Εύκολα ορεκτικά και τσιμπολογήματα για τα τραπέζια των γιορτών

Καλή και η γαλοπούλα, αλλά τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια στα γύρω-γύρω φαίνονται. Και σου έχουμε τις κατάλληλες συνταγές για να εντυπωσιάσεις χωρίς να κουραστείς.

Εύκολα ορεκτικά και τσιμπολογήματα για τα τραπέζια των γιορτών

Θέλεις να μαζέψεις την παρέα στο σπίτι για γκράντε χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν, ή απλά για κρασιά και τσιμπολόγημα; Όποιο και αν είναι για σένα το ιδανικό σενάριο εορταστικής μάζωξης, σου βρήκαμε τις συνταγές που θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπο, χωρίς να φας ένα ολόκληρο απόγευμα στην κουζίνα.

Χριστουγεννιάτικο finger food με ζαμπόν και δαμάσκηνα

Υλικά:
10 φέτες ζαμπόν καπνιστό, 200 γρ. ανανά σε κονσέρβα, 150 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα
Για το σερβίρισμα: γκοργκοντζόλα, γραβιέρα, κριτσίνια, ξηρούς καρπούς, φύλλα ρίγανης

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Τοποθετούμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί, και το αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τις φέτες χοιρομέρι στη μέση. Κόβουμε τις ροδέλες του ανανά στη μέση. Τοποθετούμε από μισή ροδέλα ανανά σε κάθε φέτα χοιρομέρι, και τυλίγουμε σε ρολάκια. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα δαμάσκηνα, αφήνοντάς τα όμως ολόκληρα. Μεταφέρουμε τα ρολάκια στο ταψί. Θα χρειαστεί να ψήσουμε τα ρολάκια σε 2 δόσεις, από 10 τεμάχια σε κάθε ταψί. Μεταφέρουμε το πρώτο ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 15 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο ταψί. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, μεταφέρουμε τα ρολάκια σε μια επιφάνεια σερβιρίσματος, και τα καρφώνουμε με ξυλάκια. Σερβίρουμε με γκοργκοντζόλα, γραβιέρα, κριτσίνια, ξηρούς καρπούς και φύλλα ρίγανης.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Τάρτα με πράσο

Υλικά:
1 φύλλο σφολιάτας, λίγο βούτυρο για την ταρτιέρα (άλειμμα), 4 μεγάλα πράσα (το τρυφερό μέρος) κομμένα σε φέτες 1 εκ.), 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 4 αυγά, 1 φλ. τριμμένη γραβιέρα Κρήτης, 1 φλ. τρίμματα φέτας, 1 φλ. τρίμματα ανθότυρου, 1 κεσεδάκι (200 γραμ.) γιαούρτι στραγγιστό, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι

Εκτέλεση:
Βουτυρώνουμε πρώτα την ταρτιέρα. Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας να καλύπτει και τα τοιχώματα. Με την ανάποδη της λάμας του μαχαιριού κόβουμε γύρω γύρω τη ζύμη που προεξέχει (να πάρει το σχήμα της ταρτιέρας). Τρυπάμε καλά την επιφάνεια με πιρούνι να φύγει ο εγκλωβισμένος αέρας. Στρώνουμε μέσα λαδόκολλα και βάζουμε βάρος, ρύζι ή όσπρια, για να κρατήσει το σχήμα της. Αφήνουμε 15΄ στο ψυγείο.

Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 25΄. Αφαιρούμε το βάρος και αφήνουμε να κρυώσει. Σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα πράσα για 15΄ να γίνουν διάφανα (όχι να πάρουν χρώμα). Χτυπάμε με σύρμα τα αυγά με το γιαούρτι, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αλατοπιπερώνουμε. Στρώνουμε τα πράσα στην ψημένη σφολιάτα και αδειάζουμε το μείγμα τυριών. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160οC και ψήνουμε για περίπου 35΄ μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα τυριού.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Τραγανό και τυρένιο ογκρατέν λάχανου

Υλικά:
½ λευκό λάχανο ψιλοκομμένο, 1 λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες, 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 50 γρ. παρμεζάνα ή άλλο αλμυρό τυρί της επιλογής μας, 50 γρ. τυρί που λιώνει τριμμένο, 2 κ.σ. κορν φλάουρ, 3 κ.σ. φυτικό ρόφημα, 250 ml φυτική κρέμα σόγιας, 1 κ.σ. μπούκοβο καυτερό ή γλυκό, ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το τοπάρισμα: 150 γρ. τριμμένη φρυγανιά ή πάνκο, 1 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα, ¼ κ.γλ. σκόνη σκόρδο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις κάψει βάζουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και βάζουμε το λάχανο και σοτάρουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να πέσει σε όγκο. Ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με το φυτικό ρόφημα και το αφήνουμε στην άκρη. Μεταφέρουμε το μείγμα της κατσαρόλας σε ένα μπολ και προσθέτουμε το μείγμα του κορν φλάουρ, το αλεύρι, τη φυτική παρμεζάνα, το φυτικό τυρί που λιώνει, τη φυτική κρέμα, το μπουκοβο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν.

Μεταφέρουμε το μείγμα του λάχανου σε ένα πυρίμαχο σκεύος ελαφρώς λαδωμένο. Σε άλλο μπολ ετοιμάζουμε το μείγμα για το τοπάρισμα. Ανακατεύουμε τη φρυγανιά ή το πάνκο με τα μπαχαρικά και 2 κ.σ. ελαιόλαδο καλά και το απλώνουμε πάνω από το μείγμα του λάχανου. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C στις αντιστάσεις για 25-30 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα. Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Baby πατάτες με σκόρδο, κρασί και φρέσκα μυρωδικά

Υλικά:
1 ½ κιλό πατάτες baby, 2 κ.σ. βούτυρο τ. Κερκύρας, 1 κύβο για ζωμό κοτόπουλου, 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες, 1 κλωναράκι δεντρολίβανο, 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. δυόσμο αποξηραμένο, 1 κ.γ. μουστάρδα, 1 φλ. λευκό κρασί ξηρό, 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες χωρίς να τις ξεφλουδίζουμε και τις ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, φροντίζοντας να τις σκεπάζει. Βράζουμε για 10 περίπου λεπτά σε μέτρια φωτιά. Σουρώνουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε τον κύβο κότας, το σκόρδο και το δεντρολίβανο. Σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 2 λεπτά και με μία ξύλινη κουτάλα, βοηθάμε τον κύβο να διαλυθεί. Αφαιρούμε το δεντρολίβανο και στη συνέχεια ρίχνουμε τις πατάτες. Προσθέτουμε το μαϊντανό, το δυόσμο, τη μουστάρδα και ανακατεύουμε.

Σβήνουμε με το κρασί, κλείνουμε το τηγάνι με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 20 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα και γυρνώντας τις πατάτες από όλες τις πλευρές, ώστε να πάρουν χρώμα και να ξεροψηθούν. Τέλος ρίχνουμε τον άνηθο. Αποσύρουμε τις πατάτες από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε συνοδεία γιαουρτιού.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v