Είναι απαραίτητα ακριβός ο χειμερινός τουρισμός;

Κοστίζει σίγουρα περισσότερο ένα ΣΚ τον χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι. Από το «περισσότερο» στο «απλησίαστο» όμως υπάρχει διαφορά.

Είναι απαραίτητα ακριβός ο χειμερινός τουρισμός;

Γεγονός είναι ότι οι εκδρομικοί τύποι το νοσταλγούμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή το καλοκαίρι. Κακά τα ψέματα, είναι συν τοις άλλοις και μια πολύ οικονομικότερη από τον χειμώνα εποχή: Αν αράζεις όλη μέρα παραλία, και θέλεις απλώς ένα κρεβάτι (ή μια σκηνή) για να κοιμηθείς το βράδυ, έχεις αμέσως αμέσως το ένα τρίτο των εξόδων που θα κάνεις τον χειμώνα. Σημαίνει, όμως, αυτό ότι οι χειμερινές εκδρομές είναι ένα ακριβό σπορ για λίγους; Όχι απαραίτητα. Πάμε να τα βάλουμε κάτω.

Κατ’ αρχάς, γιατί είναι ακριβότερες οι εκδρομές τον χειμώνα;

Πρώτο και βασικότερο, επειδή η θέρμανση κοστίζει. Το καλοκαίρι οι σκληραγωγημένοι τύποι που τη βγάζουν και χωρίς aircondition θα βρουν δωμάτια με 30€ στους λίγο off προορισμούς, ή θα πάνε για κάμπινγκ με ακόμα λιγότερα. Τον χειμώνα μιλάμε για μίνιμουμ 50€ το δίκλινο.

Δεύτερο κι εξίσου βασικό, επειδή η μόνη περίπτωση να κάνεις κάτι δωρεάν τον χειμώνα είναι να πας για πεζοπορία –που στηρίζουμε ολόψυχα, αλλά ξέρουμε ότι δεν τη συμπαθούν όλοι. Το πολύωρο άραγμα σε εξωτερικούς χώρους δεν παίζει, πράγμα που σημαίνει περισσότερες ώρες σε ταβέρνες/ καφενεία/ μπαράκια με αναμμένα τζάκια, πράγμα που με τη σειρά του σημαίνει λεφτά.

Υπάρχει λύση, γιατρέ μου;

Όχι μία, πολλές: Κατ’ αρχάς, αν αποφύγεις τα σούπερ δημοφιλή, κοντινά στην Αθήνα μέρη θα πετύχεις σαφώς καλύτερες τιμές τόσο στη διαμονή όσο και στο φαγητό. Δε λέμε απαραιτήτως να ξενιτευτείς, και να οδηγήσεις πέντε ώρες για ένα ΣΚ. Αν για παράδειγμα θέλεις να πας στον Παρνασσό, τσέκαρε για δωμάτια τα χωριά γύρω από την Θήβα. Ή κάνε μια γενική αναζήτηση «Στερεά Ελλάδα» ή «Πελοπόννησος» με το κόλπο που σου μάθαμε εδώ για να ανακαλύψεις λιγότερο δημοφιλή αλλά εξίσου όμορφα μέρη με καλύτερες τιμές διαμονής. Βάλε και στα bookmarks του υπολογιστή ή του κινητού σου τη στήλη μας για τη Διαμονή, στην οποία σου βρίσκουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα φθηνότερα δωμάτια σε γνωστούς και άγνωστους προορισμούς. 

Μιλώντας για διαμονή, αν έχεις την επιλογή, μην τσιγκουνευτείς τα έξτρα λεφτά για εκείνο το δωμάτιο που έχει και τζάκι: Αυτές τις μέρες που σκοτεινιάζει στις 17.00, όλα τα απογεύματα έτσι κι αλλιώς μέσα θα τα περνάς. Αν είναι να παίζεις επιτραπέζια πλάι στο αναμμένο τζάκι, καλύτερα να το έχεις στο δωμάτιο, παρά στο café του χωριού όπου θα παραγγέλνεις τη μια ζεστή σοκολάτα και τη μια μηλόπιτα μετά την άλλη.

Επίσης, ειδικά τις μέρες που θα πετύχεις ήλιο, δώσε μια ευκαιρία στην πεζοπορία που λέγαμε στην αρχή: Σχεδόν κάθε ορεινός προορισμός της Ελλάδας έχει το δικό του, ενδιαφέρον δίκτυο μονοπατιών, που εγγυάται την επαφή με την φύση για την οποία κατά βάση ταξιδεύουμε. Δεν χρειάζεται να είσαι πεπειραμένος πεζοπόρος για να την εκτιμήσεις: Ξεκίνα από τα ευκολότερα μονοπάτια που θα βρεις κάνοντας μια απλή αναζήτηση στο Google, και παρ’ το χαλαρά –όταν κουραστείς, θα γυρίσεις πίσω, δεν είσαι ο εθνικός μας ορειβάτης σε αποστολή να καρφώσεις την σημαία στη γραμμή τερματισμού.

Τέλος, κάνε ένα καλό ψάξιμο στο Google Maps για το πού θα φας κάθε φορά. Πλέον, σχεδόν σε όλες τις ταβέρνες θα βρεις αναρτημένα τα μενού τους, στην ενότητα με τις φωτογραφίες (ευχαριστούμε, χρήστες-ήρωες!) για να ξέρεις από πριν τι σημαίνει «20€ περίπου το άτομο» και πόσο ακριβώς κάνει ο κόκορας με τις χυλοπίτες που λιγουρεύεσαι, χωρίς να χρειάζεται να σταθείς αμήχανος/η έξω από την πόρτα, ρίχνοντας βιαστικές ματιές στο μενού. Επίσης, προγραμμάτισε τα γεύματά σου έτσι ώστε να μην είναι όλα στο ακριβότερο ταβερνάκι του χωριού –αναζήτησε ας πούμε το ψητοπωλείο απ’ όπου παίρνουν οι ντόπιοι σουβλάκια για το σπίτι, και τίμα το το βράδυ αν έχεις φάει μεσημεριανό στην ταβέρνα, ή τούμπαλιν.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v