Eίναι το Maestro η ταινία της χρονιάς;

O Μπράντλεϊ Κούπερ σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε μια από τις πιο συγκλονιστικές ταινίες της δεκαετίας κι εμείς γράφουμε μια ωδή στο Maestro.

Eίναι το Maestro η ταινία της χρονιάς;

Πάει το 2023 να ‘ταν κι άλλο, αφού μας αποχαιρέτησε πριν λίγες ώρες και στη θέση του ήρθε το 2024 με την ελπίδα να μας φερθεί καλύτερα, προσφέροντας μας μια χρονιά που προσμέναμε καιρό. Οι σινεφίλ τώρα αφού τελείωσαν με τις κινηματογραφικές αψιμαχίες τους στις λίστες με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς –τσέκαρε και τη δική μας εδώ - ετοιμάζονται για νέους ταινιo-μαραθωνίους με αποκορύφωμα τα φετινά Όσκαρ. Εκεί ποντάρουμε τα υπάρχοντά μας θα κυριαρχήσει το Maestro του Μπράντλεϊ Κούπερ το οποίο είναι διαθέσιμο ήδη στο Netflix σκαρφαλώνοντας στην κορυφή των προτιμήσεων των συνδρομητών της streaming πλατφόρμας.

Αυτό φυσικά από μόνο του δεν λέει κάτι, αφού σε αντίστοιχη θέση έχουν βρεθεί μπόλικες χασμουρηματικές κι ανθυπομέτριες ταινίες ωστόσο το Maestro δικαίως καταλαμβάνει την πρωτιά, αφού πρόκειται για μια από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας κι αλήθεια λέμε.

Περίληψη

Η ταινία αποτελεί μια επιβλητική και ατρόμητη ερωτική ιστορία, εξιστορώντας το χρονικό μιας σχέσης ζωής ανάμεσα στο πολιτισμικό είδωλο Λέοναρντ Μπέρνσταϊν (Μπράντλεϊ Κούπερ) και την Φελίσια Μοντεαλέγκρε (Κάρεϊ Μάλιγκαν). Ένα γράμμα αγάπης στη ζωή και την τέχνη, μία συναισθηματικά επική απεικόνιση της οικογένειας και της αγάπης.

Mπράντλεϊ εσύ σούπερ σταρ

Ο Μπράντλεϊ Κούπερ είχε δείξει τις οσκαρικές του βλέψεις από το σκηνοθετικό του ντεμπούτο όταν η κινηματογραφική του σύμπραξη με την Lady Gaga στο A Star is Born είχε συγκεντρώσει 8 υποψηφιότητες στα Όσκαρ του 2019 (ανάμεσα τους κι αυτή της καλύτερης ταινίας). Mάλιστα η ταινία κέρδισε όπως αναμενόταν το Όσκαρ τραγουδιού εν μέσω καθολικής αποδοχής εκείνη τη χρονιά. Λίγοι ωστόσο περίμεναν ότι ο Μπράντλεϊ θα ξεπερνούσε κατά πολύ τον ήδη ψηλό πήχη που έβαλε με το ντεμπούτο του, αφού το Maestro μόνο ως χάρμα οφθαλμών μπορεί να εκληφθεί, συγκαταλέγοντας πλέον τον σκηνοθέτη του στους σημαντικότερους κινηματογραφικούς δημιουργούς της εποχής  μας.

Σαν τα Biopics δεν έχει

Ο Κούπερ ασχολήθηκε με ένα biopic από αυτά που λατρεύει η Ακαδημία, βάζοντας στο κάδρο του τον τεράστιο Λέοναρντ Μπέρνσταϊν ο οποίος ξεχωρίζει ως ένας από τους πιο πολυπρόσωπους και επιδραστικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας, πιανίστας και εκπαιδευτής, ο Μπέρνσταϊν συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Ο Μπέρνσταϊν αναδείχθηκε ως ένα από τα λαμπρότερα αστέρια στο χώρο της σύγχρονης μουσικής με το έργο του "Συμφωνία Αριθμός 1, 'Jeremiah'," το οποίο συνέθεσε στα 25 του χρόνια. Ακολούθησαν άλλα έργα, όπως οι συμφωνίες "Συμφωνία Αριθμός 2, 'The Age of Anxiety'" και "Συμφωνία Αριθμός 3, 'Kaddish'," τα οποία αντικατοπτρίζουν την ευαισθησία και την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ψυχής.

Εκτός από τη συνθετική του δραστηριότητα, ο Μπέρνσταϊν είχε μια εξαιρετική καριέρα ως διευθυντής ορχήστρας. Ο φακός του Κούπερ – ο οποίος κρατά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο- φωτίζει τις πιο σημαντικές στιγμές του έργου του Μπέρνσταϊν ξετυλίγοντας μια από τις πιο όμορφες ιστορίες αγάπης που είδαμε στο σινεμά τα τελευταία χρόνια. Συνοδοιπόρος του η Φελίσια Μοντεαλέγκρε με την Κάρεϊ Μάλιγκαν να αποδεικνύει ακόμη μια φορά πως είναι μια από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της γενιάς της.

Η χημεία των δύο πρωταγωνιστών είναι απίστευτη κι οι ερμηνείες τους αξίζει να πάρουν όλα τα Όσκαρ του κόσμου. Παρουσιάζοντας μια τρυφερή, οικεία, γεμάτη σπαραξικάρδια βλέμματα και εκκωφαντικές σιωπές σχέση ζωής ο Μαέστρος Κούπερ κρατά τη σκηνοθετική μπαγκέτα του, μακριά από κλισέ δραματικές κορυφώσεις και αναίτια ξεσπάσματα. Αντίθετα εμβαθύνει στον συναισθηματικό πλούτο που κρύβει το έργο του όπως εκείνο αποκαλύπτεται κάδρο, το κάδρο, σκηνή τη σκηνή. Μεγαλειώδες, συγκινητικό και πανανθρώπινο, το Maestro είναι ένα φιλμ που θα σε κάνει να ανακτήσεις τη χαμένη σου πίστη στη μαγεία του σινεμά που κορυφώνεται όταν αναπλάθεται μαζί με μοναδικές αληθινές ιστορίες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v