Πώς θα φτιάξεις γρήγορο ινδικό στο σπίτι;

Το ινδικό στο σπίτι έχει άλλη κάρυ κι αν δεν μας πιστεύεις έχουμε τα εξωτικά καρυκεύματα και τις πανεύκολες συνταγές για να στο αποδείξουμε.

Πώς θα φτιάξεις γρήγορο ινδικό στο σπίτι;

Οι λάτρεις της ινδικής κουζίνας έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας και κανείς δεν μπορεί να τους κακίσει, μιας και η εξωτική κουζίνα της Ινδίας είναι πεντανόστιμη κι όχι τόσο καυτερή όσο πιθανόν να φαντάζεσαι. Τα ινδικά εστιατόρια  ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο στις γειτονιές μας αλλά επειδή είμαστε λάτρεις των σπιτικών ινδικών τσιμπουσίων βρήκαμε τις κατάλληλες συνταγές για να εντυπωσιάσεις τον ουρανίσκο και την παρέα σου.

Ινδικό κοτόπουλο ταντούρι

Υλικά: 6 φιλέτα στήθος κοτόπουλου, 1 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε δαχτυλίδια, μπόλικο φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο, σουβλιά μεταλλικά ή ξύλάκια για σουβλάκι

Για τη μαρινάδα: 2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό, 2 κ.σ. λεμόνι (χυμό), 4 σκελ. Σκόρδο, 1 κ.γ. κουρκουμά (κιτρινόριζα), 1/2 κ.γ. σαφράν (κρόκος Κοζάνης), 1/2 κ.γ. κύμινο, 1/2 κ.γ. καγέν, 1/2 κ.γ. αλάτι, 1/2 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο, 1 κομμάτι/ια τριμμένο τζίντζερ σε μέγεθος καρυδιού.

Εκτέλεση: Φτιάχνουμε πρώτα τη μαρινάδα. Βάζουμε το γιαούρτι, το χυμό, το σκόρδο, τον κουρκουμά, το σαφράν, το κύμινο, το καγέν, 1 κ.γλ. αλάτι, 1/2 κ.γλ. πιπέρι σε μπολ και ανακατεύουμε για το κοτόπουλο ταντούρι. Κόβουμε το στήθος κοτόπουλου σε κομμάτια (κύβους για σουβλάκι). Τα βάζουμε σε σακούλα τροφίμων ή σε σκεύος, περιχύνουμε με τη μαρινάδα και σκεπάζουμε.

Τα αφήνουμε από 4 ώρες έως μία νύχτα στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα, αφήνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου τουλάχιστον 30΄ σε θερμοκρασία δωματίου. Ανάβουμε τη φωτιά για να χωνέψει. Λαδώνουμε ελαφρά τη σχάρα ή ζεσταίνουμε γκριλιέρα. Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα. Το περνάμε αραιά αραιά σε σουβλάκια μεταλλικά ή ξύλινα.

Ψήνουμε περίπου 5 με 6 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα αραδιάζουμε σε ξύλο κοπής, γαρνίρουμε με τα κρεμμύδια και τον φρέσκο κόλιανδρο και σερβίρουμε με πίτες ψητές και πικάντικη σάλτσα ραΐτα.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου 

Γρήγορο κοτόπουλο tikka masala 1 κρεμμύδι

Υλικά: 200 γρ. κοτόπουλο, ψημένο, που έχει περισσέψει, 1/4 ματσάκι μαϊντανό, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 400 γρ. ντομάτα κονκασέ, 1/4 κ.γ. κουρκουμά, 1/2 κ.γ. κάρυ, αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό.

Για το σερβίρισμα: 200 γρ. ρύζι μπασμάτι, βρασμένο, 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο.

Eκτέλεση: Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και το ψημένο κοτόπουλο σε κυβάκια 2 εκ. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον κρατάμε στην άκρη μέχρι να τον χρειαστούμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το κομμένο κρεμμύδι για 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ελαφρά. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και τα ανακατεύουμε με μια κουτάλα.

Ρίχνουμε στο μείγμα τη ντομάτα κονκασέ, τον κουρκουμά, το κάρυ, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε με την κουτάλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το γιαούρτι, τον μαϊντανό και ανακατεύουμε με την κουτάλα. Ελέγχουμε τα καρυκεύματα. Σερβίρουμε με ζεστό ρύζι μπασμάτι, γιαούρτι και έξτρα ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Ινδικά Σουβλάκια με κοτόπουλο με ρύζι και αρωματική μαγιονέζα με κάρυ

Υλικά:9 καλαμάκια κοτόπουλο από μπούτι χωρίς δέρμα

Για το μαρινάρισμα: 3 κ.τ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.τ.σ χυμό λεμονιού, 2 κ.τ.σ λευκό ξερό κρασί, 1 κ.τ.σ Τζίντζερ τριμμένο, 1 κ.τ.σ. κρεμμύδι σε σκόνη, 1 κ.γ. σκορδο πολτοποιημένο, ½ κ.γ. κύμινο, ½ κ.γ. κόλιανδρο, ½ κ.γ. κάρυ, αλάτι, πιπέρι, λίγο πιπέρι Καγιέν ανάλογα με το ποσό καυτερό το θέλετε

Για την μαγιονέζα με κάρυ: 1 βαζάκι μαγιονέζα 430 γρ, 2 κ.τ.σ. Κάρυ, 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη, 1 κ.γ. τζινζερ σε σκόνη, 1 κ.γ. κιτρινόριζα (κουρκουμά), 2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο, 1 μεσαίο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, 3 κ.τ.σ. λευκό ξερό κρασί, 1 κ.γ. αλεύρι, 2 κ.τ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμύδι (μόνο το πράσινο μέρος).

Εκτέλεση: Σε ένα ταψί απλώνουμε τα σουβλάκια. Πασπαλίζουμε τα σουβλάκια του κοτόπουλου με  τζίντζερ, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και μπαχαρικά. Περιχύνουμε τα σουβλάκια με το λεμονί, το κρασί και το ελαιόλαδο. Τα πασαλείβουμε πολύ καλά και με τα χεριά μας τα κάνουμε μασάζ για λίγα λεπτά έτσι ώστε τα υλικά να πάνε παντού.

Σκεπάζουμε τα σουβλάκια με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα. Σ’ αυτό το διάστημα θα κάνουμε την μαγιονέζα με το κάρυ. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 3 λεπτά, προσθέτουμε το κάρυ, το σκόρδο, το τζίντζερ που είναι σε σκόνη και τέλος το αλεύρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για αλλά 2 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε λίγο νερό η όσο χρειάζεται για να γίνει το μείγμα μας  παχύρευστο. Περνάμε το μείγμα του κάρυ από ένα σουρωτήρι και τέλος το ομογενοποιούμε με την μαγιονέζα. Ψήνουμε τα ινδικά σουβλάκια του κοτόπουλου για 5 λεπτά σε σχαροτήγανο και στην συνέχεια τα βάζουμε και σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C βαθμούς για 15-18 λεπτά, αναλόγως τον φούρνο μας

Σερβίρουμε τα ινδικά σουβλάκια του κοτόπουλου πάνω σε αχνιστό μπασμάτι ρύζι, περιχυμένα με την μαγιονέζα κάρυ και πασπαλισμένα με φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Ολόκληρη συνταγή εδώ 

Πίτες naan

Υλικά: 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + 50 γρ. για το άνοιγμα της ζύμης, 60 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 50 γρ. νερό, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, + 20 γρ. για το λάδωμα του μπολ και για τις πίτες, 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική, 8 γρ. μαγιά ξηρή, 1/2 κ.γ. αλάτι.

Εκτέλεση: Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το γιαούρτι, το νερό, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αλάτι, και χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα για 4-5 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα λείο ζυμάρι. Λαδώνουμε το εσωτερικό ενός μεγάλου μπολ.

Μεταφέρουμε το ζυμάρι στο λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ο χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος. Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και την κόβουμε σε 8 κομμάτια.

Ανοίγουμε το κάθε ζυμαράκι με τη βοήθεια ενός πλάστη και αρκετό έξτρα αλεύρι. Θέλουμε να έχουν πολύ λεπτό πάχος. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει πολύ καλά. Βάζουμε μια πίτα στο τηγάνι και ψήνουμε για 20-30 δευτερόλεπτα από την κάθε μεριά, μέχρι να πάρει χρώμα και να φουσκώσει. Προσοχή, το τηγάνι πρέπει να είναι καυτό!

Αφαιρούμε την πίτα από το τηγάνι και την αφήνουμε στην άκρη. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τις υπόλοιπες πίτες. Αλείφουμε τις πίτες με ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Ολόκληρη η συνταγή εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v