Oι καλύτερες ταινίες της χρονιάς

Αγαπάμε πολύ τις κινηματογραφικές λίστες, για αυτό φτιάξαμε και μία με τα καλύτερα ταινιάκια του 2023 για να βγει η χρονιά με σινεφίλ διαξιφισμούς.

Oι καλύτερες ταινίες της χρονιάς

Σε λίγες μέρες φεύγει το 2023, κι όλες μας οι ελπίδες μπας και στρώσει κάπως η κατάσταση επικεντρώνονται στο 2024 που βρίσκεται προ των πυλών. Για αυτόν τον λόγο βρήκαμε αφορμή για να ξεσκαρτάρουμε την κινηματογραφική σοδειά της φετινής σοδειάς, διαλέγοντας τα καλύτερα φιλμ του χρόνου. Άλλο που δεν θέλαμε είναι η αλήθεια κι ετοιμάσαμε μια σινεφίλ λίστα με τη λίστα των καλύτερων ταινιών που είδαμε το 2023.

The Zone of Interest του Τζόναθαν Γκλέιζερ

Η νέα συγκλονιστική ταινία του Τζόναθαν Γκλέιζερ (Under the Skin, Sexy Beast) κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών (αν και άξιζε, λένε, τον Χρυσό Φοίνικα), και αποτελεί ένα τολμηρό δράμα πάνω στο Ολοκαύτωμα. Στην ταινία, ο διοικητής του στρατοπέδου του Άουσβιτς, Ρούντολφ Ες, και η σύζυγός του, Χέντγουιγκ, προσπαθούν να φτιάξουν μια ονειρεμένη ζωή για την οικογένειά τους σε ένα σπίτι με όμορφο κήπο, που τον χωρίζει ένας φράκτης από το πεδίο φρικαλεοτήτων. Εκεί που ο Κυνόδοντας συναντά τη Λευκή Κορδέλα του Χάνεκε, ο Γκλέιζερ υπογράφει ένα ανατριχιαστικό φιλμ που επαναπροσδιορίζει το σύγχρονο σινεμά κι όλα τα μπράβο για να το παινέψουμε δεν αρκούν.

The Old Oak του Κεν Λόουτς

Το μέλλον διαγράφεται μάλλον αμφίβολο για την τελευταία παμπ που έχει απομείνει σ’ ένα χωριό της βορειοανατολικής Αγγλίας, τη The Old Oak. Οι περισσότεροι ντόπιοι εγκαταλείπουν το μέρος, καθώς τα ορυχεία στα οποία δούλευαν κλείνουν το ένα μετά το άλλο ενώ Σύριοι πρόσφυγες καταφθάνουν στο χωριό όπου τα σπίτια είναι φτηνά. Ακούραστος, ο 86χρονος Κεν Λόουτς υπογράφει ένα ακόμα συγκινητικό φιλμ, πιστό στο ανθρωποκεντρικό, κοινωνικοπολιτικό σινεμά που τον καθιέρωσε ως έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους σκηνοθέτες.

Η Ανατομία μιας Πτώσης της Ζυστίν Τριέ

Μπλέκοντας μοναδικά το δικαστικό θρίλερ δωματίου, με το οικογενειακό δράμα, η Τριέ και ο συν-σεναριογράφος της, Αρτίρ Αραρί χωράνε μέσα σε δυόμιση περίπου ώρες όλα εκείνα τα ανομολόγητα ενός ζευγαριού σε κρίση. όσο το κουβάρι της υπόθεσης ξετυλίγεται, και νέα μυστικά έρχονται στο φως, η σφιχτοδεμένη σκηνοθεσία της Τριέ κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον, όχι τόσο για την τελική έκβαση της δίκης, ούτε για κάποια μεγάλη ανατροπή.

Αλλά για τα μυστικά και τα ανομολόγητα μιας σχέσης σε πτώση και φθορά, από εκείνες που συχνά βλέπουμε τριγύρω μας ή έχουμε ακόμα κι εμείς οι ίδιοι βιώσει.

Μπάσταρδα του Νίκου Πάστρα

Το νέο ελληνικό σινεμά αντεπιτίθεται και δείχνει τα δοντάκια του σε εκείνους που επιλέγουν να προσπερνούν βιαστικά την ύπαρξή του. Στα Μπάσταρδα του Νίκου Πάστρα βλέπουμε πέντε κορίτσια και πέντε αγόρια αφήνουν την πόλη για να ζήσουν κοινοβιακά σε ένα σπίτι στην εξοχή. Η επανεφεύρεση της ελληνικής οικογένειας με glitter, neon φώτα και πολλή ψυχή σε ένα φρεσκότατο δείγμα σινεμά, που έχει μια essence από Γκασπάρ Νοέ που πολύ μας αρέσει και πλήθος σινεφίλ αναφορών που μας αρέσουν ακόμη περισσότερο.

Barbie της Γκρέτα Γκέργουικ

Η ζωή στον κόσμο της Barbie, απαιτεί να είστε το απόλυτα τέλειο πλάσμα, περιτριγυρισμένο από ένα απόλυτα τέλειο περιβάλλον.  Εκτός βέβαια, αν βιώνετε μια βαθιά, υπαρξιακή κρίση. Ή είστε ένας Κεν. H Γκρέτα Γκέργουικ σκηνοθετεί την Μάργκοτ Ρόμπι σαν Barbie και τον Ράϊαν Γκόσλινγκ σαν Κεν σε μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες των τελευταίων ετών. Η Γκρέτα Γκέργουικ έδωσε μια μεταφεμινιστική ταινία με χιούμορ, παιχνιδιάρικη σκηνοθεσία και εξαιρετικές ερμηνείες από το πρωταγωνιστικό δίδυμο, ξεσηκώνοντας ένα απενοχοποιημένο κι αποθεωτικό frenzy σε κάθε προβολή της.

Οppenheimer του Κρίστοφερ Νόλαν

Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Κρίστοφερ Νόλαν, το «Οπενχάιμερ» (Oppenheimer) είναι ένα επικών διαστάσεων θρίλερ, που βάζει στους θεατές στην αγωνιώδη και παράδοξη κατάσταση ενός αινιγματικού ανθρώπου που παίρνει το ρίσκο να καταστρέψει τον κόσμο, προκειμένου να τον σώσει. Ο Νόλαν για άλλη μια φορά στάθηκε πάνω από τον πήχη των τεράστιων προσδοκιών που έχει δημιουργήσει ως ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της εποχής μας χαρίζοντας έναν εμβληματικό ρόλο στον Κίλιαν Μέρφι, με την Έμιλι Μπλαντ ωστόσο να κλέβει στις λεπτομέρειες την παράσταση.

Τalk to me των Ντάνι και Μάικλ Φιλίππου

Όταν μια ομάδα φίλων ανακαλύπτει πώς να καλεί πνεύματα μέσω ενός ταριχευμένου χεριού, εθίζεται στη νέα περιπέτεια, μέχρι που ένας εξ αυτών ξεπερνά τα όρια και απελευθερώνει τρομακτικές υπερφυσικές δυνάμεις. Τα Ελληνοαυστραλά αδερφάκια έφτιαξαν το καλύτερο φιλμ τρόμου της χρονιάς κι ένα από τα καλύτερα της δεκαετίας βουτώντας στις Evil Dead επιρροές τους και μπολιάζοντας τες με μια εφιαλτική στη σύλληψή της σεναριακή ιδέα που κλιμακώνεται όσο οδηγούμαστε στο τέλος της ταινίας. Έξυπνο, σκοτεινά αριστουργηματικό κι ανοίκεια τρομακτικό θα μνημονεύεται για χρόνια.

Tα Πνεύματα του Ινισέριν του Μάρτιν ΜακΝτόνα

Η μακροχρόνια φιλία ανάμεσα στον Πάντραικ και τον Κολμ διαλύεται ξαφνικά όταν ο τελευταίος βάζει απρόσμενα τελεία. Με τη βοήθεια της αδελφής του και του νεαρού Ντόμινικ, ο Πάντραικ προσπαθεί να διορθώσει τη σχέση τους. Η νέα ταινία του Μάρτιν ΜακΝτόνα (Οι Τρεις Πινακίδες Εξω από το Εμπινγκ, στο Μιζούρι, Αποστολή στην Μπριζ) που αδικήθηκε όσο λίγες στα Όσκαρ του 2023, είναι ένα καθαρόαιμο αριστούργημα, μια κατάμαυρη κωμωδία, με υπέροχες ερμηνείες από τους δύο πρωταγωνιστές ( Κόλιν Φάρελ, Μπρένταν Γκλίσον). Ο ΜακΝτόνα ξαναδιαβάζει τον Μπέκετ και υπογράφει μια από τις πιο συγκλονιστικά επίκαιρες ταινίες των τελευταίων ετών.

 

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v