Τι λες, πάμε μια μονοήμερη στην Ελευσίνα;

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023 είναι μια πόλη ολοζώντανη, γεμάτη ωραίες βόλτες, πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και τέλειο φαγητό.

Τι λες, πάμε μια μονοήμερη στην Ελευσίνα;

Ένα μισάωρο μακριά από το κέντρο της Αθήνας, η Ελευσίνα είναι η τέλεια μονοήμερη… σε απόσταση μικρότερη από αυτή που διανύεις για να πας στη δουλειά μια μέρα με κίνηση. Φέτος, μάλιστα, που έχει την τιμητική της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, είναι πιο ενδιαφέρουσα από ποτέ: Γιατί στις ούτως ή άλλως καταπληκτικές βόλτες της, τον μοναδικό αρχαιολογικό της χώρο, και το φοβερό και τρομερό φαγητό της, έρχονται να προστεθούν καθημερινά πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις –από θέατρα, συναυλίες και εικαστικές εκθέσεις μέχρι site specific performances και παιχνίδια για τα πιτσιρίκια.

Τι παίζει αυτές τις μέρες;

Ένα σωρό πράγματα, αλλά ας ξεχωρίσουμε έτσι ενδεικτικά μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα:

Από τις 13 έως τις 24 Σεπτεμβρίου θα δούμε το Μυστήριο 73 Σινεμά Παράδεισος: Βιομηχανίες Συνύπαρξης, μία σειρά προβολών έργων τέχνης νέων μέσων, μη αφηγηματικών φιλμ και ντοκιμαντέρ που έχουν δημιουργηθεί από 22 διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες. Οι προβολές θα γίνουν στην Κινηματογραφική Λέσχη Ελευσίνας παρουσία των ίδιων των δημιουργών. 

Aπό τις 9 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου, οι πολίτες αναλαμβάνουν τον ρόλο του αφηγητή/οδηγού/Στάλκερ και μας προσκαλούν σε διαδραστικές πολιτιστικές εμπειρίες στο δημόσιο τοπίο, στο πλαίσιο της δράσης Μυστήριο 68 Στάλκερ

Από τις 8 Σεπτεμβρίου μέχρι και την 1η Οκτωβρίου, παρουσιάζεται η εγκατάσταση Μυστήριο 166 State of Emergency - πιο επίκαιρη από ποτέ - του εικαστικού Αθανάσιου Κανάκη στο παλαιό μηχανουργείο της Φιλομήλα 3. Ένα έργο που αναφέρεται στο καταστροφικό γεγονός της ιστορικής πλημμύρας των δυτικών προαστίων της Αττικής το 2017 μέσα από τα αποτυπώματα της προσωπικής εμπειρίας του καλλιτέχνη και της οικογένειας του στη γενέτειρά του και πληγείσα περιοχή, Μάνδρα.

Στις 23 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί η παράσταση Μυστήριο 109 Το Σωματίδιο Higgs, αποτέλεσμα των εργαστηρίων κοινωνικού τσίρκου που προηγήθηκαν στην πόλη της Ελευσίνας. 

Από τις 16 Σεπτεμβρίου ως την 1η Οκτωβρίου, η έκθεση και οι παράλληλες εκδηλώσεις του Μυστήριο 42 Futuring Waters μας συστήνει σε έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν μέσα από μια διαδικασία κοινής δημιουργίας, την οποία εμπνεύστηκε η καλλιτέχνιδα και εκπαιδευτικός Τζένη Μαρκέτου με τη βοήθεια Ελλήνων και διεθνών επιστημόνων, καλλιτεχνών, επιμελητών, αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων, ακτιβιστών αλλά και ενεργών πολιτών της Ελευσίνας ανάμεσα σε άλλους γύρω από τα δικαιώματα των νερών και την υδροπολιτική, μια σύνθετη πολιτική σκέψη γύρω από το νερό. 

Τον Αρχαιολογικό Χώρο να δούμε πρώτα απ’ όλα

Τα Ελευσίνια Μυστήρια είναι ένα από τα πιο… μυστηριώδη/ ενδιαφέροντα/ ιντριγκαδόρικα κεφάλαια της αρχαίας ημών Ιστορίας. Δεν είναι, λοιπόν, να απορεί κανείς που ο τόπος τέλεσής τους είναι από τους πιο ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Η Ιερά Αυλή, στην οποία καταλήγει μέχρι σήμερα η Ιερά Οδός (αν δεν το ήξερες, η Ιερά Οδός είναι… ιερά, ακριβώς επειδή ήταν ο δρόμος που έφερνε από την Αθήνα ως εδώ την πομπή των Ελευσινίων), το Πλουτώνειο απ’ όπου πηγαινοερχόταν στον Άδη η Περσεφόνη, και τα προπύλαια που μοιάζουν πολύ με εκείνα της Ακρόπολης είναι μερικά μόνο από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του αρχαιολογικού χώρου. Αναλυτικότερες πληροφορίες έχουμε εμείς εδώ και το Υπουργείο Πολιτισμού εδώ

Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο της Ελευσίνας, που φιλοξενεί εντυπωσιακά ευρήματα από τις ανασκαφές, μεταξύ των οποίων ένα αριστουργηματικό άγαλμα της Δήμητρας, είναι επισκέψιμα καθημερινά εκτός Τρίτης 8.00-19.30, με ενιαίο εισιτήριο 6€.

Ένα καφεδάκι πού θα πιούμε;

Από τα πιο αγαπημένα μας σημεία, το Elux (Κανελλοπούλου 1, τηλ.: 210 5560418) που μπορεί και να θυμάσαι ως Αρμολόι, απολαμβάνει τέλεια θέα στη θάλασσα και στεγάζεται σε ένα φανταστικό πέτρινο κτίριο του περασμένου αιώνα. Απλώνει εννοείται και τραπεζάκια έξω, για χάζι στην περαντζάδα. Επίσης ξακουστό και κοσμαγάπητο, το Ρόδον (Παγκάλου 2, τηλ: 210 5542522) στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό του 1915, βγάζει κι αυτό τραπεζάκια έξω, και σερβίρει καφεδάκια από το πρωί και ωραία κοκτέιλ μέχρι αργά το βράδυ.

Η πεμπτουσία κάθε μονοήμερης, όμως, είναι το φαγητό

Κράτα σημειώσεις: Στο Ρακούν θα πιάσεις τραπεζάκι στον πεζόδρομο, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο που τα βράδια φωτίζεται μαγικά, για τσιπουράκια και μεζέδες σαν το ψητό ταλαγάνι με μαρμελάδα σύκο, την τηγανιά κοτόπουλο με μουστάρδα και σχοινόπρασο, και το σιγομαγειρεμένο αρνάκι που σερβίρεται με φοβερή κολοκυθόπιτα (λογαριασμός με το απαραίτητο αλκοόλ, στα 15€ περίπου το άτομο). Στον Μαγατζέ θα δοκιμάσεις κρητικούς μεζέδες σαν την κουκουβάγια, τη Σφακιανή πίτα, το ρεθυμνιώτικο απάκι, το γαμοπίλαφο και τους μπουμπουριστούς χοχλιούς με δεντρολίβανο, σε τραπεζάκια έξω (με τις δέουσες ρακές, λογαριασμός στα 15-17€ το άτομο). Για φρέσκο ψαράκι και θαλασσινά να γλείφεις τα δάχτυλά σου, θα πας γραμμή στον Στράτο που έχει και ωραίο εξωτερικό χώρο με θέα στη θάλασσα (με ουζάκια και ψαρομεζέδες θα υπολογίσεις περί τα 20-25€ το άτομο, με μεγάλο φρέσκο ψάρι του κιλού περί τα 30-35€).

Διαβάστε περισσότερα - Στην Ελευσίνα θα φας καλά 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v