απόφυγε να σκρολάρεις στο κρεβάτι πριν κοιμηθείς, γιατί το φως της οθόνης έχει την παρενέργεια να σε «ξυπνάει» με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερη ώρα για να σε πάρει ο ύπνος μετά. Προτίμησε λίγες σελίδες ενός βιβλίου, που δεν έχει τις ίδιες παρενέργειες –και μην αυταπατάσαι, δεν θα σου πάρει περισσότερο χρόνο, ούτε το σκρολάρισμα είναι το πεντάλεπτο που έχεις στο μυαλό σου κάθε φορά που ανοίγεις το κινητό.

Φτιάξε μια ρουτίνα ύπνου

Μπορεί να είναι ένα ζεστό ντους, ένα ποτήρι γάλα, μια κρέμα νυκτός, ένα skin routine, ή ό,τι τέλος πάντων σου αρέσει να κάνεις πριν κοιμηθείς. Αν το επαναλαμβάνεις σταθερά κάθε βράδυ για μια-δύο εβδομάδες θα στέλνει σήμα στον εγκέφαλό σου να ετοιμάζεται για ύπνο, και σταδιακά θα δεις ότι γίνεται πιο εύκολο να κοιμηθείς στην ώρα σου.

Χαμήλωσε τα φώτα

Αν δεν έχεις τέτοια δυνατότητα, μπορείς να ανάβεις μόνο το πορτατίφ στο υπνοδωμάτιο μια-δυο ώρες πριν τον ύπνο, έτσι ώστε αφενός να φτιάχνεις ατμόσφαιρα και αφετέρου να ξεγελάς τον εγκέφαλό σου να παράγει μελατονίνη, την γνωστή ορμόνη του ύπνου, προκειμένου να κοιμηθείς ευκολότερα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v