Γατομάθεια: Μια σελίδα που θα σε μάθει όσα δεν φανταζόσουν για τις γάτες

Γιατί μας δείχνουν οι γάτες τους πισινούς τους; Πώς μας χαμογελούν; Και όλα όσα δεν φανταζόσουν ότι ήθελες να ξέρεις, σε μια καταπληκτική σελίδα στα social media.

Γατομάθεια: Μια σελίδα που θα σε μάθει όσα δεν φανταζόσουν για τις γάτες

Πώς μας αναγνωρίζουν οι γάτες μας; Γιατί μας αγνοούν όταν τις φωνάζουμε; Τι σημαίνει όταν ανοιγοκλείνουν αργά τα μάτια τους ενώ μας κοιτάζουν; Η Γατομάθεια, που την βρίσκεις στο Instagram, το Facebook και το TikTok εξηγεί με απλά αλλά επιστημονικά, χαριτωμένα και εμπεριστατωμένα ποστ, όσα πάντα ήθελες να ξέρεις για τις γάτες, αλλά δεν είχες ποιον να ρωτήσεις –και οι πληροφορίες στο ίντερνετ ήταν συχνά αντικρουόμενες.

Ήξερες ας πούμε ότι το αργό ανοιγόκλεισμα των ματιών την ώρα που η γάτα σου σε κοιτάζει, είναι ο δικός της, μοναδικός τρόπος να σου χαμογελάει; Το κάνουν και μεταξύ τους, για να δείξουν ότι έχουν ειρηνικές προθέσεις, ενώ μελέτη του 2020 διαπίστωσε πως το αντιλαμβάνονται ως ένδειξη φιλίας και όταν το κάνουμε εμείς οι άνθρωποι.

Άλλη ενδιαφέρουσα έρευνα, διαπίστωσε ότι οι γάτες δεν αντιλαμβάνονται τον χρόνο με τον ίδιο τρόπο που το κάνουμε εμείς. Συγκεκριμένα, η αντίληψη του χρόνου στις γάτες σχετίζεται με την επανάληψη ορισμένων διαδικασιών, πχ το πόσες φορές τρώνε μέσα στην ημέρα, και (απίστευτο, αλλά) με τα συναισθήματα θλίψης ή χαράς που νιώθουν. Αυτό στα επιστημονικά λέγεται επεισοδιακή μνήμη.

Και πώς μπορούμε να υπολογίσουμε την ηλικία της γάτας μας σε ανθρώπινα χρόνια; Υπάρχει μια πολύ ακριβής φόρμουλα, που ξεκινά από το τρίτο έτος της ηλικίας της. Έτσι, σύμφωνα με το παρακάτω διάγραμμα, μια γατούλα τεσσάρων χρονών είναι (σωματικά πάντα) 32 σε ανθρώπινα χρόνια.

Σε επόμενο ποστ, μαθαίνουμε την απάντηση στην ερώτηση «γιατί αρέσει στις γάτες να κοιμούνται στον ήλιο;» και παίρνουμε χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την ηλιακή ακτινοβολία που, είτε το πιστεύεις είτε όχι, μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στις γάτες ακριβώς όπως και στους ανθρώπους.

Και βέβαια, η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων: Γιατί η γάτα σου δείχνει τον πισινό της, κατά προτίμηση χώνοντας σου τον στη μούρη ακριβώς τη στιγμή που έχεις ξαπλώσει, και τι θέλει να σου πει με αυτό;

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v